Ouwe rot

De Comakijker: Ted Danson

, Nick Boers

De makers van Fargo hebben voor het tweede seizoen weer een ijzersterke cast samengesteld. Kirsten Dunst, Jean Smart, Patrick Wilson, Jesse Plemons; daar gaan we ongetwijfeld veel plezier aan beleven. Om nog maar te zwijgen over de veelzijdige Ted Danson. Ooit simpelweg Sam van 'Sam & Diane', inmiddels al zoveel meer.

Zou iemand het nog wel eens hebben over Sam Malone, uit Cheers? Er zijn maar weinig acteurs die zoals Ted Danson hebben weten te ontsnappen aan zo'n iconische rol. Jason Alexander blijft voor altijd George Costanza (Seinfeld), David Duchovny pikte laatst de draad maar weer op met Mulder (X-Files) en zelfs een acteur als James Gandolfini bleef tot aan zijn (veel te vroege) dood verbonden aan Tony Soprano.

Danson heeft er geen last van. Na Cheers (1982-1993) ging hij nog even een paar jaar op dezelfde toer door in Becker ( 1993-2004), maar ergens net na de eeuwwisseling ontpopte hij zich ineens als alleskunner. Hij werd een brute, meedogenloze zakenman (Damages), een kinderlijke hoofdredacteur (Bored to Death), een gedegen rechercheur (CSI) en niet te vergeten 'zichzelf' in Larry David's Curb Your Enthusiasm. 'Dat was bevrijdend, want het was niet echt acteren en grappig proberen te zijn. Het was uit eten gaan met Larry en hem dan proberen op zoveel mogelijk verschillende manieren te beledigen,' liet hij zich tegen Esquire al eens ontvallen.

Wat is zijn geheim? Los even van het feit dat Danson ook gewoon kan acteren, zit het waarschijnlijk in zijn leeftijd ( inmiddels 67). Alleen als je goed kijkt naar zijn gezicht, zie je nog iets van de ondeugende barman in hem terug. Het grijze haar, de wat zichtbaardere kreukels en zo nu en dan een baard(je): het heeft Danson de kans gegeven om veel complexere rollen op zich te nemen. Vaak nors, maar toch ook met humor. Als Danson iets namelijk niet is kwijt geraakt, is het zijn luchtigheid. Het is, zelfs als hij een schurk speelt, een plezier om naar hem te kijken.

Zo ook in Fargo, waarin Danson de rol op zich neemt van plattelandssheriff Hank Larsson. Hij is hier niet de ster, maar precies op zijn plek als de oudere rot, de stille rots in de branding. Dat heeft Danson – net als de grijze haren – even moeten accepteren, maar nu het zover is, is hij pas echt in de piek van zijn acteercarrière.

Nieuwe afleveringen van Fargo zijn sinds gisteren elke donderdag te zien op Netflix. Wie echt niet genoeg kan krijgen van Ted Danson, kan zich daarnaast ook nog wenden tot het tweede seizoen van CSI: Cyber.