Onder televisiemakers is Ryan Murphy wat je noemt een apart figuur. Hij was de man achter het decadente chirurgendrama Nip/Tuck, maar bedacht ook hitmusical Glee, waarin scholieren al dan niet vrolijk tekeer gaan op popnummers. Hij liet en laat ons steevast gruwelen met American Horror Story, maar regisseerde daarnaast Eat, Pray, Love. Deze week debuteerde zijn nieuwste project: Scream Queens. Drie keer raden welke kant dat op gaat.

Murphy was drie jaar oud toen zijn oma hem voor straf liet kijken naar horrorsoap Dark Shadows. Ze nam hem daarnaast geregeld mee naar mortuaria en liet hem daar vrij letterlijk kennis maken met de dood. Of hij dan daarna nog wel een lekker koekje kreeg en een aai over de bol weet ik niet, maar dat het niet de meest gebruikelijke bezoekjes aan oma waren, moge duidelijk zijn.

Het heeft, zoals gezegd, een bijzondere televisiemaker opgeleverd. Ook Scream Queens is moeilijk te vatten. Het is enerzijds een serie om bij te griezelen (en natuurlijk te schreeuwen) maar tegelijkertijd ook één om bij te lachen. Het is Mean Girls meets slasherfilms: bitcherige oneliners over Manolo Blahniks nemen het op tegen moordenaar(s) in duivelkostuum. Het is ongelofelijk platvloers, maar als je ervan houdt, is het fantastisch.

De intro spreekt voor zich.

Dat Scream Queens een hit zal worden, staat dan ook al praktisch vast. Met uitzondering van sitcom The New Normal – plat gezegd: het homokoppel uit Modern Family zonder de rest van de family – verandert alles dat Murphy de laatste jaren aanraakt in goud. Glee verbrijzelde top 40-lijstjes en American Horror Story heeft inmiddels zijn eigen 'fashion collection' ( echt waar) en mag in seizoen vijf (start 7 oktober) onder andere bogen op de inbreng van Lady Gaga.

'Je houdt van me of je haat me,' zei Murphy zelf. Waar hij gaat, volgt – zeker in conservatief Amerika – controverse. Nip/Tuck liet op brutale en regelmatig weerzinwekkende wijze zien wat er schuil kan gaan achter de plastische chirurgie industrie, Glee tackelde tussen de popnummers door homofobie en racisme en American Horror Story bracht televisiekijkers over de top horror zoals ze dat nog nooit eerder zagen, met sadomasochisme en dode baby’ s.

Zie daar de crux: Ryan Murphy is een provocateur. Onder het oppervlakkige laagje shockhorror zit vooral iemand die de grenzen opzoekt. Zo kreeg hij op de eerste aflevering van Scream Queens van zender FOX welgeteld vijftien pagina’s met opmerkingen: 'En het gaat nooit over geweld. Nooit. Het gaat altijd om taalgebruik of seksualiteit.' Murphy vocht terug en love it or hate it , het resultaat mag er zijn.

Oma zal trots zijn.