De Comakijker verbaast zich over Bill Cosby. De laatste weken klinken er steeds vaker geruchten dat papa Huxtable tussen de jaren zestig en negentig meer dan tien vrouwen zou hebben aangerand of verkracht.

Hey hey hey! Voor eventjes was Bill Cosby (77) weer koning van het televisie-universum. Zijn baanbrekende Cosby Show bestond in september dertig jaar en dat leverde hem een aardige lofzang op. Als Cliff Huxtable was hij tenslotte jarenlang de vriendelijke, goedlachse vader van heel Amerika geweest, van zwart én blank. Een pionier, simpel gezegd, op alle fronten. Nu staat hij te boek als mogelijke serieverkrachter.

Het nieuws sijpelde de laatste weken en maanden al langzaam binnen, via verschillende losse artikelen en getuigenissen, maar het huiveringwekkende verhaal in The Washington Post van deze week deed mij pas beseffen hoe groot dit schandaal werkelijk is. De omvang en de pure perversiteit ervan is bizar: Cosby wordt ervan verdacht tussen de jaren zestig en negentig meer dan tien vrouwen te hebben gedrogeerd en aangerand, dan wel verkracht.

Verdacht moeten we zeggen, want natuurlijk is nog niets onomstotelijk bewezen. Zo laat Cosby in ieder geval nog geen woord los ( en bewijst zichzelf daarmee geen dienst), maar zijn advocatenteam is al wel flink aan het werk. Ongeloof is het ook, als je commentaren op het internet leest. Niemand die wil geloven dat nota bene papa Huxtable tot zoiets in staat is. Niet voor niets werden de eerdere aanklachten aan zijn adres in 2005, toen een groep vrouwen ook al naar voren stapte, zo lang genegeerd. Net zo goed als dat niemand wilde geloven dat kindervriend en lieveling van de Britse natie Jimmy Savile eigenlijk een pedofiel was.

'Then tell Bill I said to have a coke and a smile and shut the fuck up.' Eddie Murphy in 1987 over Bill Cosby.

En net als in dat geval is het heel goed mogelijk dat we deze tijd volgende jaar heel anders aankijken tegen Cosby en zijn werk. Zijn naam heeft nu al iets giftigs, terwijl die eerst nog synoniem was met een baanbrekende sitcom in de lijn van All in the Family en Seinfeld. Van sleutelhoofdstuk naar zwarte bladzij in de televisiegeschiedenis (woordspeling niet geheel bedoeld). Een ‘legacy recast’, zoals The Washington Post al kopte.

Of kunnen we de kunst loskoppelen van de kunstenaar? De humor in The Cosby Show is weliswaar gedateerd maar nog steeds ijzersterk. Goed getimed, goed doordacht; Cosby was een vakman die aandacht besteedde aan realistische situaties, die zijn schrijvers en acteurs aanspoorde out of the box te denken. Daar hebben televisiemakers heel wat aan te danken. En hé, Roman Polanski kwam ermee weg en ondanks terugkerende aanklachten gaat ook Woody Allen nog vrolijk verder. Toch?

Nee, sorry Bill. Misschien over dertig jaar, maar nu valt er even niets te lachen.