Luchtig én verantwoord

De Bankzitter: The Pirates! In an Adventure with Scientists!

, Martin ten Broek

Als het dit weekend snikheet wordt kun je verkoelling zoeken bij een zwaar en somber drama, maar persoonlijk hou ik het liever wat luchtiger. The Pirates! In an Adventure with Scientists! is een ideale zomeravondfilm. Zaterdag op tv.

Na een middagje stoven in de tuin, met rond etenstijd net iets te veel barbecue-lekkernijen en mogelijk ook iets te veel prosecco's, IPA's of rosé-tjes zoek je 's avonds een fijne film om bij weg te zakken. Maar dan natuurlijk wel eentje met een beetje niveau. We raden aan: The Pirates! In an Adventure with Scientists!

Oppervlakkig bekeken is dit gewoon een erg leuke animatiefilm, over een niet al te succesvolle groep piraten, waarvan de kapitein voor de zoveelste keer hoopt mee te doen aan de Piraat van het Jaar-verkiezing. De concurrentie is moordend. Toch gloort er hoop, wanneer hij het schip entert van de jonge Charles Darwin, wiens wetenschappelijke ontdekking wel eens heel veel waard zou kunnen zijn.

Referenties aan topwetenschappers als Charles Darwin krikken natuurlijk het niveau van elke film flink omhoog, en dat gebeurt ook hier. Verder zijn er anachronistische referenties aan andere historische figuren (Queen Victoria), zoölogie (uitgestorven diersoorten), geografische trivia (noem een bijnaam van de Britse hoofdstad) en meer. Oh ja, de filmtitel werd veranderd voor de Amerikaanse markt, waar de film werd uitgebracht als 'The Pirates! Band of Misfits'. Altijd een goed teken: te highbrow voor Amerikaanse begrippen.

Voor degene die om welke reden dan ook alcoholvrij en koelhoofdig de avond ingaat is er nog een dieper niveau, op het gebied van hogeschoolhumor. De film, gemaakt door de Aardman-studio's (Wallace & Gromit), zit echt tjokvol met kleine grapjes, subtiel verstopt in bijna elk frame. Zomeravondspel voor helderen van geest: vind alle grapjes. Wie meer dan vijftig procent vindt, heeft wel een IPA-tje verdiend.

advertentie