De makers van de nieuwe satirische HBO-serie The Brink, met hoofdrollen voor Tim Robbins en Jack Black, hebben goed naar Kubricks Dr. Strangelove gekeken.

De Stanley Kubrick-expo die in 2012 het EYE-museum in Amsterdam aandeed (en momenteel nog steeds de wereld rondtoert) kende veel bijzondere stukken uit de carrière van de filmmaker; van de kostuums uit Eyes Wide Shut tot de grote kunstfallus uit A Clockwork Orange en allerlei attributen uit 2001: A Space Oddysey. Wat echter de meeste indruk maakte op uw verslaggever was een schaalmodel van de vergaderzaal uit Dr. Strangelove (‘You can’t fight in here, this is the war room!’) en Kubricks onophoudelijke drang naar meer, beter, gedetailleerder. Naar verluidt zou de perfectionistische filmmaker er zelfs op aangedrongen hebben dat de gebruikte tafel legergroen moest zijn, ook al zou men dat op het zwart-witte beeld nooit te zien krijgen. Een te mooie anekdote om niet waar te zijn.

Zo gold dat ook voor de broers Roberto en Kim Benabib, die tijdens hun eigen museumbezoek geheel opnieuw gegrepen werden door de schaal, de humor en de toon van de war room. ‘We realiseerden ons dat er tegenwoordig geen komedie meer is zoals Dr. Strangelove,’ vertelden ze begin dit jaar op een speciale persconferentie van zender HBO. ‘Dat zagen we als een kans .’ Samen bedachten de broers (de eerste televisiemaker, de tweede schrijver) daarom The Brink, een komedieserie waarin een staatsgreep in Pakistan dreigt de Derde Wereldoorlog in te luiden. ‘Juist omdat het een komedie is, kunnen we veel dichter bij de waarheid komen dan een dramaserie. We kunnen de strubbelingen van de betrokkenen uitvergroten en mensen laten zien die echt zijn. Die misschien te veel drinken of die andere problemen hebben in hun leven. Het is een komedie gebaseerd op de echte wereld, want wat er aan de hand is, is ook real serious.’

In de hoofdrol Tim Robbins (The Shawshank Redemption , Mystic River) als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken; de man die het hoofd koel moet houden in een steeds verhitter rakend topoverleg met de president. ‘Hulp’ uit Pakistan krijgt hij van Jack Black (School of Rock, Tropic Thunder), een onhandige, wietrokende diplomaat die de boel moet sussen maar al snel in verkeerde handen terechtkomt. En in de lucht de lompe straaljagerpiloot Pablo Schreiber (The Wire, Orange Is the New Black), een verbitterde pillenslikker met zijn hand op de raketknop. Alleen de verlamde, fascistische wetenschapper ontbreekt (voorlopig) nog. Bommen los!