Zondag is het zover: de 67ste Primetime Emmy Awards. De prijs die elke televisiemaker op zijn kastje wil hebben. Wie wint er één, wie wint hem niet en kunnen we nog verrassingen verwachten? Vooral bij de vrouwen belooft het een spannende strijd te worden. Bingokaarten in de aanslag.

Beste dramaserie

De genomineerden: Better Call Saul, Downton Abbey, Game of Thrones, Homeland, House of Cards, Mad Men en Orange is the New Black.

Welkom, Orange is the New Black. Vorig jaar deden de dames van Litchfield nog mee onder het kopje komedie, maar dat mag niet meer van de Television Academy ( programma’s van vijftig minuten zijn te lang om grappig te zijn, toch?). Afijn, het maakt deze heerlijke serie bij voorbaat kansloos. Net als Homeland (sterke comeback, maar nog even wachten op seizoen vijf) en Better Call Saul (veels te vroeg). Game of Thrones dan? Alsjeblieft niet. Ook House of Cards en Downton Abbey maken geen kans. Deze prijs kan eigenlijk alleen maar gaan naar Mad Men, dat niet per se een geweldig seizoen draaide, maar wel zijn laatste seizoen. Tijd, dus, voor nog één laatste zegetocht.


Beste komedieserie

De genomineerden: Louie, Modern Family, Parks and Recreation, Silicon Valley, Transparent, Unbreakable Kimmy Schmidt en Veep.

Zou de speech al klaarliggen? Al vijf jaar op rij pakt Modern Family de prijs voor beste komedie en niet tegen de minste. Girls, Veep, Louie: het lukte ze allemaal niet om de hegemonie van de familie Dunphy te doorbreken. Dit jaar moet het dan eindelijk zover zijn. Hoewel ik de prijs het liefst geef aan de onbreekbare Kimmy Schmidt (zonder meer de grappigste serie van het jaar), kan de prijs Transparent niet ontgaan. Al voor de eerste aflevering werd de serie, waarin ook een scheutje tragedie niet ontbrak, de hemel in geprezen. Geheel terecht.


Beste acteur, drama

De genomineerden: Bob Odenkirk (Better Call Saul), Kyle Chandler (Bloodline), Kevin Spacey (House of Cards), Jon Hamm ( Mad Men), Jeff Daniels (The Newsroom), Liev Schreiber (Ray Donovan)

In tegenstelling tot zijn collega’s Chandler (voor Friday Night Lights) en Daniels (ook al The Newsroom) won Jon Hamm nog nooit een Emmy – net als Spacey overigens, maar die heeft al een Oscar, een Golden Globe en een BAFTA , dus die moet niet zeuren. Dit jaar maakt Hamm er zelfs kans op twee: allereerst natuurlijk voor zijn rol als Don Draper, maar ook als gastacteur in Kimmy Schmidt. Zou hij ermee kunnen leven om alleen die laatste te winnen? Hij misschien wel, maar het publiek en de critici sowieso niet. De prijs voor beste acteur gaat naar de Mad Man.

Beste actrice, drama

Genomineerden: Taraji P. Henson (Empire), Claire Danes (Homeland), Viola Davis (How to Get Away with Murder), Tatiana Maslany (Orphan Black), Elisabeth Moss ( Mad Men), Robin Wright (House of Cards)

Een aanzienlijk spannendere categorie, waarbij eigenlijk nog één naam ontbreekt. Julianna Margulies, die vorig jaar een Emmy in de wacht sleepte voor The Good Wife (net als in 2010 overigens), had er rustig opnieuw bij gekund, maar goed. Dit wordt ook zonder haar al een fotofinish. Elisabeth Moss lijkt de gedoodverfde winnaar (want Mad Men en steengoed), maar ze heeft geduchte concurrentie in nieuwkomers Taraji P. Henson en Tatiana Maslany. Laatstgenoemde speelt in scifi serie Orphan Black op een gewone dag vijf verschillende rollen en soms meer. Toch zet ik mijn geld in op Henson. Empire blies vorig jaar alles en iedereen omver en dat is mede te danken aan Henson als de nietsontziende ‘Cookie’ Lyon.


Beste acteur, komedieserie

Genomineerd: Anthony Anderson ( black-ish), Matt LeBlanc (Episodes), Don Cheadle (House of Lies), Will Forte ( The Last Man On Earth), Louis C.K. (Louie), William H. Macy (Shameless), Jeffrey Tambor (Transparent)

Misschien wel de minst interessante categorie . Jim Parsons (The Big Bang Theory’s Sheldon) doet gelukkig niet mee, maar daar is toch alles mee gezegd. Matt LeBlanc is inderdaad hilarisch als zichzelf, Don Cheadle maakt een slechte serie nog een beetje het kijken waard, Will Forte was soms grappig maar soms ook heel vervelend, Anthony Anderson komt relatief gezien pas net kijken en amper iemand weet van Shameless af, ondanks het feit dat het al vijf seizoenen loopt en critici er van te lijken houden. Nee, het gaat tussen Louis C.K. en Jeffrey Tambor. De eerste is nu al jaren ijzersterk en verdient de waardering, de laatste speelde vorig jaar zijn beste rol ooit. Kop of munt?

Beste actrice, komedieserie

Genomineerd: Lisa Kudrow (The Comeback), Lily Tomlin (Grace And Frankie), Amy Schumer (Inside Amy Schumer), Edie Falco (Nurse Jackie), Amy Poehler (Parks And Recreation), Julia Louis-Dreyfus (Veep)

Over zegetochten gesproken. Ruim twintig Emmy nominaties, waarvan vijf verzilverd: Julia Louis-Dreyfus is wat je noemt een prijsvechter. Na elke ronde denk je dat het ze wel even rustig aan doet, maar dan slaat ze keihard terug: Seinfeld, The New Adventures of Old Christine, Veep . De laatste drie jaar sloeg ze opnieuw iedereen knock-out.
Ding ding. Ho , stop, ho. We hebben een nieuwe uitdager: Amy Schumer. Als er iemand een kans maakt om Louis-Dreyfus van haar troon te stoten, dan is zij het wel. De komediekoningin van 2015, die zo ongelofelijk hard doorbrak met haar grove, feministische humor, dat mijn oren er nog van suizen. Dit is de titanenstrijd waar ik zondag voor wakker blijf (en Amy wint).

De Emmy-uitreiking is zondagnacht live te zien vanaf 01.20 uur bij FOX.