Nieuwe serie: Tabula rasa

Vlaamse thrillerserie met Veerle Baetens

, Rick de Gier

Van de Vlaamse thrillerserie Tabula rasa wordt in eigen land veel verwacht. De makers hopen er internationale aandacht mee te trekken, wat vooralsnog redelijk lijkt te lukken. In een vroeg stadium werd het Duitse ZDF als coproducent aangetrokken, en eerder dit jaar werd de serie al vertoond op diverse buitenlandse festivals, waaronder het vermaarde Fantastic Fest in Austin, Texas.

Veerle Baetens in Tabula rasa

Veerle Baetens in Tabula rasa

Tabula rasa (Latijn voor ‘onbeschreven blad’) draait om een vrouw die de enige getuige lijkt te zijn in een mysterieuze verdwijningszaak. Eén probleem: ze zit met geheugenverlies in een psychiatrische instelling. Hoofdrolspeelster is Veerle Baetens, vooral bekend van haar emotionele rol in het voor een Oscar genomineerde muziekdrama The Broken Circle Breakdown (2012). Baetens kwam ook met het idee voor de serie en schreef mee aan het scenario. Die vertellende functie is kennelijk bevallen, want momenteel werkt ze aan een verfilming van de bestseller Het smelt van Lize Spit – als scenarist én regisseur.

De Vlaamse pers heeft er alle vertrouwen in dat Tabula rasa een hit gaat worden. Volgens een recent achtergrondstuk in dagblad De Morgen gaat het sowieso buitengewoon goed met het Vlaamse televisiedrama. Naar aanleiding van toekomstige series als Over water (2018) en Undercover (2019) wordt al voorspeld dat Vlaanderen weleens het nieuwe Scandinavië zou kunnen worden.

Eerst maar eens rustig kijken of Tabula rasa de verwachtingen waarmaakt.


Tabula rasa werd eind 2017 uitgezonden door Canvas en is nu in zijn geheel te zien op Netflix

advertentie