Om van een kort verhaal een dertiendelige serie te maken moet Steven Spielberg alle Hollywoodregisters opentrekken.

Steven Spielberg produceerde met The Whispers wederom een serie op basis van een sciencefictionboek. Ditmaal heeft hij Ray Bradbury’s De geïllustreerde man gelezen, een verhalenbundel uit 1953 die ook al de inspiratiebron was voor ruimte-epos Gravity en Elton Johns ‘Rocket Man’. Het oorspronkelijke korte verhaal ‘Zero Hour’ is tamelijk down to earth: dat gaat over een bezorgde moeder en een spelend kind, in de beschermde omgeving van het ouderlijk huis.

Om hier een dertiendelige serie van te maken begaat Spielberg zonder gêne de platgetreden paden van het scifi/thriller-genre. Een straaljager die vermist raakt rond de Noordpoolcirkel en zonder piloot opduikt in de Sahara? Check. Een getatoeeerde, Arabisch sprekende ‘John Doe’, die ondanks zijn geheugenverlies de spil van het mysterie is? Check. Een fbi-specialiste die wegens verschillende problemen constant in twijfel wordt getrokken door haar collega’s, maar ongetwijfeld de wereld gaat redden? Check, check, dubbelcheck.

Gelukkig zit er een twist aan deze veelgebruikte Hollywood- ingrediënten: kinderen zijn in The Whispers het grote gevaar. Onder invloed van een denkbeeldig vriendje beramen de koters moordcomplotten tegen hun nietsvermoedende ouders. Als we de onheilspellende kindertekeningen in de eerste aflevering ‘X Marks The Spot’ mogen geloven, is zelfs het Witte Huis niet veilig. Dat zal toch wat zijn: heeft Amerika de afgelopen eeuw gestreden tegen nazi’s, Vietcong en terroristen, en dan wordt het overlopen door bloeddorstige kleuters.

Is het te vroeg om The Whispers na zijn eerste aflevering al af te schrijven? Hoe goed of slecht een serie is, valt binnen dit genre vaak pas te zeggen zodra het mysterie zich ontvouwt. Toch beginnen tenen spontaan te krommen als onderzoekers op de ogenschijnlijke bron van het kwaad stuiten: een grote blauwe, lichtgevende rots. ‘Whatever this thing is, it knows we’re here’ stamelt een onderzoeker – dat voorspelt niet veel goeds.