250 keer Grey’s Anatomy: de zwijmelserie is deze week toe aan een bijzonder jubileum en mag zich daarmee een van de langstlopende ziekenhuisseries aller tijden noemen. Welke dokters gingen Grey en haar collega’s voor?

Grey’s Anatomy (2005-heden)
Wie en waar Meredith Grey (Ellen Pompeo) komt binnen in het Seattle Grace als kwetsbare, kwakkelende co-assistent, maar is na twaalf seizoenen lief en leed uitgegroeid tot een volwassen, ervaren chirurg.
Succesfactor Al sinds de allereerste scène – waarin Pompeo en Patrick Dempsey (Dr. Derek Shepherd) postcoïtaal ongemak delen – was de romantische en seksuele spanning in het ziekenhuis te snijden. Vraag fans nu nog naar ‘McDreamy’ of ‘McSteamy’ en ze gaan spontaan zwijmelen. Naast alle romantiek is Grey’s Anatomy echter ook het portret van een onverwachte heldin die haar eigen pad bewandelt – en wier groei men al tien jaar lang heeft mogen volgen.
Spin-off Ja, Dr . Addison Montgomery mocht van 2007 tot 2013 haar eigen succesvolle Private Practice leiden.
Hoogtepunt Nee, niet de trouwerij. De beste momenten in ziekenhuisseries gaan onvermijdelijk gepaard met leven of dood . Hartverscheurend was dan ook het verwachte, maar toch onverwachte sterven van hartpatiënt Denny (Jeffrey Dean Morgan), niet lang na zijn verloving met dokter Izzie (Katherine Heigl). Alleen jammer van de spookseks achteraf.

 

Casualty (1986-heden)
Wie en waar Casualty is met zijn dertig jaar en bijna duizend afleveringen (977 op het moment van schrijven) de langstlopende ziekenhuisserie aller tijden. Velen zijn er dan ook al door de deuren van het Holby City Hospital gegaan, maar alleen opperverpleger Charlie Fairhead (Derek Thompson) is nog over van de originele cast.
Succesfactor Net als leeftijdgenoten The Bill (1984 -heden) en EastEnders (1985-heden) geldt Casualty allang niet meer als ‘gewoon’ een serie: ze zijn onderdeel geworden van het Britse firmament. Geboren in een tijd van grote maatschappelijke onrust, is Casualty uitgegroeid tot de veilige plek waar we ‘mensen zoals jij en ik’ kunnen zien, die buitengewone daden verrichten om levens te redden. Kwalitatief niet altijd even goed, maar het voelt wel als thuis.
Spin-off En wat voor een: waar Casualty ophoudt bij de deuren van de spoedafdeling, pikt Holby City sinds 1999 (bijna 800 afleveringen) de draad op bij de afdelingen. Een politiespin-off onder de noemer HolbyBlue deed het in 2007-’08 een stuk minder goed.
Hoogtepunt De BBC vroeg fans vijf jaar geleden voor het zilveren jubileum hun favoriete aflevering te kiezen. Het werd ‘The End of The Line’ ( 2003), een dubbelaflevering die het achttiende seizoen aftrapte en waarin een gruwelijk treinongeluk de wereld op zijn kop zette. De aflevering trok ruim negen miljoen kijkers. 

ER (1994-2009)
Wie en waar Voor velen is ER (14 seizoenen, 331 afleveringen) nog altijd de oerziekenhuisserie. Op de spoedeisende hulp van het County General in Chicago worstelen de dokters met leven, dood en hun eigen sores. Bedacht door auteur Michael Crichton en op poten gezet door Steven Spielberg. George Clooney (Dr. Doug Ross) blijft nog altijd de bekendste naam uit de cast, al mogen ook Julianna Margulies (Dr. Carol Hathaway) en Anthony Edwards (Dr. Mark Greene) niet vergeten worden.
Succesfactor De spoedeisende hulp zag er na ER nooit meer hetzelfde uit: hier was de camera nu eens niet statisch , maar juist constant in beweging, was elk beetje actie chaotisch, maar vooral loeispannend en het realisme – voor zover mogelijk – droop van elke scène af. Daarnaast was de serie een (melo)dramatisch hoogstandje, vol plotwendingen en bombastische gebeurtenissen.
Spin-off Geen, maar ER deed wel enkele keren een duet met politie- en brandweerserie The Third Watch (1999- 2005).
Hoogtepunt We noemden Anthony Edwards hierboven niet voor niets. Terwijl Dr. Ross harten stal, droeg Dr. Mark Greene de er op zijn schouders. In de aflevering ‘Love’s Labor Lost’, die vijf Emmy’s won, beleeft hij misschien wel de ergste dag uit zijn carrière als een geboorte gruwelijk fout gaat. Meehuilen is onvermijdelijk. 

M*A*S* H (1972-1983)
Wie en waar Een serie over een groep legerdokters tijdens de Koreaanse Oorlog; het klinkt onwaarschijnlijk als comedy, maar M*A*S*H (gebaseerd op de gelijknamige film uit 1970 van Robert Altman) maakte het elf seizoenen en 256 afleveringen lang helemaal waar. Te midden van dood en verderf liet de recalcitrante dokter ‘Hawkeye’ Pierce (Alan Alda) miljoenen kijkers en zijn collega’s (met uitzondering natuurlijk van zijn commandant) week in, week uit onbedaarlijk lachen.
Succesfactor Hoewel M*A*S*H zich ogenschijnlijk afspeelde in Korea, waren de parallellen met de bijna afgelopen Vietnamoorlog overduidelijk. Hier eens geen patriottische propaganda, maar een groep dokters die niets liever wilden dan een einde aan de oorlog. M*A*S*H raakte daarin perfect de balans tussen komedie en drama, met niet alleen belachelijk grappige, maar ook onconventionele en dramatische afleveringen.
Spin-off Jammer genoeg wel. AfterMASH (1983 -1985) ging met een aantal personages door in een ‘gewoon’ ziekenhuis, thuis in Amerika. Succesvoller was het gelijktijdige Trapper John, M.D. (1979- 1986), waarin de hoofdpersoon dertig jaar na de oorlog een ziekenhuis in San Francisco onder zijn hoede neemt.
Hoogtepunt Het einde kun je zelden een hoogtepunt noemen, maar in het geval van M*A*S*H ligt dat toch anders . De vijfvoudige afsluiter ‘Goodbye, Farewell and Amen’ (tweeënhalf uur) trok ruim honderd miljoen kijkers. Als het einde van de Koreaanse oorlog is aangekondigd, wordt de mentale schade opgeteld en nog één feestje gegeven. Het laatste shot staat velen nog in het geheugen gegrift: ‘Goodbye’.