Actueel

De Bankzitter: Children of Men

, Martin ten Broek

Vrijdag 2 maart komt Children of Men op tv, een ijzersterke sf-film, met een pittige boodschap over actuele, beladen thema's.

In Children of Men heeft de cynische Theo (Clive Owen), net als een groot deel van de bevolking in 2027, geen echt doel in het leven: achttien jaar geleden werd in Groot Brittannië de laatste baby geboren. Wereldwijd is de mensheid door een geheimzinnige oorzaak steriel geworden. We zijn aan het uitsterven. Dat leidt tot chaos en een akelige soort anarchie. De Britten zijn de enigen die nog een schijn van orde wisten te bewaren, in het Verenigd Koninkrijk heerst een dictatoriale regering met harde hand. Overal staan zwaar bewapende ordetroepen. Vluchtelingen uit de rest van de wereld worden opgesloten in concentratiekampen. Er worden aanslagen gepleegd door dissidenten.

Een dystopie, dus,maar wel een van het heel intelligente soort. Regisseur en coscenarist Alfonso Cuarón baseerde het script op een roman van detectiveschrijfster P. D. James (Inspector Dalgliesh) en voegde nog wat dingetjes toe - naar verluid overigens met instemming van James. Children of Men komt daardoor eigenlijk heel actueel over. Zo nu en dan lijken de beelden (van meesterfilmer Emmanuel Lubezki) uit oorlogsgebieden in Syrië te komen. En de vluchtelingenkampen lijken op de kampen in het Midden-Oosten en Griekenland, gecombineerd met gevangenkampen van IS en de nazi's. En met grauw Engels rotweer.

Daarbij komt dan ook nog dat veel personages gemotiveerd blijken te zijn door opportunisme, hebzucht, machtshonger en pure kwaadaardigheid. Maar wat Children of Men draaglijk houdt is het verhaal van de protagonist, die steeds schoorvoetend besluit om menselijk en beschaafd te blijven. Net als trouwens zijn vriend, een oude hippie, gespeeld door Michael Caine, die verscholen in een afgelegen huis in een bos een mooi recept heeft voor het leven: vriendschap, zorgzaamheid, humor, filosofie, muziek en zo nu en dan een flinke joint.

Uitstekende, intelligente sf, van harte aanbevolen.

Children of Men, vrijdag 20:30 uur, SBS 9

advertentie