Netflix-tips: Hacksaw Ridge en The People vs. Larry Flynt

Vijf nieuwe filmtips voor Netflix

, Jelle Schot

Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een oorlogsfilm van Mel Gibson en een Gouden Beer-winnaar van Milos Forman.

The Green Mile

Op een dag krijgt gevangenisbewaker Edgecomb (Tom Hanks), in de jaren dertig werkzaam op de afdeling ter dood veroordeelden in een gevangenis in Louisiana, de immense John Coffey (Michael Clarke Duncan) onder zijn hoede. Deze ongeletterde zwarte man, veroordeeld voor kindermoord, blijkt de goeiigheid zelve en is bovendien bang in het donker. Wellicht heeft zijn aanwezigheid een spirituele betekenis? Regisseur Frank Darabont (The Shawshank Redemption, 1994) neemt met drie uur de tijd, maar dat is eigenlijk niets te veel om het trage, uitzichtloze gevangenisbestaan te verbeelden.

Hacksaw Ridge

Omstreden of niet, Mel Gibson is een filmmaker met een unieke, constante signatuur. Na Braveheart, The Passion of the Christ en Apocalypto serveert hij wederom een provocatieve, bombastische cocktail van heldenmoed, geweld en religie. Hacksaw Ridge toont het waargebeurde verhaal van Desmond Doss (een overtuigende Andrew Garfield), die tijdens WO II in het Amerikaanse leger wil dienen als hospik - zonder wapen, want hij is vanuit zijn geloofsovertuiging pacifist. Aanvankelijk is Doss het pispaaltje van zijn ploeg, maar tijdens de slag om Okinawa ontpopt hij zich als eersteklas held. Gibson strooit lustig met clichés, melodrama en gruwelijkheden, maar vertelt absoluut meeslepend.

Jason and the Argonauts

Geholpen door de goden gaat troonopvolger Jason, die door de moordenaar van zijn vader is verbannen, met zijn leger op zoek naar het Gulden Vlies. Onderweg wordt hij geconfronteerd met een hele reeks monsters. Knappe special effects van meester Ray Harryhausen scheppen een wereld bevolkt door mythologische wezens. Revolutionaire film op het gebied van de 'stop motion'-techniek.

The People vs. Larry Flynt

Met Gouden Beer onderscheiden biografie volgt het leven van Larry Flynt (Woody Harrelson), van arme sloeber in Kentucky tot multimiljonaire eigenaar van het pornoblad Hustler. En van gezonde seksfanaat tot ongelukkige drugsverslaafde gehandicapte. Het recht van vrijheid van meningsuiting, het Amerikaanse First Amendment, wordt flink op de proef gesteld door de recalcitrante Flynt. 'If the First Amendment will protect a scumbag like me, then it'll protect all of you.' IJzersterk spel van Harrelson, Edward Norton (als advocaat) en Courtney Love (als Flynts vriendin) vervult het potentieel aan drama. De echte Larry Flynt speelt een rechter.

The School of Rock

De overenthousiaste rockgitarist Dewey (Jack Black) wordt uit zijn bandje gegooid en moet uitkijken dat hij niet ook uit zijn appartement wordt gezet. Om aan geld te komen doet hij zich voor als leraar op een prestigieuze basisschool. Hier doceert hij het enige dat hij kent: tegendraadse teksten, gierende akkoorden, kortom Rock. De nette kindjes hebben moeite het te bevatten, maar Dewey moet en zal meedoen aan de regionale rockcompetitie. Nogal braaf niemendalletje van regisseur Richard Linklater (Boyhood, Before Sunset) moet het vooral hebben van Black als charmante, gepassioneerde loser.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.