Déjà vu

Gracepoint

, Nick Boers

Niet whodunit is de belangrijke vraag in Gracepoint, maar whydoit: waarom deze remake van Broadchurch, warum?

De moord op de elfjarige Danny Latimer was begin 2013 het gesprek van de dag in Engeland. Een kleine tien miljoen Britten schakelden in voor de ontknoping van Broadchurch en keken toe hoe rechercheurs Alec Hardy en Ellie Miller de moordenaar ontmaskerden. Dat Broadchurch zo’n monsterhit was geworden, was enigszins onverwacht, maar niet onlogisch. Het achtdelige moordmysterie was eens iets anders dan de huistuin-en-keuken-detective; uitgebreider, complexer en emotioneler dan de Morses en de Frosts. Het mooie, glooiende Britse landschap, met zijn barre kustlijn, kreeg in Broadchurch iets Scandinavisch. ‘The Killing zonder regen,’ vatte een recensent het online mooi samen.

Het succes van Broadchurch viel natuurlijk ook op in Amerika. Daar hadden ze al enige ervaring met het net-niet-Scandinavische opgedaan; het eerder genoemde The Killing kreeg in 2011 een Amerikaanse remake en een paar maanden daarna verscheen een eigen versie van The Girl with the Dragon Tattoo in de bioscoop. Allebei minder dan het origineel, maar alles met ondertiteling lijkt gedoemd te mislukken in de Verenigde Staten (tragischer nog is het feit dat een Amerikaanse remake het wereldwijd vaak ook nog beter doet). De boer vreet het simpelweg niet.

Wie denkt dat Broadchurch een uitzondering zou kunnen zijn – de serie is tenslotte ook in het Engels – komt bedrogen uit. In de zomer van 2013 werd Gracepoint aangekondigd, een remake die niet alleen door bedenker Chris Chibnall op poten zou worden gezet; ook hoofdrolspeler David Tennant zou de overstap maken. Van getroebleerde detective met een duister verleden en een Schots accent naar getroebleerde detective met een duister verleden en een Amerikaans accent. De moeder van producent Dan Futterman kon hem daarvoor tenslotte totaal niet verstaan, vertelde hij Variety.

Enfin, wie Broadchurch heeft gezien zal ontdekken dat er vrij weinig veranderd is. Anna Gunn (Skyler uit Breaking Bad) neemt het stokje over van Olivia Coleman als detective Ellie Miller en in de nieuwe cast vinden we onder anderen Nick Nolte als oude chagrijn. Verder kunt u grotendeels dezelfde shots verwachten en dezelfde plotlijntjes – met uitzondering dan van het einde. Zij die het niet eens waren met de identiteit van de moordenaar in het origineel, kunnen we vertellen dat Gracepoint iets anders afloopt. Of je daar blij van moet worden, is een andere vraag.

Gracepoint is vanaf donderdag 2 april te zien op Eén (België).

advertentie