Stand-upcomedian Mae Martin gebruikt haar optredens vaak als uitlaatklep om te praten over haar verslavingen. In de semi-autobiografische Netflix-serie Feel Good raakt ze ‘verslaafd’ aan haar relatie.

In een aflevering van Comedians of the World (een Netflix-reeks met korte optredens van talentvolle stand-upcomedians) haalt de Canadese Mae Martin een herinnering op aan een uitspraak van haar moeder: ‘Jij voelt je leeg als je aan niets of niemand verslaafd bent, terwijl je juist altijd erg verslavingsgevoelig bent geweest.’

Het is een scène die ook terugkeert in de nieuwe tragikomische miniserie Feel Good, waarin Martin een uitvergrote versie van zichzelf speelt: een jonge, vroeger aan drugs verslaafde stand-upcomedian, die zich staande probeert te houden in de (comedy-)wereld. Als ze de - tot dan toe heteroseksuele - jonge vrouw George ontmoet, slaat de vonk vrijwel direct over. Maar hun relatie lijkt voor Mae al snel net zo verslavend te zijn als drugs. En dan rijst al snel de vraag hoe gezond zo’n relatie eigenlijk kan zijn.

Mae Martin en Charlotte Ritchie in Feel Good

Martin schreef zelf mee aan Feel Good, en noemde de serie in een interview met de BBC ‘semi-autobiografisch’. Toen ze elf was, smeekte ze haar ouders om haar mee te nemen naar een comedyclub (‘Mijn ouders houden van comedy, en ik van aandacht. Een gevaarlijke combinatie.’) Ze raakte geobsedeerd en begon op haar dertiende zelf met optreden. Dat nam al snel zes dagen per week in beslag, dus naar school gaan zat er niet langer in. Haar omgeving werd er één van schemerige comedyclubs, bevolkt door mensen die veel ouder waren dan zij. Niet per se de meest stabiele omgeving voor een tiener dus, en Martin raakte uiteindelijk ernstig verslaafd, onder meer aan cocaïne.

Uiteindelijk slaagde ze erin om af te kicken, en vond ze alsnog rust in haar optredens. Tegen BBC zei ze eerder: ‘Het is therapeutisch om op het podium hardop te praten over je angsten, zeker als het herkenbaar is voor mensen.’ Inmiddels is Martin tien jaar afgekickt. Van de drugs althans. In Comedians of the World zegt ze daarover: ‘Na mijn twintigste heb ik drugs ingeruild voor iets anders: liefde en relaties.’

Die ‘verslaving aan liefde’ staat centraal in Feel Good, dat in zekere zin doet denken aan Fleabag, die prachtserie over de worsteling van een jonge vrouw met seks, trauma’s en liefde. Martin: ‘Feel Good gaat over liefde en verslaving, en waar deze twee dingen samenkomen en hoe gezond dat precies is.’ Of Feel Good kan wedijveren met Fleabag is de vraag, maar één ding lijkt wel zeker: de definitieve doorbraak van multitalent Mae Martin kan nooit lang meer uitblijven.

Meer tips voor Netflix

Meer over Feel Good