Koreaanse zombies

De Bankzitter: Train to Busan

, Martin ten Broek

Zaterdag komt Train to Busan op tv, een fijne zombiefilm uit Zuid-Korea, griezelig en spannend, met geweldige personages.

Zuid-Koreanen zijn erg oplossingsgericht. Dat zagen we bijvoorbeeld tijdens de Olympische Winterspelen. Een paar dagen voor die zouden losbarsten, brak er een epidemie van het norovirus uit onder beveiligingspersoneel. Alle zieken, en al hun directe collega's, werden fluks naar hun caravannetjes in de sneeuw verbannen, er werd een blik soldaten opengetrokken om te helpen bij de beveiliging, en hop, de epidemie was onder controle.

Maar sommige epidemieën zijn zelfs voor Koreanen lastig op te lossen. De uitbraak die plaatsvindt na een ongelukje in een chemische fabriek in de zombiefilm Train to Busan bijvoorbeeld. Een uitbraak die treffend wordt geïllustreerd aan het begin van de film, wanneer een onoplettende chauffeur een hert aanrijdt. Dat hert ligt dood op de grond. En dan, na een tijdje, begint het met zijn pootjes te trekken, klautert een beetje onwennig overeind, en kijkt dan met wit uitgeslagen zombie-ogen uitdagend in de camera.

Een wisselvallig genre, zombiefilms, niet alle zombiefilms en -series zijn even geslaagd. Soms zijn de wandelende doden gewoon te stom en te traag om eng te zijn. Soms zijn ze juist te snel, dan kun je ze niet in al hun gruwelijke detail bekijken. Maar de lopende lijken in Train to Busan zijn precies goed. Ze zijn vies, bloederig, precies snel en agressief genoeg, topzombies.

(Hierboven een fragment uit Seoul Station, de geanimeerde voorganger van Train to Busan)

Een ander veel voorkomend probleem in zombiefilms en -series: soms zijn de niet gezombifieerde personages in films en series nogal oninteressant, mogen ze van ons als kijkers best dood worden gemaakt, of ondood. Maar gelukkig: de personages in Train to Busan zijn sympathiek, of in elk geval interessant: twee oudere zussen op reis, een verliefde jongen en meisje van het studentenhonkbalteam, een nogal onbehouwen kerel met zijn zwangere vrouw, en een workaholic vader die zijn schattige dochtertje naar zijn ex-vrouw in Busan begeleidt.

Het gaat hier natuurlijk wel om een zombieactiehorrorspektakel, dus makkelijk zullen ze het niet krijgen.

Al met al is dit een voorbeeldige, amusante, griezelige en op momenten opmerkelijk ontroerende genrefilm. Sublieme Koreaanse kwaliteit, alles tot in de puntjes voorbereid en uitgevoerd. In Korea trok de film meer dan tien miljoen bezoekers. Kijk hem en je snapt waarom.

Train to Busan, zaterdag 23.50 uur, NPO 3

advertentie