Geen uitzendbaantjes meer voor actrice Jasmine Sendar. In de nieuwe Nederlands-Vlaamse thrillerserie Grenslanders van Erik de Bruyn (Wilde mossels) speelt ze de hoofdrol.

We mogen het best een comeback noemen, zegt Jasmine Sendar over haar hoofdrol in de Nederlands-Vlaamse thrillerserie Grenslanders. ‘Voor de buitenwereld lijkt het misschien of ik niets gedaan heb de afgelopen jaren. Ik ben van ver gekomen en ik ben er trots op dat ik deze rol nu mag spelen.’ De actrice brak in 1999 door in de soap Goudkust en speelde jarenlang in Onderweg naar morgen.

Daarna droogden de rollen echter op en moest Sendar uitzendbaantjes nemen om rond te komen. ‘Als je niet gebeld wordt, moet je zelf maar iets gaan maken, besloot ik uiteindelijk. Over die moeilijke tijd heb ik de theatershow Mooi weer gemaakt. Naar aanleiding daarvan vroeg Jetty Mathurin of ik mee wilde doen in haar voorstelling, en zo is het balletje weer gaan rollen.’ Ze belde castingbureaus, deed audities, en bemachtigde uiteindelijk deze rol als leading lady in een internationale serie.

In Grenslanders speelt Sendar politierechercheur Tara Dessel, die van Rotterdam overgeplaatst wordt naar een klein plaatsje in Zeeuws-Vlaanderen. Ze krijgt te maken met een cultuurschok en stugge nieuwe collega’s, en valt bovendien meteen in twee ingewikkelde en gevaarlijke politiezaken. Ondertussen zijn er ook nog demonen uit haar verleden waar ze last van heeft. Een droomrol, volgens Sendar.

Jasmine Sendar en Fedja van Huêt in Grenslanders

Sendar: ‘Ik speel een tof personage: een sterke zwarte vrouw. Zulke hoofdpersonen zijn er niet veel op de Nederlandse televisie. Verder is het een mooi en spannend verhaal en mocht ik allerlei stunts doen. En ik ben heel blij dat ik weer lekker kan spelen en laten zien wat ik in huis heb als actrice. Als ik deze auditie tien jaar geleden had gekregen, weet ik niet of ik Tara zo had kunnen spelen. Je brengt altijd iets van jezelf mee in een rol, en ik kon me vinden in haar complexe karakter en emotionele bagage.’

De serie is geregisseerd door Erik de Bruyn en Sendars tegenspelers zijn onder anderen Monic Hendrickx, Fedja van Huêt en de Vlaming Koen De Bouw. Met regisseur De Bruyn sprak Sendar veel over haar personage. ‘Zo hadden we het over haar kapsel. Ik ben een zwarte vrouw, ons haar is belangrijk voor ons. We hebben samen bepaald dat Tara natural kroeshaar moest hebben. Ze draagt ook geweldige seventies-outfits met lange leren jassen. Als ik op de set kwam, begon Fedja altijd meteen de tune van Shaft te zingen. Tara is een opvallende verschijning, daar in Zeeland helemaal. Daarvoor hoefde ik me niet in te leven, tijdens de opnames viel ik ook behoorlijk op.’

Grenslanders, een coproductie van AVROTROS en de VRT, is vanaf zondag 25 augustus te zien op NPO 3 (20:15-22:00uur)