Paasfilm

De Bankzitter: Selma

, Martin ten Broek

De ultieme paasfilm wordt dit jaar niet uitgezonden, maar Selma is een uitstekend alternatief.


Zoals je met kerst elk jaar eigenlijk It's a Wonderful Life zou moeten kunnen zien, zo zou met Pasen eigenlijk altijd Jesus Christ Superstar (1973) uitgezonden moeten worden. It's a Wonderful Life is in december om de kilte te bestrijden, Jesus Christ Superstar is handig als geheugensteuntje, zodat we weer even weten waarom we ook alweer die extra vrije maandag krijgen.

Maar helaas: in 2017 wordt Norman Jewisons fraaie verfilming van Andrew Lloyd Webbers rockopera niet op tv uitgezonden. En dat is jammer. Maar als alternatief is Selma - vrijdag op tv - gelukkig zeer geschikt. Deze film, over een cruciale periode in de strijd van Martin Luther King tegen het racisme in de VS, heeft in de verte namelijk hetzelfde thema: een goedgebekte, charismatische man met religieus geïnspireerde revolutionaire ideeën werkt op de zenuwen van de autoriteiten, wordt bruut geïntimideerd, blijft daarbij toch geweldloos, en neemt uiteindelijk zelfs het risico om daarbij het leven te laten.

Sterk punt van Selma is de actualiteit, racisme is in 2017 bepaald nog niet uitgeroeid in de VS, en hier trouwens ook niet. Afgezien daarvan is het ook gewoon een uitstekende film: David Oyelowo zet, bekwaam geregisseerd door Ava DuVernay, een mooie menselijke Martin Luther King neer, compleet met zijn zwakke momenten en twijfels. Selma werd genomineerd voor allerlei prijzen, bij de Oscars maakte de film onder meer kans op de prijs voor de beste film, maar kreeg daar slechts de Academy Award voor het beste liedje.

Met kerst willen we allemaal vrede op aarde. Misschien ook iets voor Pasen? Selma biedt in elk geval inspiratie.

advertentie