Powervrouw

De Bankzitter: The Brave One

, Martin ten Broek

Jodie Foster is dit weekend te zien in The Brave One. Heel bijzonder: een intelligente wraakthriller. Maar die titel had beter gekund.

De moderne held is vaak een heldin. Dat is dit weekend te zien in een aantal interessante films op tv. Vrouwen staan hun mannetje als stoere bemanningsleden van de Serenity (vrijdag, SBS9, 20.30 uur), waarin ze net als hun mannelijke collega's trouwens heel mooi in het Chinees vloeken. Catherine Deneuve doet het als directrice een stuk beter dan haar man in Potiche (vrijdag, 22.55 uur, NPO 2) en Frances McDormand is misschien wel de beste speurder uit de recente filmgeschiedenis als de hoogzwangere Marge in Fargo (zaterdag, 22.00 uur, RTL 7).

Jodie Foster is ook een zeer capabele heldin. Dat is een beetje te zien in de aardige westernkomedie Maverick, waar ze Mel Gibson partij geeft aan de pokertafel, maar ze is pas echt indrukwekkend in The Brave One. In die film speelt ze de intellectuele New Yorkse radiomaakster Erica Bain, die dolgelukkig is met haar aanstaande, een knappe dokter. Maar het noodlot slaat toe, ze zijn op de verkeerde tijd op een onguur stukje van Central Park en worden vreselijk in elkaar gemept.

Dan begint een interessante wraakfilm, die eigenlijk vooral gaat over de worsteling van de moderne mens die wordt geconfronteerd met gewelddadige holbewoners. Die wordt overvallen door primitieve oerangst (door regisseur Neil Jordan erg effectief in beeld gebracht, als Erica voor het eerst na het incident weer naar buiten gaat) en door misschien nog wel primitievere wraakgevoelens.

En tussendoor loopt het verhaal van een sympathieke rechercheur die ook wel een keer op een wat minder formeel juridisch niveau zou willen werken. Met hem vraag je je bij zo'n film af hoe lang je beschaafd blijft, als je geconfronteerd wordt met bruut geweld. De Duitse titel dekt de lading beter: Die Fremde in dir. Interessante film. En nog spannend ook.

advertentie