Tak Fujimoto: camera.
Er zijn 37 films gevonden.

Devil

2010 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 2010. Mysterie van Drew Dowdle en John Erick Dowdle. Met o.a. Chris Messina, Jacob Vargas, Matt Craven, Bokeem Woodbine en Logan Marshall-Green.

In een kantoortoren in Philadelphia nemen vijf mensen de lift naar hun werk. Maar de lift blijft steken. En dan gebeuren er allerlei vreemde, verontrustende en gevaarlijke dingen, terwijl hulpverleners vanuit de controlekamer machteloos de beelden van de bewakingscamera's bekijken, omdat ze de liftdeur niet open krijgen. Zit de duivel ook in deze liftcabine? Lange tijd een redelijk effectieve horrorfilm naar een scenario waaraan werd meegeschreven door M. Night Shyamalan. De mooie beelden zijn van cameraman Tak Fujimoto.

The Happening

2008 | Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​India​/​​Frankrijk 2008. Thriller van M. Night Shyamalan. Met o.a. Mark Wahlberg, Zooey Deschanel, John Leguizamo, Ashlyn Sanchez en Betty Buckley.

Het begint in Central Park. Mensen vertonen ineens eigenaardig gedrag dat even later ook elders in New York dodelijke slachtoffers eist. Niemand weet wat het is. Docent natuurkunde Elliot (Wahlberg) probeert met zijn vrouw Alma (Deschanel) en een klein meisje te vluchten. Maar voor wat, en waarheen? Apocalyptische thriller met eco-thema's begint best spannend, maar verzandt al snel in weinig overtuigende malligheid. Met M. Night Shyamalan, maker van onder meer The Sixth Sense en Signs weet je je verzekerd van veel mystieke hocus pocus met religieuze trekjes.

Breach

2007 | Thriller

Verenigde Staten 2007. Thriller van Billy Ray. Met o.a. Chris Cooper, Ryan Phillippe, Laura Linney, Dennis Haysbert en Gary Cole.

Op een nieuwe werkplek is het aanvankelijk lastig inschatten of de handigheidjes van de oudgedienden oorbaar zijn of niet. Hollywood heeft boeiende films geproduceerd over deze materie, zoals Antoine Fuqua's Training Day of Roger Donaldsons The Recruit. Billy Ray's Breach kan een behoorlijk eind meekomen met deze krachtfilms, goeddeels dankzij het indringende acteerwerk van Chris Cooper (Adaptation.). Hij speelt een door de wol geverfde, ogenschijnlijk smetteloze FBI-agent die wordt verdacht van smerige zaakjes. Ryan Phillippe is het groentje dat hem moet uitroken. Gebaseerd op feiten uit 2001.

The Manchurian Candidate

2004 | Thriller, Actiefilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 2004. Thriller van Jonathan Demme. Met o.a. Denzel Washington, Meryl Streep, Liev Schreiber, Jeffrey Wright en Kimberly Elise.

Liefdevolle remake van de gelijknamige Koude Oorlog-thriller uit 1962. Washington speelt een officier die jaren na de eerste Golfoorlog wordt geplaagd door nachtmerries en waanideeën. Om zijn gemoedsrust terug te vinden neemt hij contact op met oud-collega Raymond Shaw (Schreiber), inmiddels kandidaat voor het vicepresidentschap, en ontdekt een complot dat spannender en minder satirisch is dan de samenzwering in het origineel. Maar veel bleef ook hetzelfde: zoals Angela Lansbury in het origineel de film droeg met haar schitterende vertolking van Raymonds moeder, is het nu Meryl Streep die in dezelfde rol voor de beste momenten zorgt.

The Final Cut

2004 | Thriller, Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Duitsland 2004. Thriller van Omar Naim. Met o.a. Robin Williams, Mira Sorvino, Jim Caviezel, Mimi Kuzyk en Stephanie Romanov.

