Kyle Chandler, ster van Netflix-serie Bloodline

Portret van een zuidelijke alleman

, Hans Klis

Kyle Chandler (50) heeft zo’n gezicht dat je gemakkelijk herkent, maar waarvan je de naam maar moeilijk voor de geest kunt halen. De Amerikaanse acteur grossiert in bijrollen en schittert op de achtergrond in films zoals Argo en Carol. In Netflix-serie Bloodline, waarvan het tweede seizoen op 27 mei verschijnt, rekent Chandler af met dat imago.

Kyle Chandler in Friday Night Lights

Kyle Chandler in Friday Night Lights

Net zoals zijn personage John Rayburn probeert Chandler zich los te maken van het verleden. In Bloodline zit die vol met duistere familiegeheimen en morele grijsgebieden. In de realiteit probeert de in Buffalo, New York geboren acteur zich los te weken van zijn iconische rol als American Football coach Eric Taylor in de NBC-serie Friday Night Lights (2006-2011). Een serie die in Nederland nooit voet aan de grond kreeg.

Voordat Chandler in de huid van dit ultieme all- American vaderfiguur kroop, genoot hij een bescheiden bekendheid. Volgens The New York Times was hij door zijn soap-achtige uiterlijk lange tijd inwisselbaar voor elke andere donkerharige acteur. Zijn keuze voor brave personages versterkte dat alleen maar. Als hoofdrolspeler van serie Early Edition (1996-2000) grossierde Chandler in mierzoete middelmatigheid. Elke ochtend krijgt zijn personage Gary Hobson de krant van de volgende dag. In plaats van die kennis te misbruiken door bijvoorbeeld te speculeren op de beurs , probeert hij als beschermengel ongelukken en misdaden te voorkomen. In Grey’s Anatomy speelde hij een lid van de Explosieven Opruimingsdienst dat na vijf afleveringen alweer wordt opgeblazen door een bom. ‘Ik acteer al meer dan twintig jaar en ik bevind me nog steeds onder de radar en dat vind ik prima ,’ zei Chandler in 2010 tegen het Amerikaanse tijdschrift Men’sHealth. ‘Het geeft me de ruimte om te doen wat ik wil: een goede vader en echtgenoot zijn. Gewoon doorploeteren bevalt me het best.’ Chandler is al ruim twintig jaar getrouwd met zijn vrouw Kathryn en heeft twee kinderen.
 

Chandler in Bloodline

Opzwepende toespraken
Het enige personage waarbij Chandlers strategie niet werkte, was Coach Taylor. Ook al werd het met drie Emmy’s ( waaronder voor beste acteur) bekroonde Friday Night Lights in zijn vijf seizoenen constant met stopzetten bedreigd door tegenvallende kijkcijfers, de serie bouwde een loyale schare fans op. Tot op de dag van vandaag worden de opzwepende toespraken van coach Taylor (‘clear eyes, full hearts, can’t lose’) in alle hoeken van het internet gebruikt. Of geparafraseerd zoals in president Obama’s laatste State of The Union (‘Clear-eyed. Big-hearted. Optimistic that unarmed truth and unconditional love will have the final word.’).

Na Friday Night Lights was het onmogelijk om te zien waar Chandler begon en Coach Taylor eindigde. Doordat hij opgroeide in de staat Georgia, delen de twee een zelfde zuidelijk accent. Deze bekendheid was een kwelling voor iemand die niet graag op de voorgrond treedt. ‘Ik ken geen acteur zoals hij,’ vertelde Friday Night Lights-scenarioschrijver Jason Katims in 2008 tegen The New York Times. ‘Het enige wat hij wil doen, is tekst schrappen. Geef hem een scène waar hij negentig procent van de tekst heeft, dan zegt hij: “Weet je wat ik eigenlijk wil in deze scène? Geen woord hoeven zeggen.’’’

Nadat in 2011 het doek voor Friday Night Lights viel, besloot Chandler van Los Angeles naar Austin, Texas te verhuizen om zich af te zonderen van alle aandacht . ‘Het is misschien een verkeerde karaktereigenschap in mijn vak, maar ik vermijd graag gedoe en uiterlijk vertoon’. Hij kreeg onder andere aanbiedingen voor de hoofdrol in spionagedrama Homeland, later vertolkt door Damian Lewis.

Zorgzame broer
Chandler keerde zich af van televisie om zich zo ver mogelijk te distantiëren van zijn sportieve alter ego. Hij koos voor bijrolletjes – en daarbij horende bescheiden salarissen – in films als Zero Dark Thirty (CIA-chef in Pakistan), Argo (stafchef van president Jimmy Carter) en The Wolf of Wall Street (de FBI-agent die Leonardo DiCaprio wil pakken). Een strategische zet voor zijn carrière. Afgelopen jaar speelde hij de echtgenoot van Cate Blanchett in de voor zes Oscars genomineerde lesbische liefdesfilm Carol. Op het grote scherm toonden Chandlers personages eindelijk rafelige randjes, al bleef hij ook nu weer trouw aan zijn imago als zuidelijke alleman. Iets wat de acteur tot een van de betere bijrolacteurs maakt. Hoofdrolspelers hoeven Chandlers aanwezigheid niet te vrezen.

Dat geldt ook voor zijn werk in Bloodline, Chandlers terugkeer naar televisie. De Netflix-serie draait om het destructieve personage van tegenspeler Ben Mendelsohn. Dit zwarte schaap vernietigt beetje bij beetje het schijnbaar onfeilbare imago van zijn familie. Als zorgzame broer vormt Chandler het tegenwicht voor deze allesverwoestende tornado.

Ondanks de schijnbare overeenkomsten met Coach Taylor, rekent Chandler net als zijn personage John Rayburn in Bloodline hardhandig af met zijn imago. Onder druk van zijn criminele broer ondergaat de sympathieke alleman een Breaking Bad-achtige transformatie. Kijkers kunnen vanaf 27 mei op Netflix zien hoe hij en de rest van de familie Rayburn omgaan met de dramatische ontknoping van het eerste seizoen. Dat doet Chandler met een duisternis in zijn acteerwerk waar we hem bijna niet meer in herkennen, maar waardoor zijn naam waarschijnlijk eindelijk blijft hangen bij een internationaal publiek.

advertentie