Marcus Miller (1959): muziek.
Er zijn 19 films gevonden.

Candy Cane Lane

2023 | Komedie, Fantasy

Verenigde Staten 2023. Komedie van Reginald Hudlin. Met o.a. Eddie Murphy, Tracee Ellis Ross, Jillian Bell, Genneya Walton en Nick Offerman.

Eddie Murphy speelt de hoofdrol in dit kerst avontuur over een man die erop uit is om de prijs voor het mooist versierde huis van de buurt te winnen. Onbedoeld sluit hij een deal met een ondeugende elf, waardoor de 12 Dagen van Kerstmis tot leven komen.

Marshall

2017 | Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​China 2017. Biografie van Reginald Hudlin. Met o.a. Chadwick Boseman, Josh Gad, Kate Hudson, Sterling K. Brown en Dan Stevens.

In 1954 wint mensenrechtenadvocaat Thurgood Marshall de rechtszaak Brown v. Board, die rassenscheiding op scholen beëindigt. In 1957 is hij de eerste zwarte man ooit die wordt benoemd tot rechter bij het Amerikaanse hooggerechtshof. Toch focust Marshall op een redelijk onbekende rechtszaak uit zijn vroege carrière. Dit maakt de film eerder een vermakelijk, soms wat clichématig rechtszaakdrama, dan een biopic over het leven van deze belangrijke en invloedrijke man. Gelukkig maakt de charmante branie en het gepaste zelfvertrouwen waarmee Chadwick Boseman Marshall speelt, veel goed.

About Last Night

2014 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2014. Romantische komedie van Steve Pink. Met o.a. Kevin Hart, Michael Ealy, Regina Hall, Joy Bryant en Christopher McDonald.

'Het leven is een eindige puzzel, waarbij de oplossing misschien ligt in het overstijgen van de regels... in het op een plek rammen van de verdomde puzzelstukjes, waar ze helemaal niet passen'. De tekst is van David Mamet's navelstaarstuk Sexual Perversity in Chicago, het grofgebekte jaren zeventig-toneelstuk waarop deze romcom vol zelfvertrouwen drijft. Mamet is het niet, maar (her)schrijver Leslye Headland (Bachelorette) komt een heel eind met zijn portret van bevriende stellen (oa komiek Kevin Hart), waarbij het ene stel bouwt aan een serieuze relatie, en het andere stel alles in het werk stelt om een serieuze relatie af te houden.

I Think I Love My Wife

2007 | Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​India 2007. Drama van Chris Rock. Met o.a. Chris Rock, Kerry Washington, Gina Torres en Steve Buscemi.

Alleraardigst relatiedrama rond een getrouwde vader (Rock) die schoon genoeg heeft van zijn saaie burgermansbestaan. De komst van een verleidelijke vrouw uit zijn verleden brengt leven in de brouwerij. Moraal van het verhaal: je kunt niet kiezen van wie je houdt maar wel hoe je van iemand houdt. Producent, regisseur en hoofdrolspeler Chris Rock kopieerde Eric Rohmers eindeloos subtielere L'amour l'après-midi uit 1972 en vulde de Franse zedenschets aan met hedendaagse Amerikaanse grapjes in samenwerking met collega-komiek Louis C.K. Toch de moeite waard, niet in het minst vanwege Rocks passend ingetogen spel.

King's Ransom

2005 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Canada 2005. Komedie van Jeffrey W. Byrd. Met o.a. Anthony Anderson, Regina Hall, Leila Arcieri en Jay Mohr.

Het blaxploitationgenre is weer helemaal terug, zij het in een wat luiere variant. Ook urban-films zijn volledig op een Afro-Amerikaans publiek gericht, met een stortvloed aan raciale clichés en veel 'zwarte' muziek. Opvallend vaak zijn de plots geleend van (niet bij name genoemde) comedyhits uit de jaren tachtig; in het geval van King's Ransom zijn de grote lijnen van Ruthless People herkenbaar. Louche zakenman laat zich kidnappen om zo de alimentatie aan zijn aanstaande ex te kunnen betalen. Verwacht echter geen aanstekelijke misdaadklucht: tussen de grappen over booty en bling-bling valt niet één keer fatsoenlijk te lachen. Acteur Anderson speelt trouwens ook in prima films als The Departed en Hustle & Flow.