Sf-thriller over een man (Williams) die voor nabestaanden filmpjes maakt van de mooiste momenten uit het leven van overleden dierbaren. Hij gebruikt daarvoor de microchips die bij de geboorte zijn geïmplanteerd, een ontwikkeling die uitnodigt tot verwerpelijke praktijken. Williams dankt een aanzienlijk deel van zijn faam aan het neerzetten van lach- en meelijwekkende figuren. De laatste jaren heeft hij zijn imposante oeuvre verrijkt met psychologisch labiele engerds (oa One Hour Photo) en heuse griezels (oa Insomnia). In The Final Cut combineert hij zijn vermaarde verbeelding van geleerde onnozelheid met een huiveringwekkende kilte. Een intrigerende film die prettig nazeurt.

The Truth About Charlie

2002 | Thriller, Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 2002. Thriller van Jonathan Demme. Met o.a. Thandie Newton, Mark Wahlberg, Stephen Dillane, Joong-Hoon Park en Tim Robbins.

Vermakelijk mysterie rond geslepen geboefte en slinkse ordehandhavers in Parijs, allemaal op jacht naar een vrouw (Newton) die meer zou moeten weten van de spoorloze miljoenen van haar overleden man. Wahlberg speelt de geheimzinnige gladjakker die haar een handje helpt. Filmmaker Demme (Silence of the Lambs, Philadelphia) deed geen poging om bronfilm Charade (1963) - met halfgoden Audrey Hepburn en Cary Grant - te evenaren, maar koos voor een contrastrijk geschoten en vlot gesneden wirwarthriller die zich uitstekend kan meten met tijdgenoten in het genre.

Signs

2002 | Drama, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 2002. Drama van M. Night Shyamalan. Met o.a. Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Rory Culkin, Abigail Breslin en Cherry Jones.

Voormalig dominee Graham Hess (Gibson) heeft na een tragedie zijn geloof verloren. Hij is nu boer in Pennsylvania. Op een dag treft hij in zijn maisvelden immense graancirkels aan. Op tv ziet hij dat ook elders op de wereld van die cirkels zijn verschenen. Zijn hond blaft op vreemde momenten, zijn kinderen zijn bang. Behoorlijk spannende thriller van de regisseur die na zijn debuutfilm The Sixth Sense allengs zwakkere films ging maken. Maar deze kan er nog prima mee door, vanwege goed spel van Gibson en van Phoenix als zijn broer, en een geweldige soundtrack. Let maar niet te veel op de plotgaten.

The Replacements

2000 | Komedie, Sportfilm

Verenigde Staten 2000. Komedie van Howard Deutch. Met o.a. Keanu Reeves, Gene Hackman, Brooke Langton, Rhys Ifans en Orlando Jones.

Aardig, maar niet bijster origineel sportdrama. Tijdens een staking van professionele American Football-spelers wordt het tweede garnituur opgetrommeld. Shane Falco (Reeves) was ooit een veelbelovende quarterback, maar stopte na een rampzalig verlopen wedstrijd. Coach Jimmy McGinty (Hackman) weet hem toch over te halen om aanvoerder te worden van een team met onder andere een kettingrokende Brit (Ifans), een Japanse worstelaar en meer vreemde vogels. Strippers nemen de plaats in van de eveneens stakende cheerleaders. Dat het team steeds succesvoller wordt zal niemand verrassen. Toch weten Reeves en Hackman, zelfs op de automatische piloot, er een aardige film van te maken.

The Sixth Sense

1999 | Thriller, Mysterie, Drama, Horror

Verenigde Staten 1999. Thriller van M. Night Shyamalan. Met o.a. Bruce Willis, Haley Joel Osment, Toni Collette, Olivia Williams en Donnie Wahlberg.

Het vroegvolwassen jongetje Cole (Osment) communiceert met de geesten van de doden en roept daarom de hulp in van kinderpsycholoog Malcolm Crowe (Willis). De geesten in kwestie, weet de koter te melden, beseffen niet dat ze dood zijn. Na hun ontmoeting neemt Crowe de taak op zich om hem te genezen. Een film over verlies, rouw en verbroken relaties met Osment in een verbluffend overtuigende rol als sleutelfiguur. Regisseur Shyamalan vestigde in een klap een ijzersterke reputatie, die echter in zijn latere films afbrokkelde. Maar dit is een genreklassieker, die meermaals bekeken kan worden.

