De Bankzitter: zoek dekking!

Take Shelter (en Turist)

, Martin ten Broek

Di weekend komen twee films op tv over beslissingen nemen op moeilijke momenten: Take Shelter en Turist.

Donald Trump wilde het eens helemaal anders gaan doen, en dat is gelukt, dat kan wel gesteld worden, een dikke week na zijn inauguratie als president van de VS. De vraag is: hoe ernstig is het? Heeft hij gewoon een  botte stijl, zullen de checks and balances van het politieke systeem in Amerika de scherpste kantjes er wel van afslijpen? Of gaan we een periode van ongekende onrust tegemoet? Nadert het Armageddon?

Die laatste vraag staat ook centraal in de prachtige film Take Shelter. In die film van Mike Nichols heeft bouwvakker Curtis (geweldige rol van Michael Shannon) last van zeer onrustbarende visioenen: hij ziet gele, olieachtige regen vallen, hoort donder en bliksem en nog veel meer akeligs. In zijn dromen, maar ook gewoon onder het werk. Hij voelt dat hij zichzelf en zijn gezin moet beschermen tegen Iets Heel Ergs, en begint de tornado-bunker in zijn tuin op te knappen. Of valt het toch mee, vraagt hij zich af, beeldt hij het zich alleen maar in? Is hij niet gewoon gek aan het worden? Het zit bij hem in de familie...

Dat Take Shelter toepasselijk is in tijden van politieke beroering is geen toeval: regisseur Nichols schreef het script om ook zijn eigen onbehagen te verwoorden over een turbulente tijd: 'Bush zat in het Witte Huis, de economie stortte in, overal woedden oorlogen, hele steden werden verwoest door stormen. Alsof de wereld langzaam uit elkaar viel. Zo voelde dat toen.'

Een ding is in elk geval duidelijk, wanneer je Take Shelter bekijkt. Het zal voor sommige Amerikanen rampzalig zijn als Obamacare wordt afgeschaft.

Lawine

In Turist, een andere steengoede film die dit weekend wordt uitgezonden zit een Zweedse vader met vrouw en twee jonge kinderen op het terras van een skihotel in de Alpen lekker te eten als een lawine, met een explosie opgewekt door de Franse authoriteiten, wel erg dichtbij lijkt te komen. 'Dat doen ze hier elke dag,' lijkt hij te denken. “Het zal wel geen kwaad kunnen.' 'Ze weten echt wel wat ze doen, die lawinemannen.' 'Maar die huizenhoge muur van sneeuw komt wel erg dichtbij.' 'Gaat dat wel goed?' Ook een film over een keuze die gemaakt moet worden, wanneer schouderophalen niet meer volstaat. Bovendien een film die laat zien dat keuzes consequenties met zich meebrengen.

Twee enorme aanraders, dus.

advertentie