VPRO Cinema speurt elke week het filmaanbod van streamingsdienst Netflix af en vist de spreekwoordelijke krenten uit de pap. Van nieuwkomers tot klassiekers, van arthouse tot de betere blockbuster. Met deze week een sportdrama, een moderne klassieker en een Disney-animatie.

Children of Men

Visueel overdonderende film waarin regisseur Alfonso Cuarón (Gravity) zijn maatschappelijke engagement verpakt als een gelikte actiefilm. In 2027 is de wereld na een oorlog grotendeels verwoest, en een mysterieus virus maakt dat van menselijke voortplanting geen sprake meer is. Alleen in Groot-Brittannië bestaat nog zoiets als een maatschappij, die wordt bestuurd door een fascistisch ogende, militaire macht.

Elizabeth​

De eerste koningin Elizabeth van Engeland begon haar leidinggevende baan onzeker als 25-jarige in een bankroet land, met levensgevaarlijke intriganten om iedere hoek, en eindigde 45 jaar later gepokt en gemazeld. De Indiase regisseur Shekhar Kapur laat de luxe van de beelden afspatten. De duistere kanten van het rijk worden het mooist gepersonifieerd door Christopher Eccleston, die de vuige hertog van Norfolk speelt.

Foxcatcher

Met Capote maakte regisseur Bennet Miller een film over obsessie en moord, met Moneyball een film over sport en verliezen, en in Foxcatcher - gebaseerd op historische feiten - combineert hij al die thema's. Centraal staan broers Mark en David Schultz, beiden worstelkampioen, die in de ban raken van excentrieke multimiljonair John du Pont. De smaakvolle regie, het intense acteerwerk en de subtiele maatschappijkritiek dwingen respect af. Werd overladen met prijzen en nominaties.

It’s Kind of a Funny Story​​

Imposante boekverfilming over een zestienjarige jongen in New York die vanwege suïcidale neigingen in een psychiatrische kliniek belandt, waar hij in de loop van vijf dagen zijn levenslust aanboort dankzij contact met medepatiënten. Regieduo Boden en Fleck (Half Nelson) snijdt zware onderwerpen als tienerdepressie, stress en psychiatrische opname aan zonder te vervallen in zwaarmoedig drama of misplaatste komedie. Begeeft zich in de regionen van One Flew Over the Cuckoo's Nest en The Breakfast Club.

Zootropolis

'Jaag je dromen na', luidt de weinig verrassende boodschap van dit bontgekleurde Disney-animatieavontuur, waarin een schattig konijntje uit een boerengehucht het schopt tot politieagent in de grote, boze stad. Daar komt ze samen met een slinkse vos een duister complot op het spoor. Bepaald niet origineel, maar de grappen zijn gevat en de stemmencast is fantastisch. Warm aanbevolen voor de gehele familie.

Meer filmtips voor Netflix?

Zoek je meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina​ voor eerdere artikelen in deze serie.