Beloved

1998 | Historische film, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1998. Historische film van Jonathan Demme. Met o.a. Oprah Winfrey, Danny Glover, Thandie Newton, Kimberly Elise en Beah Richards.

Regisseur Demme heeft na zijn machtige successen The silence of the lambs en Philadelphia een decennium lang nauwelijks van zich doen spreken. Tenminste, dat lijkt zo, omdat Beloved grondig is genegeerd door critici en publiek. Terwijl de film, naar het boek van Toni Morrison, een zeldzame kracht en sfeer aan de dag legt. Oprah speelt de 19de-eeuwse voormalige slavin Sethe, die met haar dochter (Elise) een oud huis bewoont dat behekst is. Zonder te spiritistisch of melodramatisch te worden wordt de kijker een blik gegund op het loodzware, maar ook wonderbaarlijke leven van zwarte mensen in de VS. Oprah bracht als oefening 24 uur in slaaftoestand door; haar spel en dat van de anderen is uitmuntend.

A Thousand Acres

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Jocelyn Moorhouse en Richard Hartley. Met o.a. Michelle Pfeiffer, Jessica Lange, Jennifer Jason Leigh, Colin Firth en Keith Carradine.

Jessica Lange kan acteren met uiteenlopende lichaamsdelen. In A thousand acres gebruikt de meervoudige Oscarwinnares keer op keer haar handen en armen om ingewikkelde signalen over te brengen van haar evoluerende personage Ginny Cook: dat ze lief is, angstig, licht onnozel of verdrietig. Ginny is de spil van een welgestelde boerenfamilie die een turbulente periode meemaakt. Oude vader Larry (Robards) wil zijn land aan zijn drie dochters Ginny, Rose (Pfeiffer) en Caroline (Leigh) geven. Dat klinkt logisch, maar vooral Caroline en Larry zelf maken van de overdracht een drama en een aanleiding om oud zeer op tafel te gooien. A thousand acres werd niet gewaardeerd door recensenten, en slecht bezocht. Een hoge dosis aan feministisch georiënteerde drama's midden jaren negentig lijkt daarvan de oorzaak. Want het verhaal van schrijfster Jane Smiley is zorgvuldig, de muziek is misleidend zoet dus goed, de beelden zijn mooi zoals we gewend zijn van Tak Fujimoto (The Sixth Sense), acteurs Robards en Pfeiffer spelen toepasselijk geteisterd en Lange steelt de show als grijze muis - voorwaar geen makkie.

That Thing You Do!

1996 | Muziek, Komedie

Verenigde Staten 1996. Muziek van Tom Hanks. Met o.a. Tom Everett Scott, Liv Tyler, Johnathon Schaech, Steve Zahn en Ethan Embry.

Lichtvoetig regiedebuut van Tom Hanks verhaalt over opkomst en afgang van een popgroepje in het midden van de jaren '60. Onder de naam Oneders (door outsiders uitgesproken als Oh-needers) nemen ze in eigen beheer hun eerste plaatje op, waarna talentenjager Phil Horace (Chris Ellis) een contract voor ze ritselt bij platenmaatschappij Play-Tone. De ontwikkelingen in That Thing You Do! (genoemd naar een nummer dat wel een hit móet worden) blijven overzichtelijk. Én spannend, een verdienste van Hanks, die verrassend routineus z'n snelle verhaal vertelt.

Grumpier Old Men

1995 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1995. Komedie van Howard Deutch. Met o.a. Walter Matthau, Jack Lemmon, Ann-Margret, Sophia Loren en Daryl Hannah.

Buren Max Goldman (Matthau) en John Gustafson (Lemmon) hebben al sinds mensenheugenis een onverwoestbare kibbelrelatie. Dan komt de fraaie Maria Ragetti (Loren) naar hun gehucht. Max is meteen in haar geïnteresseerd, maar Maria wil de favoriete hengelsportzaak van de vrienden veranderen in een restaurant, en daarmee mogelijk de vissen wegjagen. Daar moet dus een stokje voor gestoken worden. Net zoals in Grumpy Old Men (1993) moet dit vervolg het vooral hebben van vaardig gedebiteerde stekeligheden tussen Matthau en Lemmon. Minder goed dan de voorganger, maar absoluut amusant.

