Typisch Woody

De Bankzitter: Match Point

, Martin ten Broek

Personages in Woody Allen-films zijn vaak sympathiek. Het zijn sukkels, ze zijn neurotisch, maar het is makkelijk om met ze mee te leven. Want we zijn allemaal wel eens sukkelig of neurotisch.

Chris, de hoofdpersoon uit Match Point, is géén neurotische sukkel. Hij is sportief, heeft net een tenniscarrière op hoog niveau afgebroken, hij is geïnteresseerd in cultuur, hij is intelligent en beleefd. En hij is niet onknap. Maar hij is niet erg sympathiek.

Dat maakt Match Point op het eerste gezicht tot een atypische Woody Allen-film. Voor fans van de vriendelijke neurotische sukkels uit films als Hannah and her Sisters en Annie Hall is het wel even doorbijten. Want Chris is een berekenende krabbelaar, die bij alles denkt aan zijn eigen positie. Wiens motto is: 'I'd rather be lucky than good'. Die Dostojewski's Schuld en boete leest en opera luistert, maar dat vooral doet om hogerop te komen.

Chris geeft tennisles aan Tom Hewett, telg uit een zeer rijke familie, raakt met hem bevriend, en leert ook Toms zus Chloe kennen. Chloe is al snel zeer gecharmeerd van Chris. En al snel wordt de ambitieuze Chris opgenomen in de familie als potentiële ideale schoonzoon. Een passende, goed betaalde baan is vrij makkelijk in het familiebedrijf te vinden.

Allen schetst een tamelijk vilein beeld van de Hewitts, met al hun geld, hun protserige huizen, hun dure hobby's en elitaire genoegens, maar het zijn uiteindelijk tamelijk sympathieke mensen. De ouders van Tom en Chloe willen het beste voor hun kinderen, en gaan daarin misschien ietsje te ver, maar dat doen veel andere vaders en moeders natuurlijk ook. Tom is glad maar toch ook zeker aimabel, Chloe is een beetje een tutje, maar wel lief, moeder drinkt iets te veel maar bedoelt het goed, Toms verloofde Nola is een onzekere actrice, die je succes zou gunnen.

Gelukkig dus toch personages met neuroses en sukkelige trekjes, in deze puik gespeelde, mooi geschoten en intelligente zedenschets (waarin Dostojewski overigens nog even terugkomt).

advertentie