Jean Sibelius is componist.
Er zijn 4 films gevonden.

Flucht in den Norden

1986 | Drama, Romantiek

Duitsland 1986. Drama van Ingemo Engström. Met o.a. Katharina Thalbach, Jukka-Pekka Palo, Lena Olin, Tom Pöysti en Britta Pohland.

Johanna, die uit nazi-Duitsland gevlucht is, ontmoet in Finland Ragnar, de broer van haar vriendin. De liefdesrelatie die tussen de twee ontstaat brengt Johanna's politieke verantwoordelijkheidsgevoel in conflict met haar wens naar persoonlijk geluk. Interessant thema naar een roman van Klaus Mann - helaas blijft de filmische realisatie oppervlakkig.

Sans soleil

1982 | Experimenteel, Documentaire

Frankrijk 1982. Experimenteel van Chris Marker.

Op het eerste gezicht een collage waarin beelden van IJsland, de guerilla op Guinée-Bissau, het hedendaagse Japan, San Fransisco enz. enz. in elkaar overlopen. Dan zijn de ingelaste fragmenten uit andere films, bijvoorbeeld van Haroun Tazieff, nog niet eens meegerekend. Bij nader inzien valt op dat niets van dat al aan het toeval is overgelaten of uit gemakzucht is toegevoegd. Het geheel is met uitzonderlijke intelligentie én gevoel uitgedacht. Een zeldzaam complex werk dat zowel een bezinning op het 'beeld', de verloren herinnering, en het geheugen, als op onze kwetsbare en bedreigde planeet bevat. Deze film opent onophoudelijk deuren en roept meer vragen op dan er waren, ook over de toekomst van film zelf. Voorts passeren vragen over macht, vrijheid en de mensheid de revue: verdwenen beelden komen altijd weer uit het niets terug om bepaalde signalen te geven. Aangrijpend.

Allegro non troppo

1976 | Muziek, Animatie

Italië 1976. Muziek van Bruno Bozzetto. Met o.a. Maurizio Nichetti, Nestor Garney, Marialuisa Giovannini, Maurizio Michele en Maurizion Nicheti.

Een dirigent leidt een uit oude dames bestaand symfonie- orkest bij de uitvoering van werken van Debussy, Dvo[KA5]r[KA1]ak, Ravel, Sibelius, Vivaldi en Stravinsky, terwijl een tekenaar de muziek illustreert. Deze combinatie van tekenfilm en klassieke muziek herinnert aan Disney`s FANTASIA, maar Bozzetto breekt met animatietradities in zwarte humor en strip- achtige fabels en etaleert geen quasi-culturele pretenties. Helaas zijn de (in zwart-wit) geacteerde verbindende scènes met orkest en dirigent banaal en flauw. Op de geluidsband dirigeert Von Karajan. Het scenario is van regisseur Bozzetto, Guido Manuli en Maurizio Nichetti. Het camerawerk is van Mario Masini en Luciano Marzetti.

Tuntematon sotilas

1956 | Oorlogsfilm, Documentaire

Finland 1956. Oorlogsfilm van Edvin Laine. Met o.a. Kosti Klemelä, Jussi Jurkka, Matti Ranin, Heiko Savolainen en Veikko Sinisalo.

Een film over een veldtocht in Karelië, die door de Finnen van de Russen verloren werd. De overlevenden keren na afloop naar huis terug, verbitterd over de zinloze strijd. De regisseur gebruikte authentieke journaalopnamen die door montage suggestief geïntegreerd worden in geënsceneerde gevechtsscènes. Dit pleidooi tegen oorlogsgeweld was in zijn tijd authentiek en overtuigend, maar de sporadische dramatisering verliest aan effect door de banale dialoog en het zwakke spel.