Inhaalslag

De Bankzitter: Birdman

Schrijven over films op televisie heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Je kijkt films vaak maanden later dan de collega's.

Een belangrijk nadeel is dat je eigenlijk altijd minimaal een paar maanden achterloopt. Tegen de tijd dat je ze ziet is er al veel geschreven over een film voordat je hem bekijkt. Zelfs als je je best doet om zo weinig mogelijk informatie over een film te krijgen, omdat hij bijvoorbeeld van een favoriete regisseur is. Dan weet je eigenlijk al dat je hem wilt zien, wat de overige filmpers er ook over zegt. Maar altijd vang je wel ergens op dat een film vijf sterren waard is, of juist maar twee.

Dat nadeel heeft natuurlijk iedere filmkijker die de recensies leest. En het is ook meteen een voordeel. De grootste verrassing is eraf, maar je kunt op safe spelen door alleen de films te kijken die anderen goed vinden. Maar wie wacht tot films op tv verschijnen mist natuurlijk wel de vertoning op het mooie grote bioscoopdoek.

Een ander nadeel voor iemand die pas stukjes over films schrijft als ze op tv komen, is dat veel gras al voor je voeten weggemaaid is. Een collega gaf Birdman, de film waar ik het deze week over wilde hebben, bijvoorbeeld bij de première vijf sterren. Vanwege het camerawerk, de thematiek, het acteren en de soundtrack. Daaraan kan ik, nu ik de film eindelijk heb gezien (tot ontsteltenis van genoemde collega was ik er nog niet aan toegekomen), niet zo gek veel aan toevoegen.

Dat de collega hem erg goed vond, verkondigde hij trouwens twee jaar geleden ook luidkeels op de redactie. (Terwijl ik onder het uitvoeren van een routineklus met muziek op de koptelefoon probeerde niet mee te luisteren waaróm het dan zo'n goede film was.) Maar zijn recensie over de film heb ik pas zojuist gelezen. En daarna ook het lezerscommentaar eronder. Een deel van de ervaringen van onze bezoekers was heel herkenbaar: er waren van tevoren erg hoge verwachtingen gewekt. Minder herkenbaar: dat ze niet werden ingelost. Volgens mij namelijk een erg mooie film. Wie hem nog niet gezien heeft: inhalen is het devies.

 

advertentie