Tien Nederlandse filmtips voor Netflix

Van Langer licht tot Tonio

, Jelle Schot

Ter ere van het Nederlands Film Festival (27 september t/m 5 oktober) tippen we voor de thuisblijvers tien van de beste Nederlandse films op Netflix.

Alles is liefde

Sprankelende romantische komedie met talloze verhaallijnen waarin alle vormen van liefde aan bod komen. In een razend tempo wordt een bonte verzameling personages geïntroduceerd, die ondanks de uitvergrotingen en clichés al snel tot leven komen. Ze zijn bigger than life én herkenbaar, hilarisch én ontroerend. De weergaloze Carice van Houten speelt het meisje van de Bijenkorf dat eenzaam en seksloos door het leven gaat, de uitstekende Daan Schuurmans is de aanstaande bruid van Paul de Leeuw, en verder zijn er bekende Nederlanders, veel bekende Nederlanders. Gouden Kalveren voor beste film en regie.

Interview met scenarioschrijver Kim van Kooten: 'Mijn blik op mijn medemens is tot nu toe heel liefdevol'

De gelukkige huisvrouw

Lea (Carice van Houten) en Harry (Waldemar Torenstra) zijn geslaagd: mooie villa, dikke bankrekening, veel seks. Na de geboorte van hun eerste kind verandert er veel. Lea raakt in een psychose en wordt opgenomen. Heleen van Rooyens debuutroman over de schaduwkant van het perfecte leven wordt vlot verfilmd door Antoinette Beumer (Loft) die daarmee haar eerste speelfilm aflevert. Tragiek, pijn en humor wisselen elkaar af in een drama waarin vooral Van Houten (Gouden Kalf) haar kwaliteiten toont. Jaap Spijkers heeft een mooie bijrol als medepatiënt in de inrichting.

De Heineken ontvoering

Overtuigend misdaaddrama over de geruchtmakende ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur in 1983. Eigenschappen van zware jongen Willem Holleeder en kruimelcrimineel Martin Erkamps werden bij elkaar gebracht in de fictieve ontvoerder Rem Hubrechts. Dramatisch is Rem een meesterzet, de ingreep levert op alle mogelijke niveaus extra spanning op. Rutger Hauer als Freddy Heineken is fantastisch in zijn eerste Nederlandse hoofdrol in jaren, maar de grote verrassing van de film is de negentienjarige Reinout Scholten van Aschat (zoon van Gijs) als Rem.

Video-interview: Maarten Treurniet over De Heineken ontvoering

Langer licht

Boksschoolhouder Lucien (sterke rol van Raymond Thiry, die bekendheid verwierf als Van Rossum uit Villa Achterwerk) is een praatjesmaker. Maar ook een man die lijdt onder een persoonlijke tragedie. Tijdens de bokslessen praat hij voortdurend tegen zijn leerlingen. Dat ze moeten knokken, elkaar moeten respecteren, en dat hij echt van ze houdt. Tegen zijn zoon Mitchel (Carter), met wie hij een tweemanshuishouden runt, kan hij geen woord uitbrengen. Als hun ruzie losbarst, doolt Lucien dagen rond in een verlaten boksschool. Magnifiek bioscoopdebuut van David Lammers  bewijst maar weer eens dat beelden minstens zo veelzeggend kunnen zijn als dialogen.

Lucia de B.

Verpleegster Lucia de Berk wordt aangezien voor een kille seriemoordenaar en veroordeeld tot levenslang. Zelf houdt ze vol onschuldig te zijn. Pas na bijna zeven jaar krijgt ze alsnog gelijk van de rechtbank. Paula van der Oest maakte een heldere, ingetogen en - ook al is de ontknoping bekend - meeslepende reconstructie van de veelbesproken rechtszaak, met een overtuigende hoofdrol van Ariane Schluter. Dat er wat details zijn verdraaid en fictie is toegevoegd om het verhaal filmischer te maken, werkt niet altijd even goed, maar is wel overkomelijk.

Meester Kikker

De meester van Sita heeft een geheim: af en toe verandert hij in een kikker. Hij hoeft maar aan zo'n beest te denken en het kan al misgaan. Als de school een gemene nieuwe directeur krijgt met de veelzeggende achternaam Stork, loopt de meester serieus gevaar. Het geestige kinderboek van Paul van Loon (Dolfje Weerwolfje) werd door de regisseur van Brammetje Baas bewerkt tot een vrolijke, pretentieloze familiefilm vol oer-Hollandse decors. Dat het scenario soms wat rammelt valt dankzij de enthousiaste hoofdrolspelers nauwelijks op.

Publieke werken

In dit 19e-eeuwse drama, gebaseerd op de succesroman van Thomas Rosenboom, vertelt regisseur Joram Lürsen (Alles is Liefde) het verhaal van vioolbouwer Vedder (Gijs Scholten van Aschat). Vedder is woonachtig tegenover het zojuist gebouwde Centraal Station in Amsterdam. Hij kan zijn huis verkopen voor een goede prijs, omdat ze daar een hotel willen bouwen. Maar Vedder vraag het dubbele. Een schitterend, high-budget historisch drama met internationale allure.

Interview met regisseur Joram Lürsen: 'Zodra je personages aan acteurs plakt, worden ze sympathieker'

Riphagen

Jeroen van Koningsbrugge is prima gecast als opportunist Dries Riphagen, die in de Tweede Wereldoorlog iedereen een rad voor ogen draaide met zijn rappe praatjes en innemende persoonlijkheid. Want wilde Riphagen de Joodse onderduikers nou helpen, of wilde hij alleen maar aan ze verdienen? De kijker weet het snel genoeg, maar z'n omgeving blijft lang gissen. Kuijpers verfilmde dit op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal zonder al te veel grijstinten. Maar hoofdpersoon Riphagen is bezig aan een continue vlucht vooruit, waardoor het wel een spannende film is geworden.

Interview met Jeroen van Koningsbrugge: 'Ik begreep hem niet'

Tonio

Mooie bewerking van A.F.Th van der Heijdens roman over de dood van zijn 22-jarige zoon Tonio, die in 2010 verongelukte na een avond stappen met vrienden. Net als het boek slaagt de film erin het peilloze verdriet van de ouders voelbaar te maken. Dankzij de manier van vertellen (we springen heen en weer in de tijd; droom en werkelijkheid lopen in elkaar over), maar vooral dankzij het geweldige acteren van Pierre Bokma en Rifka Lodeizen als A.F.Th van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich.

Interview met regisseur Paula van der Oest: 'Tonio's leven is verlengd'

De wederopstanding van een klootzak

Indrukwekkend speelfilmdebuut van striptekenaar Guido van Driel, gebaseerd op zijn eigen graphic novel Om mekaar in Dokkum. De klootzak uit de titel is gangster Ronnie (een ijzersterke Yorick van Wageningen), die na een moordaanslag terugkeert als ander mens. Tot ongenoegen van zijn oud-collega's én slachtoffers. De zoektocht naar zijn belager brengt Ronnie in Dokkum, waar hij het pad kruist van asielzoeker Eduardo. Wonderlijke mix van misdaad en maatschappijkritiek werkt prima, mede dankzij het fraaie camerawerk van Lennert Hillege.

Video-interview: Guido van Driel over De wederopstanding van een klootzak

Nooit meer onze Netflix-tips missen?

Schrijf je dan nu hier in voor onze Nieuwsbrief en ontvang wekelijks film- en serietips voor Netflix.