Het achtste en tevens laatste seizoen van fantasyserie Game of Thrones komt eraan. Belandt er überhaupt nog iemand op de Iron Throne of eisen de White Walkers hun overwinning op? We kijken terug op het succes en de cijfers die de serie typeren.

Kostenposten

In het achtste seizoen van Game of Thrones zal elke aflevering maar liefst dertien miljoen euro kosten – een verdubbeling ten opzichte van seizoen 1. Dat komt onder meer door de vliegende draken, vechtende reuzen en de steeds spectaculairdere gevechten. Die worden allemaal geproduceerd met behulp van computer-generated imagery. Een simpel voorbeeld: om iemand een minuut lang op de rug van draak Drogon te laten zitten, zijn tien tot twaalf programmeurs zo'n vier weken aan het werk. En dat kost meer dan 70.000 euro.

Niet alleen de productiekosten zijn gestegen, ook de acteurs verdienen veel meer dan in 2011. Zo begon hoofdrolspeler Kit Harington (‘You know nothing, Jon Snow’) met een salaris van 265.000 euro per aflevering. Harington verdient nu – net als de andere vier hoofdrolspelers: Peter Dinklage, Lena Headey, Emilia Clarke en Nikolaj Coster-Waldau – 442.000 euro per aflevering. Hiermee zijn ze overigens niet de bestbetaalde dramaserieacteurs; dat is NCIS-acteur Mark Harmon, met 463.000 euro euro per aflevering. Topinkomen of niet, drakenkoningin Emilia Clarke is vooral erg te spreken over de gelijke behandeling van mannen en vrouwen op de set. ‘Ik krijg gewoon hetzelfde betaald als mijn mannelijke collega’s,’ zei ze tegen Vanity Fair. ‘Daar hebben we wel voor gezorgd.’

Doemscenario's

Seizoen 7 werd ruim één miljard keer gedownload, een nieuw record. Toch is Game of Thrones in 2018, na zes jaar de downloadranglijst aangevoerd te hebben, ingehaald door The Walking Dead. De oorzaak: er verschenen dat jaar geen nieuwe afleveringen van Game of Thrones.

Dat Game of Thrones de eerste langlopende wereldwijde blockbuster zou worden, hadden makers David Benioff en D.B Weiss nooit verwacht. Volgens het boek Achter de schermen van HBO’s 'Game of Thrones' hielden ze juist rekening met doemscenario’s. ‘Drie jaar van ons leven en bergen energie en enthousiasme verspild aan iets wat nooit van de grond is gekomen – helaas pindakaas.’ Of: ‘We hebben een serie gemaakt die maar een derde van het aantal kijkers trok dat nodig was om de kosten te dekken.’ Ondanks de twijfels van het tweetal werd Game of Thrones een doorslaand succes en hoe populair de serie was, bleek wel toen Richard Plepler, tot  begin dit jaar voorzitter en ceo van hbo, een kopie van de scenario’s vroeg. Niet voor hemzelf, maar voor de toenmalige president van de Verenigde Staten, Barack Obama.

David Benioff en Dan Weiss op de set van Game of Thrones

Blootdichtheid

In het eerste seizoen komen 33 naakte mensen voorbij – oftewel één bloot persoon per zestien minuten. Dit is vooral te danken aan het personage Tyrion Lannister (Dinklage), die van vrouwelijk schoon houdt en belangrijke gesprekken bij voorkeur in een bordeel voert. Opmerkelijk genoeg hebben Benioff en Weiss niet eens alle naaktscènes uit George R.R. Martins boeken, waarop de serie is gebaseerd, in de serie verwerkt. ‘Als we alle seksscènes gebruikt hadden, zaten we nu waarschijnlijk in de gevangenis. Er komt namelijk ook seks met kinderen in voor en die scènes hebben we uit juridische en morele overwegingen uiteraard niet verfilmd,’ aldus de makers in een interview met The Telegraph.

In één specifieke scène worden de sekserollen omgedraaid. Daarin eist Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) van Daario Naharis (Michiel Huisman) dat hij zich uitkleedt. Clarke vertelde aan Elle hoe geweldig ze dit vond. ‘Ik ben naar David Benioff en Dan Weiss toegegaan om ze te bedanken. Op zo'n scène had ik gehoopt. Ik krijg namelijk veel opmerkingen over mijn naakt- en seksscènes, dus hier was ik erg blij mee.’ Ook Michiel Huisman was erover te spreken, zei hij tegen Pagesix: ‘Dit is een vrouw die het heft in eigen handen neemt om aan haar trekken te komen. Daar was ik met plezier het slachtoffer van.’

Emilia Clarke in een van haar naaktscènes

Groot, groter, grotesk

Een van de spectaculairste gevechten tot nu toe was The Battle of the Bastards in het zesde seizoen. Daarvoor waren 700 crewleden, 70 paarden, 65 stuntmannen, 500 figuranten en 160 ton gravel nodig. Er werd 25 dagen lang gefilmd met vier verschillende filmploegen. Het resultaat was een immens strijdtoneel, waarna de afdeling special effects het aantal figuranten nog eens verdubbelde en de reus Wun Wun zijn opwachting kon maken.

Daarmee was het echter niet het omvangrijkste gevecht dat ooit werd gefilmd. In 1959 waren maar liefst 15.000 figuranten betrokken bij de bekendste gevechtsscène van Ben Hur. En Peter Jackson heeft met Lord of the Rings nog altijd het record voor het langste on-screen-gevecht: The Battle for Helm's Deep duurde veertig bloedstollende minuten. Toch kan dit record in het nieuwe seizoen van Game of Thrones weleens verpletterd worden. In een inmiddels verwijderde Instagrampost liet assistent-regisseur Jonathan Quinlan wat informatie los: ‘Vijfenvijftig opeenvolgende nachten. Elf weken. Drie locaties. Je zult nooit meer zoiets zien.’ Het veelbelovende gevecht zal plaatsvinden in Winterfell en volgens acteur Vladimír Furdík, die de beruchte Night King speelt, gaat het minimaal een uur duren. In een interview met IndieWire zegt Benioff over de dag des oordeels: ‘We werken hier al van het begin af aan naartoe, het zijn de levenden tegen de doden – dat red je simpelweg niet in een scène van twaalf minuten.’ 

Op 15 april zendt Ziggo de eerste aflevering van het achtste seizoen van Game of Thrones uit. Wie zijn geheugen wil opfrissen, kan voor een korte samenvatting deze video bekijken. 

Meer over Game of Thrones