Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een romantische komedie met komiek Ali Wong en een prijswinnend drama uit Oostenrijk.

Always Be My Maybe

Sasha en Marcus groeien op als hartsvrienden in San Francisco, maar na een ongemakkelijke vrijpartij en de daarop volgende ruzie scheiden hun wegen. Jaren later komen ze elkaar weer tegen, als Sasha (komiek Ali Wong) een succesvolle chefkok is en Marcus (Fresh of the Boat-acteur Randall Park) een ambitieloze muzikant die nog bij zijn vader woont. Ondanks hun totaal verschillende levens blijken de gevoelens voor elkaar nog altijd niet gedoofd te zijn. Romantische komedie die meer grappig dan romantisch is, met als hoogtepunt de briljante bijrol van een zichzelf persiflerende Keanu Reeves.

The Great Gatsby

Vijfde verfilming alweer van de gelijknamige roman van F. Scott Fitzgerald, over een mysterieuze playboy (Leonardo DiCaprio) en diens obsessie voor een getrouwde vrouw (Carey Mulligan). Niet verrassend dat de regisseur van de uitbundige kauwgomopera Moulin Rouge! zich aangetrokken voelde tot de sprankelende roaring twenties-setting: audiovisueel is de film een feest, vol duizelingwekkende 3D-shots, prachtlocaties en anachronistische muziek (van soundtrackproducent Jay-Z). DiCaprio is goed gecast als ongenaakbare charmeur, al gaat de tragiek van zijn personage vaak verloren in alle bombast.

Bekijk hier ook onze interviews met DiCaprio en Mulligan over The Great Gatsby

De griezelbus

De elfjarige Onnoval is een buitenbeentje op school. Hij wordt gepest, om zijn uiterlijk, maar vooral omdat hij romantische gedichten en griezelverhalen schrijft. Tijdens een schoolreis in een horrorpark lijken zijn verzinsels tot leven te komen. Pieter Kuijpers (Van God los, Riphagen) toont zich in deze griezelfilm voor de jeugd opnieuw een effectief regisseur. De griezelbus is leuk en redelijk spannend. Gebaseerd op de boeken van Paul van Loon, iets enger dan de verfilming van diens Dolfje Weerwolfje. Willem Nijholt mag lekker los gaan als vampiergraaf Vlapono.

Bekijk hier ook onze lijst met de 25 beste jeugdfilms op Netflix

Joy

De Nigeriaanse Joy is jaren geleden naar Oostenrijk gelokt om in de prostitutie te werken. Ze heeft de schuld voor de overtocht bijna afbetaald wanneer ze opdracht krijgt om de jonge, bleue Precious onder haar hoede te nemen. Fictiefilm in sobere docustijl is opgenomen met onervaren, deels improviserende acteurs. Des te indrukwekkender is de hoofdrol van Anwulika Alphonsus, wier gelaten blik een hartverscheurende wanhoop suggereert. De Iraans-Oostenrijkse regisseuse Sudabeh Mortezai (Macondo) vermijdt sentiment en valse hoop, maar houdt de ergste narigheid buiten beeld. Dat Joy incidenteel aanvoelt als een voorlichtingsfilm, maakt het drama niet minder aangrijpend. Bekroond met de hoofdprijs op het London Film Festival.

Pluk van de Petteflet

De in Nederland innig beminde creatie van Annie M.G. Schmidt, Pluk, kreeg na de succesvolle Schmidt-verfilmingen Minoes en Abeltje ook een eigen film. Het jongetje met het verwaaide haar en pet rijdt met zijn rode kraanwagentje de stad binnen, op zoek naar een huisje. In de Petteflet, waar hij een torenkamertje betrekt ontmoet hij kleurrijke personages: mevrouw Helderder en haar roze dochtertje Aagje, de chaotische Stampertjes, Dollie de duif en de Krullevaar. Het verhaal waarin Pluk helpt de Torteltuin te redden wordt vormgegeven met een inventieve art direction en handpoppetjes.

Bekijk hier ook onze lijst met de 25 beste jeugdfilms op Netflix

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.