Eerste hulp bij Oscarfilmkeuzestress

De Bankzitter over Oscarfilms op tv

, Rick de Gier

Wordt het zondagnacht La La Land, Moonlight of toch Manchester by the Sea? Wie de Oscarstress niet meer aankan, kan dit weekend afleiding zoeken op tv: er worden negen films uitgezonden die eerder (bijna) in de prijzen vielen. Maar voor welke moet je kiezen?

Vrijdag 24 februari

Jared Leto en Matthew McConaughey in Dallas Buyers Club (2013)

Jared Leto en Matthew McConaughey in Dallas Buyers Club (2013)

Kandidaten:
Dallas Buyers Club (21.25, NPO 3) – 6 nominaties, 3 Oscars
Selma (23.30, NPO 2) – 2 nominaties, 1 Oscar

Matthew McConaughey werd er lang van verdacht alleen maar romantische helden met ontbloot bovenlijf te kunnen spelen, maar na zijn hoofdrol als hiv-geïnfecteerde redneck in Dallas Buyers Club (2013) kon de Academy niet meer om hem heen. Over het Oscarsucces van de film kun je wel een beetje cynisch doen: het gaat om een waargebeurde* ‘redemption story’* over maatschappelijke losers*, en McConaughey viel er ruim twintig kilo voor af*. (De Oscarcommisie is gek op alle punten met een *.)

Maar goed. Over Selma (2015), de concurrentie van vanavond, kun je net zo goed cynisch doen. Dat is immers een biopic* over Martin Luther King*, vol inspirerende toespraken* en een prominente rol voor Oprah Winfrey*.

Feit is dat het allebei heel mooie films zijn. En dat McConaughey die Oscar dubbel en dwars verdient.

Oordeel: De films worden na elkaar uitgezonden, dus gewoon allebei kijken.

Zaterdag 25 februari

Ulrich Mühe in Das Leben der Anderen (2006)

Ulrich Mühe in Das Leben der Anderen (2006)

Kandidaten:
In Which We Serve (09.10, BBC 2) – 2 nominaties, 1 Oscar
Papillon (20.30, SBS 9) – 1 nominatie
Tootsie (21.15, Eén) – 10 nominaties, 1 Oscar
Das Leben der Anderen (23.35, NPO 2) – 1 Oscar

Kijk, dat zet de boel weer een beetje in perspectief. Wie die veertien Oscarnominaties voor La La Land ook nogal overdreven vindt (mooie film hoor, maar veertien?!) wijzen we graag op Tootsie (1982), een niet meer dan aardige komedie met Dustin Hoffman, die een belachelijke tien nominaties kreeg. Kortom: de Oscarcommissie doet soms maar wat. (Uiteindelijk werd er één beeldje uitgekeerd, aan bijrolspeelster Jessica Lange.)

Wie Dustin Hoffman in een wat degelijkere film wil zien, kan afstemmen op de spannende, zij het ook wat langdradige gevangenisklassieker Papillon (1973), die het moest doen met een enkele nominatie, voor de muziek. En dan is er nog de oorlogsfilm In Which We Serve (1942), een curiosum op Oscargebied. De nominaties voor beste film en script werden namelijk niet verzilverd, maar de Academy was zo onder de indruk van de inspanningen van hoofdrolspeler, coregisseur, scenarist, producent en componist Noel Coward dat hij een ere-Oscar ‘for outstanding production achievement’ kreeg. Nadeel voor de kijker: om van Coward te genieten moet je wel vroeg uit bed.

Oordeel: Toch maar voor de enige vijfsterrenkandidaat gaan: Das Leben der Anderen, die de Oscar kreeg voor beste buitenlandse film.

Zondag 26 februari

Joan Fontaine en Laurence Olivier in Rebecca (1940)

Joan Fontaine en Laurence Olivier in Rebecca (1940)

Kandidaten:
American Gangster (20.00, Net 5) – 2 nominaties
Rebecca (20.15, Arte) – 11 nominaties, 2 Oscars
Deux jours, une nuit (22.00, BBC 4) – 1 nominatie

Hitchcocks eerste Hollywoodfilm Rebecca (1940) werd meteen genomineerd voor 11 Oscars. De Daphne Du Maurier-bewerking bleef de enige Hitchcock die de prijs voor beste film won. (Daarnaast werd het camerawerk bekroond.) Een spannende en stijlvolle aanrader, maar in dit geval helaas wel Duits nagesynchroniseerd.

Ridley Scotts misdaadepos American Gangster (2007) en arthousedrama Deux jours, une nuit (2014) van de gebroeders Dardenne zijn heel verschillend, maar beide erg vakkundig gemaakt, met uitstekende acteurs. Toch…

Oordeel: …moet je vanavond misschien gewoon naar Terrence Malicks meesterwerk Badlands kijken (1.05, BBC 2). Waarom? Uit verzet. Badlands is een van de mooiste films ooit en werd in 1974 genomineerd voor precies… nul Oscars! Wat maar weer aantoont dat het belang van het Hollywoodfeestje ook weer niet moet worden overschat.

Meer over de Oscars

advertentie