Met de komst van de downloadfunctie in de Netflix-app is het mogelijk om films klaar te zetten en later offline te bekijken. Maar niet alle films en series zijn te downloaden. VPRO Cinema zet om die reden deze week tien downloadbare must-sees op een rij. Van een komische zombiefilm tot een meeslepend ontvoeringsdrama.

American Hustle

Oplichter Irving Rosenfeld (Christian Bale met buik, baard en bril) en zijn minnares en zakenpartner Sydney Prosser (Amy Adams met naveldiep decolleté) worden eind jaren zeventig door FBI-agent Richie DiMaso (Bradley Cooper) gedwongen tot medewerking bij de ontmaskering van corrupte politici. Met als lokaas FBI-agenten verkleed als rijke sjeiks. Op Abscam-operatie gebaseerd verhaal over manipulatie, liefde en ambitie is een soort Pulp Fiction-light. Minder origineel en gewelddadig, maar met elkaar lustig bespelende, campy personages en vermakelijke dialogen.

Beasts of No Nation

Poëtisch en tegelijkertijd asgrauw oorlogsdrama over de jonge Agu (ontdekking Abraham Attah), die in een niet nader genoemd Afrikaans land wordt gekidnapt door een groep rebellen en al snel met ze meevecht. Als kindsoldaat. Idris Elba (The Wire, Luther) overtuigt eveneens als de charismatische leider van de rebellen. Regisseur van deze oprechte en aangrijpende film over verloren onschuld en machteloosheid is de Japanse Amerikaan Cary Fukunaga, die in 2014 wereldwijd doorbrak met de regie van de hitserie True Detective.

The Big Lebowski

Bowlende flowerpowerman Jeff 'The Dude' Lebowski is 'the laziest man of Los Angeles County'. Bandieten die hem aanzien voor een oude rijkaard met dezelfde achternaam leveren hem een streek, waarop The Dude verhaal gaat houden bij de Big Lebowski. Het uit de hand lopen van deze situatie wordt spetterend verbeeld, met sterke, humoristische typetjes, hallucinogene droomsequenties en wonderbaarlijke dialogen. Een van de beste films uit het imposante oeuvre van de broers Ethan en Joel Coen.

Children of Men

In 2027 is de wereld na een oorlog grotendeels verwoest, en een mysterieus virus maakt dat van menselijke voortplanting geen sprake meer is. Alleen in Groot-Brittannië bestaat nog zoiets als een maatschappij, die wordt bestuurd door een fascistisch ogende, militaire macht. Wanneer de cynische journalist Theo (Owen) betrokken raakt bij een verzetsgroep, is hij binnen de kortste keren onderdeel van een geheime missie die gaandeweg Bijbelse dimensies krijgt. In zijn visueel overdonderende film vermomt Alfonso Cuarón (Gravity) zijn engagement als een gelikte actiefilm.

Django Unchained

Na zich als plaatsvervangend wreker te hebben opgesteld voor mishandelde vrouwen (Kill Bill, Death Proof) en onderdrukte Joden (Inglourious Basterds), komt Quentin Tarantino in zijn nieuwste cinemabloedbad op voor negentiende-eeuwse Amerikaanse slaven. Jamie Foxx is bevrijde slaaf Django, die met behulp van een Duitse premiejager zijn vrouw wil bevrijden uit de klauwen van een sadistische plantage-eigenaar. Thematisch gewaagde, cartoonesk-gruwelijke spaghettiwestern is opvallend rechttoe rechtaan verteld, met enkele briljante maar ook minder geslaagde scènes.

Ex Machina

Verlegen programmeur Caleb wordt door excentrieke internetmiljardair Nathan uitgenodigd om Ava, de eerste robot met bovenmenselijke intelligentie, te onderwerpen aan de Turingtest. Caleb laat zich echter al snel verleiden door de beeldschone machine en komt zodoende lijnrecht tegenover Nathan te staan. Oogstrelende sciencefictionthriller heeft een onbevredigend slot, maar debuterend regisseur Alex Garland brengt het beste in zijn cast naar boven.

Inside Job

De economische krach van 2008 kende vele verliezers. Ondertussen vergeet menigeen dat de crisis voor een selecte groep zeer lucratief uitpakte. Documentairemaker Ferguson bezocht tientallen relevante bankiers, lobbyisten, economieprofessoren en toezichthouders en ontlokte zo hier en daar opmerkelijke uitspraken over de gang van zaken aan de top sinds president Reagan in de jaren tachtig de regelgeving drastisch versoepelde. De finale veeg uit de pan is voor Obama, de Hoop van het geplaagde land, die evengoed door de knieën moest voor de financiële elite. Oscar voor beste documentaire.

Philomena

Het op ware gebeurtenissen gebaseerde Philomena gaat over de zoektocht van een journalist en een oude dame naar haar door kwaadaardige nonnen weggenomen zoon. Frears vindt de perfecte balans tussen ernst, humor en de spanning van het onderzoek. Het sprankelende samenspel van Judi Dench en Steve Coogan levert veel komische momenten op, zonder daarbij aan emotionele diepgang in te boeten. Een vertederende en verbijsterende road trip van een ongewoon stel.

Prisoners

Op de avond van Thanksgiving verdwijnen twee meisjes spoorloos. De enige aanwijzing leidt naar een camper, maar de zwakbegaafde eigenaar wordt door gebrek aan bewijs al snel vrijgelaten. Keller (Jackman), de vader van een van hen, besluit het heft in eigen handen te nemen. Inktzwarte, subliem opgebouwde thriller van Canadees Villeneuve (Incendies), die de kijker meeneemt op een emotioneel zware tocht door een van elk greintje zonlicht gespeend landschap. Het schimmenspel van cameraman Roger Deakins (Fargo, Skyfall) is magistraal.

Zombieland

Nadat zombies de wereld hebben overgenomen blijft een jongeman (Jesse Eisenberg) in leven door nauwgezet een aantal zelfgeschreven regels na te leven. Hij doet bijvoorbeeld altijd zijn autogordels om, past op bij wc's (verstopplek voor zombies!) en hangt nimmer de held uit. Als hij een paar andere overlevers ontmoet, besluiten ze met elkaar op te trekken. Geestige, ironische zombiefilm, vooral de moeite waard door goedgeschreven personages. Stone en Breslin zijn bijvoorbeeld leuk als doortastende zussen, Harrelson is fantastisch als macho zombie-verdelger.