Devil in a Blue Dress

1995 | Misdaad, Thriller, Mysterie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1995. Misdaad van Carl Franklin. Met o.a. Denzel Washington, Tom Sizemore, Don Cheadle, Jennifer Beals en Maury Chaykin.

Scriptschrijver en regisseur Carl Franklin doet oude filmnoir-tijden herleven, nu vanuit het perspectief van zwarte mensen in Amerika. Denzel Washington speelt de net ontslagen Easy Rawlins, die in het Los Angeles van 1948 van een witte opdrachtgever (Sizemore) de taak aanneemt om de vermiste vrouw Daphne Monet (Beals) op te sporen. Easy schakelt zijn trigger-happy vriend Mouse (Cheadle) in en ontdekt kanten van de zaak en de maatschappij die hij nooit had willen ontdekken. De grootste kwaliteit van Devil in a Blue Dress is de opvallend spannende en authentieke sfeer, opgewekt door cameraman Tak Fujimoto (The Sixth Sense).

Philadelphia

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Jonathan Demme. Met o.a. Tom Hanks, Denzel Washington, Antonio Banderas, Jason Robards en Mary Steenburgen.

Eerste mainstream film over aids. Advocaat Andrew Beckett (Hanks) wordt op staande voet ontslagen wegens een ‘attitude problem’. Hij vermoedt dat zijn homoseksualiteit en zijn aids-diagnose een rol spelen en klaagt met schoorvoetende hulp van de ­homofobe advocaat Joe Miller (Washington) zijn bedrijf aan. Navrant: een van de bijrolacteurs mocht bijna niet meespelen in de film: de verzekering van de productiemaatschappij lag dwars omdat de man ­hiv-positief getest was. Hanks kreeg een Oscar voor zijn rol, Bruce Springsteen kreeg er een voor de song ‘Streets of Philadelphia’

Singles

1992 | Komedie

Verenigde Staten 1992. Komedie van Cameron Crowe. Met o.a. Bridget Fonda, Matt Dillon, Campbell Scott, Kyra Sedgwick en Sheila Kelley.

Het concept is door de televisie inmiddels meer dan uitgekauwd, maar begin jaren negentig was het idee nog fris: we volgen een paar twintigers die samen in een appartementencomplex wonen. Een echte plot heeft deze film niet, wel herkenbare personages die je bij blijven. Allemaal staan ze op een keerpunt in hun leven en tobben ze met de liefde. Schrijver-regisseur Cameron Crowe maakte later de hartveroverende Almost Famous, die zo'n beetje dezelfde intieme sfeer ademt. Leuke cameo optredens van regisseur Tim Burton en diverse rockartiesten, zoals Chris Cornell van Soundgarden en leden van Pearl Jam en Alice in Chains.

Night and the City

1992 | Film noir, Drama

Verenigde Staten 1992. Film noir van Irwin Winkler. Met o.a. Robert De Niro, Jessica Lange, Cliff Gorman, Alan King en Jack Warden.

Advocaat Harry, gespecialiseerd in kruimelwerk, wil een carrière-switch naar bokspromotor maken. Dan moet hij zich wel invechten in het milieu, waar Boom Boom Grossman de dienst uitmaakt. Ondertussen heeft Helen (Lange), echtgenote van de eigenaar van Harry's favoriete kroeg, een oogje op hem. Niet zo geslaagde remake van de gelijknamige film noir van Jules Dassin uit 1950. Winklers versie mist de visuele flair van het origineel, wat overblijft is een wat slepend drama over tamelijk onsympathieke personages. Het camerawerk is overigens van Tak Fujimoto.

Gladiator

1992 | Actiefilm, Sportfilm

Verenigde Staten 1992. Actiefilm van Rowdy Herrington. Met o.a. James Marshall, Cuba Gooding Jr., Brian Dennehy, Robert Loggia en Ossie Davis.

