Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder meer de moderne bewerking van Beauty and the Beast en zevenvoudig Oscarwinnaar Out of Africa.

Beauty and the Beast

Na onder meer Assepoester en Jungle Boek krijgt Disneys animatieklassieker Belle en het beest (1991) de echte-speelfilmbehandeling. Het oorspronkelijke scenario, over een meisje met stockholmsyndroom in een betoverd kasteel, is grotendeels intact gelaten, maar uitgebreid tot een iets beter samenhangend geheel. Ook het aantal liedjes is opgeschroefd, waardoor de film een volbloed musical wordt. Dat pakt goed uit: de barokke art direction is prachtig, Emma Watson (uit de Harry Potter-films) is een charmante Belle met prima zangstem, en regisseur Bill Condon (Dreamgirls) overgiet de schuimtaart met een aanstekelijk campsausje.

The Constant Gardener

Als de vrouw (Rachel Weisz) van een Engelse diplomaat Justin (Ralph Fiennes) in Kenia vermoord gevonden wordt denkt de roddelzieke Britse diplomatengemeenschap in eerste instantie aan een crime passionel. Maar de fervente tuinier Justin weigert te geloven dat zijn vrouw ontrouw was en volgt het geëngageerde voetspoor van zijn overleden echtgenote en vindt een sinister complot. Naar een ijzingwekkende roman van John le Carré.

Fury

Regisseur David Ayer scoorde in 2012 met End of Watch, waarin hij van dichtbij de kameraadschap tussen twee LAPD-agenten in en buiten hun politieauto volgde. Met Fury herhaalt hij hetzelfde trucje, maar dan met vijf militairen in een Amerikaanse tank anno 1945. En ook nu overtuigt hij, door de geloofwaardigheid van zijn personages (onder anderen Brad Pitt als meedogenloze sergeant), briljante dialogen en zenuwslopende actie. Jammer alleen dat naar het einde toe het realisme wederom plaatsmaakt voor een gemythologiseerd slagveld.

Out of Africa

Out of Africa is Hollywood op z'n best: groot aangepakt, meeslepend, melodramatisch, met weidse beelden en steracteurs. Robert Redford oogstte niettemin veel kritiek met zijn te Amerikaans gespeelde rol van Britse jager Hatton, met wie Deense schrijfster Karen Blixen (Meryl Streep) in Kenia een moeizame buitenechtelijke relatie aangaat. Toch is Out of Africa een bijzonder fraai werkstuk: twee grote sterren klikken perfect in adembenemend mooie kaders, onder leiding van een regisseur die koers weet te houden. Zeven Oscars, waaronder die voor beste film, regie, scenario en camerawerk.

Primal Fear

Als in Chicago een aartsbisschop wordt vermoord door een misdienaar (Edward Norton) wil aalgladde advocaat Martin Vail (Richard Gere) dolgraag de verdediging op zich nemen, want hij houdt van zaken die veel media-aandacht zullen genereren. Ook leuk: zijn charmante ex (Laura Linney) is de officier van justitie in de zaak. Maar het is een lastige klus: de stotterende verdachte is een watje, maar werd gepakt terwijl hij onder het bloed zat. Spannende rechtbankthriller, met de beste rol sinds jaren voor Gere en een kans voor Norton (Fight Club, 25th Hour) om zijn talent te tonen. Hij kreeg terecht een Oscarnominatie voor zijn bijrol.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.