Filmtips voor NPO Start: Nederlandse topfilms

Vijf filmtips voor NPO Start

, Tibor Dekker

Liefhebbers van Nederlandse films kunnen tijdens het Nederlands Film Festival ook thuis naar vaderlandse producties kijken. NPO Start, de streamingdienst van de Publieke Omroep, plaatst tijdens het festival flink wat Gouden Kalf-winnaars online. VPRO Cinema tipt er vijf.

Aanmodderfakker

De 32-jarige losbol Thijs (gespeeld door Gijs Naber) woont wel op zichzelf, maar zijn zus doet z'n was en zijn moeder geeft hem Tupperware-bakjes vol eten mee. Als beloning bekt hij ze af, zoals hij vrijwel iedereen in de film afbekt. Thijs is niet alleen sneu, hij is ook een eikel. En toch gaan we - voor de film voorbij is - van deze Thijs houden. Met dank aan hoofdrolspeler Gijs Naber, het eerlijke, intelligente scenario van Anne Barnhoorn en de trefzekere en stijlvaste regie van Michiel ten Horn. Aanmodderfakker kreeg Gouden Kalveren voor beste film, beste scenario en beste hoofdrolspeler.

Bekijk de film hier

Borgman

Psychologische thriller over mysterieuze zwerver, Camiel Borgman (de Vlaming Jan Bijvoet), die zijn zinnen heeft gezet op een yuppengezin. Met zijn handlangers (onder wie regisseur Alex van Warmerdam zelf) neemt hij eerst de enorme tuin van hun villa onder handen. En vervolgens de gezinsleden. Borgman zit vol visuele vondsten (let op het ijsstokje) en is even droogkomisch, vilein en vervreemdend als de zeven vorige films van alleskunner Van Warmerdam. De eerste film sinds 1975 die werd geselecteerd voor de hoofdcompetitie in Cannes, de Gouden Palm werd niet gewonnen. Wel Gouden Kalveren voor beste film, scenario en actrice Hadewych Minis.

Bekijk de film hier

Gluckauf

Gluckauf - een mijnwerkerswoord dat 'Kom veilig boven' betekent - is een vader-zoondrama vermomd als misdaadfilm. De misdaadplot (met drugs, automatische geweren en een lokale gangsterbaas) is slechts bijzaak. Een decor, net als de beelden van het verpauperde Limburg waartegen de film zich afspeelt. En het feit dat in Gluckauf alleen in Limburgs dialect gesproken wordt. Centraal staat de breekbare en tegelijk onbreekbare relatie tussen kruimelcrimineel Lei (een fantastische Bart Slegers) en diens zoon Jeffrey (de al even goede Vincent van der Valk). Gluckauf, de tweede film van regisseur Remy van Heugten, is authentiek, aangrijpend en prachtig gefilmd. Gouden Kalveren voor beste film, scenario, regie en camera.

Bekijk de film hier

Nothing Personal

Een stugge Nederlandse vrouw (prima gespeeld door Lotte Verbeek) belandt op het Ierse platteland, waar ze een oudere weduwnaar (Stephen Rea) ontmoet. Ze stemt erin toe voor hem te werken in ruil voor eten en onderdak, maar alleen onder de voorwaarde dat er geen persoonlijke vragen worden gesteld. In Nothing Personal wordt weinig gesproken, maar veel getoond. Prachtige shots, gedraaid in Connemara en Andalusië. Regisseur Urszula Antoniak won voor haar speelfilmdebuut onder andere prijzen op het filmfestival van Locarno en Gouden Kalveren voor beste film en beste regie.

Bekijk de film hier

The Paradise Suite

Mensenhandel, vluchtelingenleed, oorlogsmisdaden, gedwongen prostitutie, kinderverwaarlozing - dat klinkt als wel erg veel drama voor één film, en is het ook. Er had best een verhaallijn of twee van deze mozaïekvertelling mogen sneuvelen. Niettemin komt The Paradise Suite, waarin diverse buitenlanders in Amsterdam worden gevolgd, aan als een mokerslag. Regisseur/scenarist Joost van Ginkel brengt allerhande wantoestanden nietsverhullend in beeld, maar laat ook ruimte over voor hoop. De internationale cast is top. Nederlandse inzending voor de Oscars van 2016, en winnaar van Gouden kalveren voor beste film, scenario en acteur Issaka Sawadogo.

Bekijk de film hier

NPO Start

Naast de vijf films die we hierboven hebben uitgelicht, staan er op de speciale Gouden Kalveren-pagina van NPO Start nog meer Nederlandse films. Die kan je hier vinden.
Let op: de films met een Kijkwijzer-advies van 16jaar en ouder, zijn alleen 's avonds te bekijken.