Dotcomedy

De aimabele klootzakken van Sillicon Valley

, Elja Looijestijn

Silicon Valley, een comedyserie met klootzakkerige personages waar je toch van gaat houden, neemt de Californische technologiewereld op de hak.

Ons hedendaagse op technologie gebaseerde bestaan wordt geregeerd vanuit een koninkrijkje in de Californische woestijn. Waar data de nieuwe olie zijn en excentrieke miljardairs investeren in pubers met een vaag plan, omdat iedereen koortsachtig op zoek is naar de nieuwste uitvinding die kan zorgen voor ‘ ontwrichting’ van de markt. 
 
In die bizarre wereld speelt de hbo- sitcom Silicon Valley zich af. Canvas zendt vanavond de eerste aflevering uit, waarin we kennismaken met de setting en de hoofdpersonen. Daarna is het twee seizoenen lang smullen van nerd-humor met de verslavingsfactor van de lijstjes van Buzzfeed.

Held van het verhaal is Richard Hendricks, een gesjeesde student die is gaan werken bij een groot, Google-achtig internetbedrijf. Hij woont in huis bij de zelfingenomen Erlich Bachman, een soort onvriendelijke The Dude. Hij heeft aardig gecasht met een app en is daarom een ‘start-up incubator’ begonnen, een soort studentenhuis waar jonge programmeurs wonen en knutselen aan hun eigen projecten. Het leven van de huisgenoten belandt in een stroomversnelling als de onhandige Richard min of meer per ongeluk een algoritme ontwikkelt om grote bestanden te comprimeren zonder kwaliteitsverlies. Zijn baas ziet meteen de mogelijkheden en biedt uiteindelijk tien miljoen dollar voor de technologie. Maar Richard kiest ervoor om zijn ontdekking zelf in handen te houden en gaat voor het tegenaanbod van technologiegoeroe Peter Gregory om in zijn bedrijfje Pied Piper te investeren en hem zelf de ceo te laten zijn. Silicon Valley kon rekenen op veel lof van kijkers en critici, en als je weet wie erachter zitten is dat ook niet zo gek. 

De bedenker is Mike Judge. Hij werkte aan het eind van de jaren tachtig kort bij een beginnende technologiefirma, maar gaf er na drie maanden de brui aan, om bas te gaan spelen in een bluesband. Een paar jaar later raakte hij geïnteresseerd in animatie en maakte hij Beavis en Butthead en King of the Hill . Nadien stapte hij over naar menselijke acteurs en schreef en regisseerde hij de cultfilmhit Office Space. Zijn talent voor het liefdevol bespotten van het kleingeestige en aimabel maken van nogal klootzakkerige personages zien we ook terug in Silicon Valley. Het ontbreken van vrouwelijke hoofdpersonen wordt in het tweede seizoen goedgemaakt .                                                                                                                 

advertentie