Lekker ding

De Comakijker over Amy Schumer

, Nick Boers

Amy Schumer does it again. Deze week tackelde de grofgebekte comédienne het verkrachtingsschandaal rond Bill Cosby in een haarfijne sketch (zie onderstaand filmpje) en het halve internet klom weer in de pen om haar te prijzen. Terecht.

Amy Schumer, dat is toch die grofgebekte vrouw van de flauwe pies- en poepgrappen, die geobsedeerd is door het mannelijk orgaan? Zelden heeft een zender mij zo op het verkeerde been gezet als Comedy Central met z’n reclames voor sketch-show Inside Amy Schumer. Alleen maar seks, seks, seks, scheten, haha , kijk eens hoe plat we kunnen zijn. Daar blijf ik niet voor thuis.

Het internet bewees mijn ongelijk. Ja, Amy Schumer is grofgebekt. Ja, veel grappen gaan over seks. Maar Amy Schumer maakt ook (of, eigenlijk, vooral) grappen die onze maatschappij feilloos fileren. Neem één van de openingssketches van het nu lopende seizoen (het derde), waarin ze aan tafel gaat zitten bij actrices Patricia Arquette (Boyhood), Tina Fey (30 Rock) en Julia Louis-Dreyfus (Seinfeld). Samen vieren ze de laatste dag dat Dreyfus ‘fuckable’ is, oftewel: voordat Hollywood haar aan de kant schuift voor een jonger model. Klinkt overdreven? Maggie Gyllenhaal onthulde vorige week nog dat ze met haar 37 jaar te ‘oud’ is bevonden om de vrouw van een 55-jarige man te spelen.

En zo kunnen we nog even door. Als ze met haar vriend een ‘realistisch’ oorlogsspel speelt, loopt dat voor Amy’s vrouwelijke avatar een stuk anders dan bij hem. Een ‘reclame’ voor een snack is tegelijkertijd een oproep voor betere seksuele voorlichting. Ze is alles wat mannen echt willen, organiseert een ‘feministische gangbang’, parodieert One Direction én de ‘no make-up’ obsessie, om daarna nog alle recente bootynummers aan te pakken.

En dan komen we bij ’12 Angry Men Inside Amy Schumer’. In een briljante parodie op de klassieke rechtbankfilm met Henry Fonda gooit Schumer zichzelf voor de leeuwen. De vraag waarover de ( geweldig gecaste) juryleden moeten debatteren is: is Amy Schumer lekker genoeg voor televisie? ‘Er is een bepaalde, rare woede jegens vrouwen die zich op hun gemak voelen met wie ze zijn,’ vertelde ze HitFix over de aflevering. ‘De boodschap die we krijgen vanuit de media, de bladen en Hollywood is: “Als je niet één van de mooiste vrouwen ter wereld ben, dan moet je jezelf verstoppen.” Daar erger ik me aan en het is gedrag dat ik aan wil kaarten, wil analyseren. Hopelijk realiseren mensen dan wat ze doen. En daarnaast vind ik het gewoon grappig.”

En daarin zit natuurlijk de crux. Je mag van Amy Schumer denken wat je wil (grofgebekt, seksbelust, feministisch icoon), maar uiteindelijk is ze ook gewoon heel erg grappig.

Deze zomer is Schumer te zien in de door haar geschreven en door Judd Apatow geregisseerde film Trainwreck. Bekijk hier de trailer.

advertentie