In de nieuwe thrillerserie Hanna is het aan het vijftienjarige titelpersonage om haar moeder te wreken. Met het nodige geweld, natuurlijk.

Hanna is niet zoals andere tienermeisjes. Om te beginnen woont ze in een afgelegen bos in Finland – om precies te zijn in een grot, met alleen haar vader Erik als gezelschap. Haar ervaring met andere leeftijdsgenoten is nihil; Facebook, Snapchat en Instagram zeggen haar niets. Alles wat ze weet van popcultuur is haar aangeleerd door haar vader en dat reikt daardoor niet veel verder dan wat Beatles-nummers. Wel heeft hij haar de nodige overlevingsvaardigheden bijgebracht. Hanna is goed met een pistool en misschien nog wel dodelijker met een mes. En zelfs met haar blote handen. Hert of mens, alles en iedereen wordt probleemloos uitgeschakeld.

Kortom, Hanna is een tienermoordmachine. Hoewel haar vader haar het liefst in het bos verstopt houdt, weet hij dat dat nooit zal lukken. Los nog van Hanna’s eigen nieuwsgierigheid naar de buitenwereld, blijken er ook de nodige vijanden naar de twee op zoek te zijn. Bijvoorbeeld Marissa Wiegler, een schimmige overheidsagent die een gedeeld verleden heeft met Erik. Papa was ooit háár moordmachine, tot hij zich bedacht en samen met moeder en kind ontsnapte. Moeder Johanna moest die vlucht met haar leven bekopen, dus de training van Hanna dient nog een ander doel dan zelf overleven: Wiegler moet dood.

Esme Creed-Miles en Joel Kinnaman in Hanna

Gebaseerd op gelijknamige film

Klinkt dit plot bekend in de oren? Dat kan; het verhaal komt goeddeels overeen met de gelijknamige thriller Hanna (2011). Een van de schrijvers van die film, David Farr, brengt voor Amazon nu hetzelfde verhaal opnieuw naar het scherm, in voorlopig acht delen. Daardoor krijgt het plot aanzienlijk meer ruimte om te ademen, al pakt dat niet altijd even gelukkig uit. De thrillerelementen zijn immer spannend, maar ook geijkt – en hier en daar iets te donker in beeld gebracht. Goed dus om zo nu en dan het schermcontrast in de gaten te houden.

Hanna is desalniettemin een dankbaar seriedebuut voor titelrolvertolker Esme Creed-Miles (19), die eerder bijrollen speelde in indiefilms Dark River (2017) en Undercliffe (2018). Hanna blijkt op zijn best als de focus ook echt bij haar ligt en de serie de vorm aanneemt van een coming-of-age-drama. Hanna moet alles in het leven nog ontdekken en doet dat dan ook gretig. Met als gevolg dat die ontwikkelingen regelmatig interessanter zijn om te volgen dan die mysterieuze samenzwering. Begin aan de serie voor de moordmachine, blijf kijken voor het tienermeisje.

Hanna is vanaf vrijdag 29 maart te zien op Amazon Prime