Breakin' All the Rules

2004 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2004. Romantische komedie van Daniel Taplitz. Met o.a. Jamie Foxx, Gabrielle Union, Morris Chestnut, Peter MacNicol en Jennifer Esposito.

Journalist Quincy Watson (Foxx, met verticaal kapsel) wordt gedumpt door zijn vriendin. Prompt is hij ervaringsdeskundig genoeg om een boek te schrijven met gouden tips hoe je je liefje aan de dijk moet zetten voordat zij het omgekeerde doet. Dat wordt natuurlijk een bestseller, zoals dat gaat in dit soort belegen romantische komedies waar je bent overgeleverd aan de charme van de hoofdrolspelers. Dat zit gelukkig met Gabrielle Union en Jamie Foxx wel goed, hoewel de laatste toch echt beter uit de verf komt in steviger rollen, in films als Ali en Collateral.

Head of State

2003 | Komedie

Verenigde Staten 2003. Komedie van Chris Rock. Met o.a. Chris Rock, Bernie Mac, Dylan Baker, Nick Searcy en Lynn Whitfield.

Vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen komen zowel de president als de vice-president om het leven. Partijbonzen schuiven een onbekende, zwarte wethouder als kandidaat naar voren. Hij hoeft niet zozeer de verkiezingen te winnen als wel mooie sier te maken voor de partij. Maar uit films als Dave en Warren Beatty's Bulworth weten wij dat 'politici' die niets te verliezen hebben eindelijk rake, zinnige dingen zeggen. Aan Chris Rock zijn gevatte teksten als 'mijn buurt is zo slecht, daar kun je beschoten worden terwijl je beschoten wordt' wel besteed. Toch zwalkt deze door hem geschreven en geregisseerde komedie wat onbestemd heen en weer tussen satire en vrijblijvende vrolijkheid.

Deliver Us from Eva

2003 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2003. Romantische komedie van Gary Hardwick. Met o.a. Gabrielle Union, LL Cool J, Duane Martin, Essence Atkins en Robinne Lee.

Vrouwen met een grote mond, daar moet je van worden verlost nietwaar? De drie zwagers van Eva (Union) worden gek van haar bemoeienissen en bedenken een plan: ze betalen een onweerstaanbare man 5000 dollar om haar voor eens en altijd af te leiden. De vlam slaat in de pan, maar hoe vertelt deze Ray (hiphopper LL Cool J) nu dat hij is betaald voor zijn liefde? De beide hoofdrolspelers vormen een prima team, maar een echt fijne smaak laat de film niet na. Schrijver-regisseur Hardwick liet zich inspireren door William Shakespeare's klassieker The taming of the shrew.

Serving Sara

2002 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2002. Komedie van Reginald Hudlin. Met o.a. Matthew Perry, Elizabeth Hurley, Bruce Campbell, Vincent Pastore en Cedric the Entertainer.

Mislukte advocaat Joe (Perry) verdient de kost met het overhandigen van heikele documenten. Zoals de echtscheidingspapieren van Sara (Hurley). Als ze tekent kan ze geen aanspraak maken op het fortuin van haar man Gordon (Campbell) dus haalt ze Joe over om soortgelijke papieren aan Gordon te overhandigen. Maar dan moeten ze hem wel vinden. Voor de liefhebbers: Matthew Perry speelt eenzelfde neuroot als in de Amerikaanse situatiekomedie Friends.

Two Can Play That Game

2001 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2001. Romantische komedie van Mark Brown. Met o.a. Vivica A. Fox, Morris Chestnut, Gabrielle Union, Anthony Anderson en Mo'Nique.

Shante (Fox) weet alles van de liefde, geeft haar vriendinnen goede raad over al die onbetrouwbare mannen, maar kan daarna altijd glimlachend naar huis in het vaste geloof dat haar man Keith (Chestnut) alleen interesse heeft in haar. Tot de verleidelijke Conny (Union) haar zet doet. Two Can Play That Game kan beschouwd worden als een zwarte filmversie van Sex & the City. Je hebt de vier vriendinnen, de aartsvijand Man - die ondanks alles toch in trek blijft - het gekonkel en de frequente kwinkslag. De lovesoap met vele aantrekkelijke zwarte sterren en komieken zorgde voor een onverwacht daverend kassasucces.

