Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste films op Netflix. Met ditmaal onder andere het nieuwe meesterwerk van Alfonso Cuarón en Tom Hanks als piloot in een waargebeurd drama van Clint Eastwood.

Fantastic Beasts and Where To Find Them

Zelden was een franchise zo succesvol als die rond Harry Potter (zeven boeken, acht films), dus besloten auteur J.K. Rowling en producent Warner Bros het spinoff-boekje 'Fabeldieren en waar ze te vinden' op te blazen tot een nieuwe, vijfdelige filmreeks. Waarin niet Harry centraal staat, maar verstrooide tovenaar Newt Scamander (Eddie Redmayne), die in dit eerste deel met een koffer vol magische beesten afreist naar New York, anno 1926. Het scenario, van Rowling zelf, is een beetje rommelig, maar ook kenmerkend fantasievol, geestig en spannend. Regisseur David Yates, veteraan van vier Potter-films, strooit weer lustig met visueel spektakel en effectief gegriezel.

Roma

In de wervelende visuele stijl van zijn spektakelfilms Children of Men (2006) en Gravity (2013) vertelt Mexicaan Alfonso Cuarón (hier actief als regisseur, scenarist, producent, cameraman en editor) nu eens een heel intiem verhaal, vol autobiografische details. We volgen een jaar uit het leven van een welgesteld gezin in Mexico-Stad, begin jaren zeventig, door de ogen van inwonend kindermeisje Cleo. Huiselijk geluk, hartverscheurend drama en flarden geschiedenis worden subtiel vervlochten als in een literaire roman. Toch is Roma pure cinema, vol wonderschone, sereen bewegende zwart-witbeelden waarin van alles te ontdekken valt. Geproduceerd door Netflix, maar onmiskenbaar bedoeld voor het witte doek.

Storks

Waar komen baby’s vandaan? Vroeger uit een fabriek boven op een bergtop, beheerd door ooievaars, die ze vervolgens de hele wereld over bezorgden. De vogels hebben echter een lucratievere business gevonden: het rondbrengen van internetbestellingen. Wat nu, als je graag een broertje wilt? Animatiefilm Storks heeft een origineel uitgangspunt, maar ook een vermoeiende, hyperactief-absurdistische stijl (in de lijn van recente, betere genregenoten als Cloudy with a Chance of Meatballs en The Lego Movie). Niettemin zijn er aardige grappen en de doelgroep zal zich niet vervelen.

Sully

Spannende reconstructie van ‘het wonder op de Hudson’, gebaseerd op de memoires van gezagvoerder Chesley Sullenberger, bijgenaamd Sully. Die was verantwoordelijk voor de spectaculaire noodlanding op de Hudson River van januari 2009. Hoewel Sully alom voor z’n vakmanschap werd geprezen, belandde hij in de beklaagdenbank omdat simulaties uitwezen dat hij een betere optie had gehad. Clint Eastwoods minutieus opgebouwde, typisch Amerikaanse en dus tikje chauvinistische heldenverhaal is een meeslepende lofzang op de onberekenbare, menselijke x-factor in een tijd dat kille protocollen en computerberekeningen tot norm verheven dreigen te worden.

V for Vendetta

In de toekomst is Groot-Brittannië een dictatuur, de inperking van vrijheden wordt door de overheid gerechtvaardigd door te wijzen op het gevaar voor terrorisme. De jonge vrouw Evey (Natalie Portman) stuit op de gemaskerde V (Hugo Weaving), de enige die zich lijkt te verzetten tegen de onderdrukking. Evey wordt gevangen genomen, gemarteld, kaal geknipt en moet kiezen of ze partij zal kiezen voor de rebel. Lilly en Lana Wachowski, eerder verantwoordelijk voor de Matrix-trilogie, bewerkten de graphic novel van Alan Moore tot een scenario. Moore's politieke boodschap werd sterk afgezwakt, toch is dit een intrigerende film.

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.

Meer film- en serietips voor Netflix

Zoek je nog meer tips voor Netflix? Kijk op deze pagina voor eerdere artikelen in deze serie.