Bokstalent Tommy Riley (James Marshall) gaat na de dood van zijn moeder bij zijn drankzuchtige vader John Riley in Chicago wonen, waar hij op school de pispaal wordt. Eigenlijk haat hij boksen, maar hij blijft in actie om met prijsgelden zijn pa's schulden af te lossen. De valse bokspromotor Jimmy Horn (Brian Dennehy) bombardeert Tommy tot 'white hope' en dwingt hem mee te doen in een circuit waar drugs, mutilaties en omkoop geen vieze woorden zijn. Maar wanneer Tommy, in een uitbuiting van rassentegenstelling-sentimenten, zijn 'gladiator'-collega Lincoln (Cuba Gooding jr) moet bestrijden, is de maat vol. Degelijke boksfilm met een anti-racistische boodschap.

The Silence of the Lambs

1991 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1991. Thriller van Jonathan Demme. Met o.a. Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Anthony Heald en Ted Levine.

De groene FBI-agente Clarice Starling krijgt de opdracht een vastgelopen onderzoek naar een seriemoordenaar vlot te trekken. Ze moet daarvoor in de gevangenis een andere, geniale seriemoordenaar ondervragen, Hannibal 'The Cannibal' Lecter. Dat personage werd, mede door Hopkins' geïnspireerde, Oscarwinnende spel, prompt een iconische schurk. Foster speelt zeker niet slecht, maar haar personage spat wat minder van het doek. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller (1988) van Thomas Harris. Er volgden nog verscheidene vervolgfilms, maar niet een daarvan haalde het niveau van deze klassieker.

Crooked Hearts

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van Michael Bortman. Met o.a. Peter Berg, Vincent D'Onofrio, Jennifer Jason Leigh, Peter Coyote en Noah Wyle.

Drama over het ogenschijnlijk ideale gezin Warren gaat van start als zoon Tom (Berg) na lange tijd weer naar zijn ouderlijk huis komt, waar zijn rebelse broer Charley (D'Onofrio) nooit is weggekomen. Dat de onderlinge relaties niet vlekkeloos zijn, blijkt wanneer het overspel van zijn vader (Coyote) aan het licht komt. Prima acteurs zorgen voor mooie momenten, geholpen door het intelligente script van regisseur Bortman dat werd gebaseerd op een roman van Robert Boswell. Jennifer Jason Leigh is te zien als het vriendinnetje van Tom.

Miami Blues

1990 | Thriller, Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten 1990. Thriller van George Armitage. Met o.a. Alec Baldwin, Fred Ward, Jennifer Jason Leigh, Obba Babatundé en Nora Dunn.

Frederick Frenger (Baldwin) is nog maar net uit de bajes of hij raakt alweer in moeilijkheden. Zijn eerste slachtoffer is een Hare Krishna-aanhanger wiens vinger hij breekt en die daarop van schrik sterft. Frenger krijgt het slome hoertje Susie Waggoner (Leigh) aan zijn zijde en kalme politieman Hoke Moseley (Ward) op z'n nek, nadat hij onder andere diens politiepenning heeft gestolen. De soms wel erg maffe en ook nogal macabere sfeer van Miami Blues is te danken aan producer Jonathan Demme (Something Wild, The Silence of the Lambs).

Cast the First Stone

1989 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1989. Drama van John Korty. Met o.a. Jill Eikenberry, Richard Masur, Elizabeth Ruscio, Joe Spano en Lew Ayres.

Diane Martin (Eikenberry), een lerares, een voormalige non, uit een provinciestadje wordt verkracht door een lifter, waarna ze zwanger wordt. Ze doet uit angst, maar ook uit na[KA3]iviteit geen aangifte. Ze besluit de baby te behouden, omdat abortus niet overeenstemt met haar overtuiging. Ze wordt vervolgens ontslagen wegens onzedelijk gedrag, omdat haar bekrompen collega`s, het schoolhoofd (Spano) voorop, haar verhaal niet willen geloven! Ze besluit het daar niet bij te laten. Een prozaïsch drama met een voorspelbare afloop. Vrij naar een ware gebeurtenis. Masur is de advocaat van de vakbond voor onderwijzend personeel. Brian Ross schreef het scenario en de behoorlijke fotografie was in handen van Tak Fujimoto. Ook bekend als THE DIANE MARTIN STORY.

Sweet Hearts Dance

1988 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1988. Komedie van Robert Greenwald. Met o.a. Don Johnson, Susan Sarandon, Jeff Daniels, Elizabeth Perkins en Kate Reid.