The sixth man

1997 | Komedie

Verenigde Staten 1997. Komedie van Randall Miller. Met o.a. Michael Michele, David Paymer, Kadeem Hardison en Marlon Wayans.

Hardison geeft nieuw elan aan de uitdrukking 'team spirit' door als onzichtbare geest zijn basketballende broer (Wayans) te helpen wedstrijden te winnen. Geen commentator of fan schijnt te zien dat de bal telkens met de natuurwetten spot, totdat schooljournaliste R.C. (Michele) eindelijk wantrouwig wordt. In deze te simpele, te flauwe, te lange sportkomedie is alleen Wayans, kleine broer van Damon en Keenan Ivory, soms geestig. (IdH/VPRO Gids)

The 6th Man

1997 | Komedie, Sportfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1997. Komedie van Randall Miller. Met o.a. Marlon Wayans, Kadeem Hardison, David Paymer, Michael Michele en Kevin Dunn.

Hardison geeft nieuw elan aan de uitdrukking 'team spirit' door als onzichtbare geest zijn basketballende broer (Wayans) te helpen wedstrijden te winnen. Geen commentator of fan schijnt te zien dat de bal telkens met de natuurwetten spot, totdat schooljournaliste R.C. (Michele) eindelijk wantrouwig wordt. In deze te simpele, te flauwe, te lange sportkomedie is alleen Wayans, kleine broer van Damon en Keenan Ivory, soms geestig. (IdH/VPRO Gids)

The Great White Hype

1996 | Sportfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1996. Sportfilm van Reginald Hudlin. Met o.a. Samuel L. Jackson, Damon Wayans, Peter Berg, Jeff Goldblum en Jon Lovitz.

Duidelijk refererend aan zijn rol in Pulp Fiction roept Samuel L. Jackson: 'Hé Vincent, Vincent, where is Jules man?!' Dit soort gezochte verwijzingen tekent het gebrek aan richting in The Great White Hype (de titel zelf verwijst naar de boksfilm The Great White Hope). De inleiding van The Great White Hype is een mooie metafoor die de rest van de film min of meer samenvat: twee schorpioenen (boksers Wayans en Berg) duelleren in de woestijn en de winnaar wordt overreden door een Cadillac (boks-organisator Jackson).

Low Down Dirty Shame

1994 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Keenen Ivory Wayans. Met o.a. Keenen Ivory Wayans, Charles S. Dutton, Jada Pinkett Smith, Salli Richardson-Whitfield en Andrew Divoff.

Shame is een ex-cop die oneervol ontslagen is en als een soort Mike Hammer een bureautje runt met een verleidelijke assistente die meer om hem geeft dan om haar niet betaalde salaris. Brave parodie op de SHAFT-films uit de jaren 1970, die aan de oppervlakte blijft door regisseur Wayans verrassingsloze scenario. Wie de film overslaat, mist niks.

Above The Rim

1994 | Sportfilm, Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1994. Sportfilm van Jeff Pollack. Met o.a. Duane Martin, Leon, Tupac Shakur, David Bailey en Tonya Pinkins.

Kyle-Lee (Martin) is een veelbelovend basketbaltalent, die hoopt op een studiebeurs, maar zijn goede vooruitzichten raken verpest door zijn connecties met Birdie (Shakur), een drugsdealer en zijn gebrek aan zelfdiscipline. Onderwijl heeft zijn moeder innige banden aangeknoopt met Leon (Shep) een voormalige basketbalster, die door de dood van een vriend een inzinking kreeg en daar maar niet bovenuit kan komen. Bij de organisatie van een buurtevenement loopt heel veel mis. Het scenario van regisseur Pollack en Barry Michael Cooper naar een idee van regisseur Pollack en medeproducent Benny Medina zit vol clich[KA1]es, waardoor alles veel te voorspelbaar en weinig boeiend geworden is. De film wordt gedragen door de drie hoofdrollen, die ondanks het gebrekkige dialoog er nog heel wat van maken, maar dat bekoort v.n.l. de fans. De goed bedoelde sociale kritiek (de problemen in de zwarte wijk Harlem in New York City) komt ook hierdoor zeer in het gedrang. Niet om naar huis over te schrijven camerawerk van Tom Priestley, Jr. Dolby en Deluxe color.

