Doordromen

De Comakijker: Dream On

, Nick Boers

De televisierubrieken staan dit weekend waarschijnlijk vol in het teken van Friends, dat weliswaar tijdloos is maar toch ook alweer twintig jaar oud. Een goede reden voor ons om stil te staan bij het 24-jarig jubileum van het inmiddels vrijwel vergeten Dream On (1990-1996), het eerste echte televisieproject van Friends-bedenkers David Crane en Martha Kauffman. Een sitcom die juist in 2014 niet zou misstaan.

Dream On draait om de alleenstaande vader Martin Tupper (Brian Benben), een boekenredacteur die gelijktijdig probeert om 1) zijn tienerzoon op te voeden, 2 ) een goede relatie te onderhouden met zijn ex-vrouw en 3) zelf ook weer een nieuwe partner te strikken. Geen bijzondere premisse, ware het niet dat we Martins gedachten ondertussen kunnen zien in de vorm van zwart-wit clipjes uit oude televisieseries. Vertelt zijn ex-vrouw dat ze nu echt door wil met haar leven, dan zien we een clip van een bokser die een stevige rechtse krijgt. Waagt hij zich aan een romantisch avondje met een potentiële nieuw vlam, dan schieten shots van klassieke melodrama’s of juist horrorfilms door zijn gedachten.

Een unieke invalshoek die mogelijk werd gemaakt door Universal Studios, waar een heel archief aan oude filmbanden stof lag te vergaren. Daar moest volgens de studiobazen wel geld in zetten, maar hoe dat eruit te halen, wisten ze niet, tot Kauffman en Crane het kantoor instapten. Het resultaat – een volwassen, slimme en regelmatig gewaagde komedie – kon natuurlijk maar op één zender terecht: HBO.

Nog even wat bloopers voor de Friends-fans...

Jammer genoeg stond het kabelkanaal destijds nog in de kinderschoenen; pas negen jaar later zou de wereld kennismaken met The Sopranos. Hoewel Dream On door de recensenten werd gewaardeerd en er zelfs zes seizoenen van werden gemaakt, kon het kijkerspubliek nooit groot genoeg zijn om echt impact te maken.

Tijd dus voor nieuw publiek, want actueler kan het niet in deze gouden eeuw van televisie. Martin Tupper is de comakijker in ons allen, een kind dat vroeger voor de televisie is gezet en nu onvermijdelijk zijn leven relateert aan alles wat hij op het kleine of grote scherm gezien heeft. Zouden we Dream On opnieuw mogen maken, zouden we het probleemloos in kunnen vullen met shots van Ross, Rachel of een van de andere zes vrienden. Voor elke gemoedstoestand wat wils en dat verdient dan ook alle eer dit weekend. Maar wie iets anders wil dan voor de zoveelste keer aanschuiven in café Central Perk, kan op YouTube terecht. Daar heeft ene blues3sm alle afleveringen van Dream On online gezet, waarvoor hulde.

advertentie