Wiley Boon (Johnson) en Sandra (Sarandon) zijn achttien jaar getrouwd en hebben drie leuke kinderen. Maar Wiley is de alledaagse sleur beu en hunkert naar iets anders. Hun huisvriend, schooldirecteur Sam Manners (Daniels), maakt juist het omgekeerde mee. Hij is verliefd op Adie Nims (Perkins) en is bereid voor haar zijn vrijgezellenleventje op te geven. Een mild, goedmoedig portret van twee stellen, hun vriendschap en liefde. Veel gebeurt er niet in de film, maar het wordt sympathiek gebracht. Het scenario van Ernest Thompson is een aaneenschakeling van kleine voorvalletjes uit het leven van de betrokkenen, die om proberen te gaan met hun midlife-crisis. Fotografie van Tak Fujimoto.

Married to the Mob

1988 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1988. Komedie van Jonathan Demme. Met o.a. Michelle Pfeiffer, Matthew Modine, Dean Stockwell, Alec Baldwin en Mercedes Ruehl.

Pfeiffer speelt de charmant ordinaire Angela, vrouw van een maffialid (Baldwin) dat al vroeg in het verhaal wordt omgelegd. Rouwig is ze er niet om, eerder opgelucht dat ze het oppervlakkige gangsterbestaan nu kan ontvluchten. Maar dat gaat zomaar niet: ze wordt al snel achternagezeten door de baas van haar man én een undercover FBI-agent. Luchtige kost van Demme (The Silence of the Lambs) kijkt lekker weg, maar maakt geen blijvende indruk. Met muziek van David Byrne, met wie Demme eerder de concertfilm Stop Making Sense maakte.

Cocoon: The Return

1988 | Fantasy, Sciencefiction, Komedie

Verenigde Staten 1988. Fantasy van Daniel Petrie. Met o.a. Don Ameche, Jack Gilford, Gwen Verdon, Maureen Stapleton en Steve Guttenberg.

Vervolg op de leuke sf-film The Cocoon (1985), die Don Ameche een Oscar voor beste bijrol opleverde. Ameche keert terug in The Return, helaas is het script een saaie herhalingsoefening. De bejaarden die aan het eind van deel een met buitenaardse wezens mee mochten om in een paradijselijke omgeving lang en gelukkig onsterfelijk te zijn komen weer even terug op aarde. Ze hebben onze planeet wel gemist. Maar hier blijven betekent voortaan ouderdomsgebreken accepteren.

Backfire

1987 | Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada 1987. Drama van Gilbert Cates. Met o.a. Karen Allen, Keith Carradine, Jeff Fahey, Bernie Casey en Dean Paul Martin.

Voor Fahey, die psychisch zwaar getraumatiseerd uit Vietnam is teruggekeerd, is de oorlog nog niet voorbij. Zijn vrouw Allen is alleen voor zijn geld met hem getrouwd. Ze heeft samen met haar minnaar Martin het plan opgevat om hem de dood in te pesten, daarbij maken ze gebruik van zijn zelfmoordneigingen. Martin verdwijnt spoorloos en bijna tegelijkertijd verschijnt Carradine, een wat bizarre vreemdeling. Complexe thriller die goed wordt ondersteund door uitstekende acteursprestaties. De vele onverwachte wendingen komen soms wel wat geforceerd over, maar dat zal de spanning niet verminderen. Scenario van Larry Brand en Rebecca Reynolds. Tak Fujimoto stond in voor de fotografie.

Something Wild

1986 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1986. Komedie van Jonathan Demme. Met o.a. Jeff Daniels, Melanie Griffith, Ray Liotta, Patricia Falkenhain en Tracey Walter.

'Iets wilds', een prima titel voor een film die begint als een romantische komedie en zich ontpopt tot een heuse killer thriller. Een roadmovie met aantrekkelijke pauper Lulu (Griffith) achter het stuur en benepen kantoorklerk Charlie (Daniels) ernaast. Zij heeft hem 'ontvoerd' richting de wondere wereld van bondage, vernielzucht en criminaliteit. Ray Liotta is in topvorm als de licht ontvlambare ex die het stelletje terroriseert. E. Max Frye schreef het verrassende scenario als werkstuk voor de NYU film school. Muziek van John Cale en Laurie Anderson, met als verrassende toegift 'Wild Thing' door Sister Carol.