A Low Down Dirty Shame

1994 | Komedie, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1994. Komedie van Keenen Ivory Wayans. Met o.a. Keenen Ivory Wayans, Charles S. Dutton, Jada Pinkett Smith en Salli Richardson-Whitfield.

Keenen Ivory Wayans wil in zijn film niet alleen grappig zijn, wat zijn vak eigenlijk is, maar ook nog superstoer. De verwijzingen naar Shaft (1971) zijn niet van de lucht. Wayans' aan lager wal geraakte detective Arthur Shame heeft ook modieus gezichtshaar en een lange leren jas. Shame komt in problemen als zijn doodgewaande vijand (Divoff) en zijn ex (Richardson-Whitfield) opduiken. Als actiefilm is A Low Down Dirty Shame afgezaagd. Voor een komedie zijn er erg weinig lolmomenten. Pinkett Smith viel positief op als energieke secretaresse van Shame.

Boomerang

1992 | Komedie

Verenigde Staten 1992. Komedie van Reginald Hudlin. Met o.a. Eddie Murphy, Robin Givens, Grace Jones, Halle Berry en David Alan Grier.

Macho-verkoopmanager Marcus (Murphy) doet in dure parfums. Maar belangrijker is z'n hobby, de continue vrouwenjacht, in deze film een tamelijk slaapverwekkende bezigheid. Aardig is het om intussen het gebezigde slang in de gaten te houden: 'chicks with dicks' bijvoorbeeld zijn hermafrodieten, een 'borderline bitch' is zoveel als een softe trut, en om al die termen te onthouden heb je een 'mental rolodex' nodig. Opvallendste vrouwen in Marcus' omgeving zijn Grace Jones die als een zwarte Cleopatra komt opdraven op een parfumreceptie. En Robin Givens (overigens de ex-echtgenote van bokser Mike Tyson) die Marcus op z'n nummer mag zetten.

House Party

1990 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1990. Komedie van Reginald Hudlin. Met o.a. Christopher Reid, Robin Harris, Christopher Martin, Martin Lawrence en Tisha Campbell-Martin.

Amerikaanse tienerkleurlingen in een film met ongeveer dezelfde ingredi[KA3]enten als in blanke tienerkomedies maar dan zonder de melige en stroperige levenslesjes. Jongeman wil naar een fuif van zijn twee gabbers, naar bed met een kersvers liefje en krijgt het aan de stok met een straatboefje. Vrij leuk verpakt, met echte rap-muziek en echte rappers (waaronder Reid, die de hoofdrol speelt). In de V.S. rinkelden de kassa`s stevig voor deze debuutfilm van de broertjes Hudlin (Warrington Hudlin deed de productie, Reginald, `Reggie` schreef het scenario en regisseerde). Kwam in Europa niet of nauwelijks in de bioscoop, maar in de V.S. was het succes zo overrompelend dat er een tekenfilmserie op de buis volgde (Kid'n play) en zonodig ook een vervolgspeelfilm HOUSE PARTY 2.

Siesta

1987 | Experimenteel, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1987. Experimenteel van Mary Lambert. Met o.a. Ellen Barkin, Gabriel Byrne, Jodie Foster, Martin Sheen en Grace Jones.

Parachutiste Barkin komt gehavend en halfnaakt neer in Spanje (de sc[KA2]enes zijn opgenomen in Death Valley). Op haar zwerftocht krijgt ze te maken met moord (maar dat kan ook verbeelding zijn) en een taxichauffeur met roestkleurige tanden die steeds maar blijft proberen haar te verkrachten. Deze experimentele film grijpt terug op de pogingen uit het eind van de jaren 1960-70. De film kon wel wat meer humor gebruiken. Muziek van Miles Davis. Julio Caro, Zalman King, en Nik Powell bewerkten een roman van Patrice Chaplin tot scenario. Het camerawerk is van Bryan Loftus.