Met klasse

Nieuwe serie op Canvas

, Cecile Elffers

Kate Winslet speelt in de HBO-serie Mildred Pierce een gescheiden moeder in de jaren dertig, die worstelt met werk, mannen en haar gemene dochter. Vanaf vrijdag op Canvas.

Na jaren op het witte doek speelt Kate Winslet in Mildred Pierce haar eerste grote tv-rol; het zoveelste bewijs dat kwaliteitsseries inmiddels minstens zo prestigieus zijn als bioscoopfilms. De goed ontvangen reeks van Todd Haynes ( I’m Not There, Far from Heaven) is een bewerking van het gelijknamige boek van James M. Cain, dat in 1945 al eens succesvol verfilmd werd met in de hoofdrol Joan Crawford. De toenmalige censuur van Hollywood had Cains verhaal behoorlijk gekuist; de 21ste-eeuwste versie blijft wél trouw aan zijn roman. Naast Winslet telt de cast nog flink wat bekende namen, zoals Guy Pearce, Evan Rachel Wood en Melissa Leo.

De titelheldin is een vrouw uit de middenklasse van Glendale, Californië, die tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig besluit van haar overspelige man te scheiden. Om toch voor haar dochters Veda ( 11) en Ray (7) te kunnen blijven zorgen, gaat ze op zoek naar werk. Een vrij kansloze missie in het Amerika van toen, zeker voor een vrouw. Uiteindelijk vindt ze toch een baantje: als serveerster, een functie waar ze zich eigenlijk te goed voor voelt. Klassenverschillen spelen een belangrijke rol in de serie. Zo begint de arrogante Veda al snel op haar werkende moeder neer te kijken. Gelukkig slaagt Mildred erin een eigen restaurant te openen, dat meteen goed draait. Ze vindt nog een charmante man ook, en zo lijkt de toekomst op te klaren . Met de nadruk op lijkt, want Mildred Pierce hangt nog veel, heel veel boven het hoofd.

Kate Winslet is op dreef als de enerzijds vrijgevochten , anderzijds kwetsbare hoofdpersoon. Mildreds zwakke plek is haar manipulatieve dochter Veda, wier liefde en respect ze tevergeefs probeert te winnen. Die ongebruikelijke relatie tussen moeder en kind maakt Mildred Pierce meteen spannend. Daarnaast is de vijfdelige serie een prachtig vormgegeven portret van de Amerikaanse jaren dertig: kleding, straten, kranten, cafés, sociale verhoudingen – je kijkt je ogen uit. 

advertentie