Pretty in Pink

1986 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1986. Drama van Howard Deutch. Met o.a. Molly Ringwald, Andrew McCarthy, Jon Cryer, Annie Potts en Harry Dean Stanton.

Tiener Andie (Ringwald) komt uit een arm gezin, raakt op school verliefd op een jongen uit een welgestelde familie, maar heeft ook nog een leuke jeugdvriend. Wat klinkt als een doorsnee bakvissendrama is toch maar mooi een jaren tachtig-klassieker geworden. Film zette destijds, samen met tijdgenoot The Breakfast Club (1985), de toon op modegebied, heeft een prima cast, en is bovenal de moeite nog altijd waard vanwege de soundtrack: fraaie nummers van New Order, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Suzanne Vega en The Smiths.

Ferris Bueller's Day Off

1986 | Komedie

Verenigde Staten 1986. Komedie van John Hughes. Met o.a. Matthew Broderick, Alan Ruck, Mia Sara, Jeffrey Jones en Jennifer Grey.

Op een ochtend besluit Ferris Bueller (Broderick) dat er interessantere dingen in het leven zijn dan naar school gaan. Met een vriendin, een vriend en de Ferrari van diens vader gaat hij een dagje spijbelen in Chicago, met als doel: zoveel mogelijk plezier maken. Fijne feelgoodfilm, de beste van John Hughes, maker van films als The Breakfast Club en Weird Science, met een mooie hoofdrol van Broderick als gladde, maar toch ook zeer sympathieke alleskunner, die alle volwassenen te slim af is. Verwierf in de loop der jaren stevige cultstatus.

Blackout

1985 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1985. Misdaad van Douglas Hickox. Met o.a. Richard Widmark, Keith Carradine, Michael Beck, Kathleen Quinlan en Gerald Hiken.

Ex-cop Widmark heeft zich vastgebeten in een afschuwelijke moordzaak, die na zes jaar nog steeds niet is opgelost. Een nieuw spoor leidt naar Carradine, die rond de tijd van de moord na een ongeval aan geheugenverlies is gaan lijden en die nu een nieuw, onbesproken leven leidt met een nieuw gezicht en een nieuw gezin. Is deze zachtaardige man een bloeddorstige moordenaar? De kijker wordt doorlopend op een verkeerd spoor gezet, dank zij het intelligente script van David Ambrose, die op subtiele wijze de onzekerheid als dreigend element gebruikt. Een superieure thriller met verrassende climax. Opvallende score van Laurence Rosenthal. Achter de camera stond Tak Fujimoto.

Swing Shift

1984 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1984. Drama van Jonathan Demme. Met o.a. Goldie Hawn, Kurt Russell, Christine Lahti, Ed Harris en Fred Ward.

Na de Japanse aanval op Pearl Harbour verandert het huwelijk van Hawn en Harris. Hij gaat onmiddellijk in het leger, terwijl zij met buurvrouw Lahti gaat werken in de vliegtuigfabriek waar Russell haar baas is. Hij voelt zich tot Hawn aangetrokken en vraagt haar regelmatig doch tevergeefs uit eten. Ze heeft wel belangstelling voor hem, maar ze is vastbesloten op Harris te wachten. Tijdens het grote Swing Shift-feest geeft ze toch toe aan haar gevoelens. Rommelige onovertuigende film met een goede Hawn en een uitstekende Lahti. Zij kunnen het scenario toegeschreven aan Rob Morton (een pseudoniem voor een arsenaal van auteurs) niet in rechte banen leiden. Tak Fujimoto stond in voor de fotografie.

Borderline

1980 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1980. Misdaad van Jerrold Freedman. Met o.a. Charles Bronson, Bruno Kirby, Bert Remsen, Michael Lerner en Kenneth McMillan.

Jeb Maynard (Bronson) is een officier bij de grensbewaking die op zoek is naar een moordenaar. Vooral geschikt voor Bronson- fans. Scenario van Steve Kline en regisseur Freedman. Het camerawerk is van Tak Fujimoto.

