VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere de onconventionele sf-film Attack the Block en biopic Talk to Me.

Attack the Block

Op een avond in Zuid-Londen wordt een verpleegster beroofd door een groepje hangjongeren. Ze heeft haar telefoon en haar ring afgegeven als er plotseling een voorwerp uit de lucht valt, bovenop een auto. De verpleegster neemt de benen. De jochies nemen een kijkje bij de auto, en worden dan aangevallen door iets met heel veel tanden. Daarmee begint een geestige, sprankelende en onconventionele sf-film, die slim speelt met de verwachtingen van de kijker en daarnaast meer dan genoeg spanning genereert. Prima spel van de overwegend jonge cast.

The Aristocats

Een Parijse schatrijke oude dame laat haar gehele fortuin na aan haar poes en drie kittens. De butler, die gehoopt had de voornaamste begunstigde te zijn, ontvoert de beestjes, maar ze ontsnappen. Ze weten niet hoe ze terug moeten komen, maar gelukkig krijgen ze hulp van de charmante zwerfkat O'Malley en zijn jazzvrienden. De belangrijkste animatieklassiekers waren al gemaakt door Disney bij het uitbrengen van deze film, maar regisseur Reitherman (Jungle Book, Robin Hood) maakte er toch wat moois van.

My Big Fat Greek Wedding

'Grieken trouwen met Grieken om meer Grieken te verwekken, die kunnen uitgroeien tot luidruchtige Grieken-verwekkende eters.' My Big Fat Greek Wedding speelt niet in Griekenland, maar in Chicago waar de Grieks-Amerikaanse Toula (Nia Vardalos) haar niet-Griekse vriendje Ian (John Corbett) inleidt in de wondere wereld van haar 'luide, vraatzuchtige en bemoeizieke' familie. De film werd een onverwacht succes in het land waar velen dwepen met hun verwaterde afkomst. Gebaseerd op het gelijknamige solotoneelstuk van hoofdpersoon Nia Vardalos. Gevolgd door de situatiekomedie My Big Fat Greek Life.

Talk to Me

Vrije verfilming van het leven van Ralph Waldo "Petey" Green, een ex-bajesklant en drugsverslaafde die in het Washington van de jaren '60 een radio-icoon (en later succesvol tv-presentator) werd. De stijl van de film is fragmentarisch, de toon is onbekommerd. Maar daar komt abrupt verandering in als na een uur Martin Luther King wordt vermoord. De cast, waarin met name Don Cheadle als Petey en Chiwetel Ejiofor als zijn ontdekker uitblinken, won meerdere prijzen voor hun energieke spel.

Trainwreck

Amy (Schumer), een feestbeest van begin dertig, heeft een fraai appartement in New York, werkt bij een succesvol mannenblad en hupt vrolijk van de ene onenightstand naar de volgende. Wanneer ze de serieuze arts Aaron (Bill Hader) ontmoet, ontdekt ze dat haar levensstijl ook wel nadelen heeft. Comédienne Schumer baseerde het script van Trainwreck losjes op eigen ervaringen en strikte Judd Apatow (The 40 Year Old Virgin, Knocked Up) voor de regie. Het resultaat is een typische Apatow-film - plat en sentimenteel, maar ook geestig en sympathiek - maar dan vanuit vrouwelijk perspectief.

Bekijk hier ook ons interview met o.a. Schumer en Apatow

LAATSTE KANS: serie Top of the Lake

Nog maar tot 8 april op Netflix te zien: deze zesdelige miniserie van Jane Campion (The Piano). In een afgelegen dorpje in Nieuw-Zeeland is een twaalfjarig meisje verdwenen, dat vijf maanden zwanger was. Politievrouw Robin (Elizabeth Moss), die in het dorp is opgegroeid, onderzoekt de zaak. Zo krijgt ze te maken met akelige drugsbaas Matt en stoïcijnse goeroe GJ, leidster van een plaatselijke vrouwencommune. Meer dan om de op te lossen misdaad, draait Top of the Lake om het desolate landschap en de eigenzinnige dorpsbewoners. En, zoals vaker bij Campion, om thema’s als machtsmisbruik, feminisme en seksueel geweld.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.