Strips verfilmen

De Bankzitter: The Adventures of Tintin

, Martin ten Broek

Dit weekend komt de onberispelijke stripverfilming The Adventures of Tintin op tv. Een strip goed vertalen naar het bioscoopdoek, dat valt nog niet mee.

Het valt niet mee om een geliefde strip goed te verfilmen. De arme Rupert Sanders zal bijvoorbeeld heel blij zijn geweest toen hij de beschikking kreeg over 110 miljoen dollar en over topacteurs als Scarlett Johansson, Pilou Asbæk, Takeshi Kitano en Juliette Binoche om de manga- en anime-klassieker Ghost in the Shell te verfilmen. Maar toen ging het fout. Eerst werd hij beschuldigd van whitewashing. En daarna, misschien nog erger, vielen het afgelopen weekend ook nog de recettes aan de bioscoopkassa tegen.

Dat de opbrengst van Ghost in the Shell tegenviel ligt niet aan de kwaliteit van de film. Volgens een collega is het een 'een actuele, intelligente en visueel indrukwekkende actiefilm'. En te oordelen naar fragmenten her en der op internet heeft Sanders de visuele stijl voor een belangrijk deel - heel verstandig en terecht - overgenomen van de briljante anime-versie van Mamoru Oshii uit 1995, dus dat zit helemaal snor, met de mooie vervreemdende cyberpunk-sfeer.

Maar misschien nodigt het nogal filosofische bronmateriaal niet uit tot massaal bioscoopbezoek.

Kuifje is wat publieksvriendelijker en niet zo filosofisch. Dus was het voor een filmmaker van het kaliber Spielberg goed mogelijk om de sfeer, de humor, de opwinding en de brille van enkele ijzersterke Kuifje-albums in een film te vangen. Dat is te zien in The Adventures of Tintin, zaterdag op Eén. Net als de stripboeken is die film voor herhaaldelijk lezen/bekijken geschikt, vanwege alle mooie, grappige en fijnzinnige details. Goed gemaakt, met subliem motion capture-werk en uitstekende voice acting. De film was ook aardig succesvol in de bios, internationaal leverde The Adventures of Tintin een dikke 370 miljoen dollar op.

Van zulke bedragen kan Sanders voorlopig alleen dromen. Schrale troost: het kan altijd beroerder. Man Down, de nieuwe film van Shia LaBeouf, bracht het afgelopen weekend in de UK slechts zeven pond (8,17 euro) op.

advertentie