Last Embrace

1979 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Misdaad van Jonathan Demme. Met o.a. Roy Scheider, Janet Margolin, John Glover, Sam Levene en Christopher Walken.

Vroege film van de regisseur van Something wild, Silence of the lambs en Philadelphia. Demme, die begin jaren '70 het vak leerde van Roger Corman, heeft blijkbaar goed gekeken naar de films van Alfred Hitchcock, getuige de climax van Last embrace. Geheim agent Harry Hannan (Scheider) die de hele film al achterna gezeten wordt, moet dan halsbrekende toeren uithalen bij de Niagara watervallen om maar in leven te blijven. Het is nog net geen Mount Rushmore (waar in Hitchcocks North by Northwest de laatste rake klappen vallen), maar veel schelen doet het niet.

Cannonball!

1976 | Actiefilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1976. Actiefilm van Paul Bartel. Met o.a. David Carradine, Bill McKinney, Veronica Hamel, Robert Carradine en Judy Canova.

Overvloedig veel plezier in deze ironische film over een race dwars door Amerika. Rollen zijn bezet door vrienden en collega's van regisseur, onder wie producer Roger Corman en regisseurs Martin Scorcese, Jonathan Kaplan en Joe Dante; ook Sylvester Stallone die later Rocky speelt. Lijkt op The Gumball Rally, ook in 1976 uitgekomen. Het scenario is van de regisseur en Donald C. Simpson. Het camerawerk is van Tak Fujimoto. Ook bekend als Carquake.

Death Race 2000

1975 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Sciencefiction van Paul Bartel. Met o.a. David Carradine, Simone Griffith, Sylvester Stallone, Louisa Moritz en Mary Woronov.

De moraal in de 21e-eeuwse samenleving is ver te zoeken. Zeer populair is de Transcontinental Death Race waarbij het doodrijden van mensen belangrijker is dan als eerste over de streep komen. Jonge, vruchtbare vrouwen zijn het meeste waard, oude mensen minder. Held van het gebeuren is Carradine die dit jaar echter een grote concurrent heeft in Stallone. Dit bloedig en dramatisch gegeven werd uitgewerkt met een flinke dosis (zwarte) humor. Bartel neemt bewust afstand van de realiteit door zijn overdreven karaktertekening en de pastelkleuren die doen denken aan stripverhalen. Typische Roger Corman-productie met veel actie, geweld en seks. Scenario is van Robert Thom en Charles B. Griffith. Tak Fujimoto hanteerde de camera. Vervolg: DEATHSPORT.

Caged Heat

1974 | Drama, Erotiek

Verenigde Staten 1974. Drama van Jonathan Demme. Met o.a. Juanita Brown, Roberta Collins, Erica Gavin, Barbara Steele en Ella Reid.

Een wegens een roofoverval veroordeeld meisje komt in een beruchte vrouwengevangenis terecht, waar vreselijke wantoestanden heersen en zelfs hersenchirurgie als strafmaatregel wordt toegepast. Merkwaardige cultfilm - door sommigen gehekeld als (s)exploitatie van de eerste orde, door anderen geprezen als een vrouwenfilm - die zijn tijd ver vooruit was. Gave rol van Steele als aan rolstoel gekluisterde directrice. Demme's regiedebuut; hij schreef ook het scenario. Ook bekend als RENEGADE GIRLS.

Badlands

1973 | Misdaad, Film noir, Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Terrence Malick. Met o.a. Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates, Ramon Bieri en Alan Vint.

Begin 1958 doodden de negentienjarige Charlie Starkweather en zijn dertienjarige vriendin Caril Ann Fugate elf ogenschijnlijk willekeurige personen. Regisseur Malick baseerde er zijn briljante, overrompelende debuut op. Goedgekapte vuilnisman Kit (Sheen) vermoordt in South Dakota de vader van de veel jongere, dromerige majorette Holly (Spacek). Ze vluchten naar de Badlands in Montana. In korte tijd vermoordt hij meerdere mensen, zonder wroeging, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Malick brengt het secuur en elegant in beeld, wat de gruwelijkheid alleen maar benadrukt. Sheen en Spacek zijn fantastisch.