VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Met deze week onder andere natuurdocumentaire Chasing Coral en Spike Lee's meesterwerk 25th Hour.

25th Hour

Er zit een sequentie in deze film, met steelse blikken en een slow motion in een nachtclub, die hoort bij de top van het misdaaddramagenre. Het is cineast Spike Lee op zijn best, werkend met de bestseller van David Benioff, en even niet belast met zijn strijd tegen racisme. Edward Norton speelt de vlotte drugshandelaar Monty Brogan - zoals vaker in zijn carrière een personage dat tegelijk goed en slecht is - en doet dat uitstekend. Monty wordt veroordeeld tot zeven jaar cel en heeft nog 24 uur om degene te vinden die hem verlinkt heeft, en om afscheid te nemen van zijn weinige dierbaren.

Chasing Coral

In de voor een Oscar genomineerde docu Chasing Ice trok regisseur Jeff Orlowski met een natuurfotograaf naar de noordpool om met behulp van timelapsefotografie vast te leggen hoe snel het ijs daar smelt. In dit vervolg duikt hij de oceaan in om op dezelfde wijze te tonen hoe de koraalriffen verdwijnen als gevolg van klimaatopwarming. Vrolijk word je er niet van, maar de film zit vol prachtige beelden en aanstekelijke natuurliefhebbers, en blijft relatief luchtig van toon. Bekroond met de publieksprijs op het Sundance-festival.

Counterpunch

Filmmaker Jay Bulger, in zijn jeugd zelf een getalenteerde bokser, schetst in de degelijke sportdocumentaire CounterPunch een bedroevend beeld van het hedendaagse Amerikaanse boksen: onder invloed van Floyd ‘Money’ Mayweather is alles om geld gaan draaien, erkenning en titels zijn tegenwoordig van ondergeschikt belang. Bulger volgt in de film drie totaal verschillende vechters, waarvan Cam Awesome met afstand de interessantste is. De eigenzinnige vegetariër houdt in tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoten lang vast aan zijn amateurstatus, om ooit zijn droom van Olympisch goud te kunnen verwezenlijken.

Saving Mr. Banks

Vlak voor het vijftigjarig jubileum van de musical Mary Poppins komt een sprookjesachtig drama uit over de ontstaansgeschiedenis van die klassieker. Walt Disney (Tom Hanks) probeert uit alle macht de norse schrijfster Pamela Travers (Emma Thompson) zover te krijgen de rechten van haar personage te verkopen. De film echoot de warmte en humor van de oorspronkelijke musical en zit kundig in elkaar. Alles is echter zo gelikt en vet aangezet dat het drama uiteindelijk wel heel zoet is.

The Place Beyond the Pines

Al mijn zonen. Als Arthur Miller die titel niet had gebruikt dan had The Place Beyond the Pines zo moeten heten. Want Cianfrances aangrijpende en ambitieuze poging om thriller en drama samen te brengen, gaat over vaders en zonen en over de schaduwen van hun daden. Ruwweg de eerste helft draait om een stuntman (Ryan Gosling) die ontdekt dat hij een kind heeft verwekt en op zijn eigen destructieve manier verantwoordelijkheid neemt. Het accent van de tweede helft ligt op de agent die zijn pad kruist (Bradley Cooper).

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.