Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een veelvuldig bekroond Duits drama en een documentaire over vrouwen bij NASA.

Alles ist gut

Na een feestje wordt Janne door de zwager van haar nieuwe baas verkracht. Ze doet geen aangifte – ze waren beiden behoorlijk dronken, er was geen sprake van grof geweld – en gaat verder met haar leven alsof er niets gebeurd is. Langzaamaan worden de gevolgen echter duidelijk, onder meer in de relatie met haar vriend. Intiem psychologisch drama dat vooral uitblinkt door het spel van hoofdrolspeler Aenne Schwarz: op subtiele wijze maakt ze de barsten in het harnas van haar personage steeds zichtbaarder. Winnaar van talloze prijzen, onder meer voor beste debuutfilm en beste actrice (Schwarz).

Audrie & Daisy

Onthutsende documentaire zoomt in op twee vergelijkbare gevallen waarin een tienermeisje in dronken toestand werd verkracht door jongens van school, waarna er foto’s en filmpjes van het incident werden gedeeld. De vijftienjarige Audrie pleegde uiteindelijk zelfmoord, de veertienjarige Daisy werd – in de buurt én online – zo verguisd dat ze moest verhuizen. Eerlijke, niet te sensationeel getoonzette film is vooral sterk als onthulling van machocultuur en online wangedrag, en bij uitstek geschikt als educatie over seksuele grenzen en socialemediagebruik.

The Foreigner

Strakke actiefilm over een Chinese restauranteigenaar (Jackie Chan) die wraak zoekt voor de dood van zijn dochter, die in Londen omkwam bij een aanslag door IRA-terroristen. Hij vraagt eerst de Ierse vicepresident en voormalig IRA-lid Liam Hennessy (Pierce Brosnan) om hulp, maar als die beweert van niets te weten pleegt hij een reeks bomaanslagen om Hennessy onder druk te zetten. Niet altijd even geloofwaardig en weinig subtiel, maar Casino Royale-regisseur Martin Campbell bouwt de spanning vakkundig op en martial arts-icoon Chan is ijzersterk – en opvallend ingetogen – als de zwijgzame titelheld die niets te verliezen heeft.

Pacific Rim (vanaf 20 juli)

In de nabije toekomst nemen gigantische robots (Jaegers) het op tegen Godzilla-achtige monsters (Kaiju), die de mensheid met uitroeiing bedreigen. De epische actiescènes in dit overdonderende spektakelstuk van Guillermo Del Toro (Hellboy, Pan's Labyrinth) zijn van een verbluffende grootsheid, en dienen bij voorkeur op een zo groot mogelijk scherm te worden bekeken. Minder interessant wordt het als Del Toro een aantal versnellingen terugschakelt en zich op clichématige vetes en romances tussen de Jaeger-piloten richt. Dialogen en sciencefictionelementen komen zelden boven het niveau van de gemiddelde B-film uit, maar dat is ook een deel van de charme.

Mercury 13

‘We weten allemaal waarom het niet is doorgegaan’, zegt een van de geïnterviewden aan het begin van Mercury 13 grimmig. Een kleine 80 minuten later is duidelijk waarom. Mercury 13 gaat over de dertien vrouwen die begin jaren zestig, vlak voordat Amerika de eerste astronaut de ruimte instuurt, dezelfde testen doen als de mannen van NASA. De vrouwen testen beter, toch wordt hun programma gestopt. ‘Vooroordelen' zeggen de vrouwen nu. Hun teleurstelling is nóg voelbaar, hun strijd helaas nog steeds herkenbaar. Deze documentaire schijnt terecht een licht op hun inspirerende prestaties.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.