Transformatief

De Comakijker: Amazon Prime

, Nick Boers

Transparent, een van de zogeheten ‘Amazon Originals’, is niet zomaar een sitcommetje over een man die een vrouw wil worden en dat zijn familie probeert te vertellen. Het is een oorlogsverklaring van de webwinkel aan, nou ja, aan zo’n beetje iedereen eigenlijk.

Bij Bol.com doen ze het waarschijnlijk al in hun broek; volgens steeds sterker wordende geruchten komt Amazon binnenkort naar Nederland. In Amerika is de webwinkel marktleider en de boekenmarkt hier moet de nieuwste prooi worden. De eerste contacten en contracten zijn al opgesteld. Wat heeft dat met ons te maken?

Sinds 2005 is de webwinkel Amazon Prime aan het uitrollen. Dat is een streaming videodienst vergelijkbaar met Netflix (jaarlijks bedrag betekent onbeperkt kijken), maar dan met alles dat je niet bij de concurrent kunt vinden: The Sopranos, The Wire, The Good Wife en zo door. Amazon noemt de categorie zonder blikken of blozen ‘Not on Netflix’. (O, en je krijgt gratis bezorgkosten, in het geval je ook nog echt iets wil kopen.) In een ouderwets duel zou dit de tik met de handschoen zijn.

Het eerst echte schot werd vorig jaar april gelost met het debuut van ‘pilot season’, waarin Amazon een tiental eerste afleveringen van nog-te-maken-series gratis beschikbaar maakte. Aan de bezoekers de keuze welke shows daadwerkelijk opgepikt werden door de streamingdienst voor een heel (verder wel Prime-exclusief) seizoen.  In november werden zodoende de ‘Amazon Originals’ Betas en Alpha House in één klap beschikbaar gemaakt, komedies die weliswaar geen hoge ogen gooiden, maar wel de nodige aandacht kregen. Werden eerst uitzendschema’s al door de streamingdiensten overbodig gemaakt, nu gaan kijkers ook nog eens zelf de productie bepalen. Power to the people; niet alleen bij de traditionele zenders, maar ook kabelkanalen als HBO, zien ze het met lede ogen aan.

De Transparent trailer

Inmiddels zijn we alweer toe aan ons derde pilotseizoen en kunnen we in de toekomst uitkijken naar een of twee van de volgende series: Hand of God ( Ron Perlman als door God-geïnspireerde man die eigen rechter speelt), Red Oaks (studententijdkomedie in de jaren tachtig), The Cosmopolitans (dramadie over jonge Amerikanen in Parijs), Hysteria (thriller met een duister verleden en vage social media-connectie) of Really (koppeltjeskomedie). Kwantiteit boven kwaliteit, dat moge duidelijk zijn, maar ook met meer aanbod dan vraag kun je ( kortstondig) de markt naar je hand zetten.

Daarom is Transparent, dat vorige week vrijdag zijn volle debuut maakte, zo interessant. De recensenten tuimelen over elkaar heen om de tiendelige serie (een vijf uur durende film) over de gepensioneerde Mort die door het leven wil als Maura, te prijzen. En groot gelijk, want Jeffrey Tambor (The Larry Sanders Show, Arrested Development) is zoals gewoonlijk fantastisch in de hoofdrol en het script van Jill Solloway (Six Feet Under) is slim en uitdagend. Amazon naar Nederland? We zijn gewaarschuwd.

advertentie