Anton Koolhaas: regie en scenario.
Er zijn 6 films gevonden.

Juliana, In Zeventig Bewogen Jaren

1979 | Documentaire

Nederland 1979. Documentaire van Anton Koolhaas en Bert Haanstra.

Van de verschillende historische documentaires die met koninklijke jubilea als aanleiding in de loop der jaren in Nederland zijn gemaakt, is dit wel de minst interessante, vooral door het scenario en het commentaar van Anton Koolhaas, die nota bene directeur van de Nederlandse Filmacademie is geweest en jarenlang allerlei filmtalent heeft mogen afleveren. Prinses Juliana steelt echter de show in enkele véél te korte interview-scènes.

Een Pak slaag

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Bert Haanstra. Met o.a. Kees Brusse, Paul Steenbergen, Bernard Droog, Jeroen Krabbé en Eric Schneider.

Een verfilming van Koolhaas' roman. Brusse is een fabrieksdirecteur die bij zijn jubileum genoegdoening probeert te krijgen via de wat seniele aartsvader van het familiebedrijf, waar hij als eerste buitenstaander een topfunctie bekleedt. Een gemiste kans, Haanstra kan beter.

Dokter Pulder zaait papavers

1975 | Drama

Nederland 1975. Drama van Bert Haanstra. Met o.a. Ton Lensink, Kees Brusse, Dora van der Groen, Henny Orri en Sacco van der Made.

Een dorpsdokter met een wat ingeslapen bestaan krijgt bezoek van een oude studievriend die een totaal ander leven leidt. Nadat die morfine uit zijn medicijnkast heeft gestolen besluit de arts zich te verdiepen in het milieu van zijn verslaafde vriend. Haanstra, beter bekend om zijn poëtische documentaire werken, werd genomineerd voor een Gouden Beer op het Berlijnse filmfestival voor deze verfilming van Anton Koolhaas' roman 'De nagel achter het behang'.

Bij de beesten af

1972 | Documentaire

Nederland 1972. Documentaire van Bert Haanstra.

Dieren worden geobserveerd (met Haanstra's vaste cameraman Anton van Munster) in het wild in Afrika en in de dierentuin. Filmtechnisch worden er - in het wat verouderde stijltje van ALLEMAN - 'vergelijkingen' gemaakt met het gedrag van mensen. Haanstra's vriend Anton Koolhaas verzorgde het commentaar en dat is zeker geen pluspunt.

Alleman

1964 | Documentaire

Nederland 1964. Documentaire van Bert Haanstra.

Weliswaar treft Simon Carmiggelt de juiste toon van lichte ironie, perfect lijmen kan hij de associatieve scènes van Alleman niet. Alleman slaat op Jan en Alleman: Haanstra wilde met deze prijswinnende documentaire de essentie van de toen twaalf miljoen Nederlanders blootleggen. De smetteloze beelden van Anton van Munster (Bij de beesten af) tonen in een lange rij vermeend typisch Hollandse dingen: boten, kerken, zoenen, trouwen, uitgaan, geboorte, vlijtigheid, schaatsen. Prachtig, slim gemonteerd, maar nog immer zeer gefragmenteerd, zodat die goeie Carmiggelt gedwongen is rottige bruggetjes te maken, zoals vanaf afstoffen in het huishouden naar het Koninklijk Huis. In deze laatstgenoemde scène zijn unieke beelden te zien van een fotosessie van de koninklijke familie op Soestdijk. Met daarin prins Bernhard nadrukkelijk aanwezig met de voor hem zo kenmerkende olijke opmerkingen.

De Dijk is dicht

1950 | Drama

Nederland 1950. Drama van Anton Koolhaas. Met o.a. Kees Brusse, Jan Teulings, Henny Alma, Kitty Knappert en Jules Verstraete.

Een Zeeuw verliest bij het bombardement op Walcheren in 1944 zijn vrouw, maar helpt na de bevrijding welgemoed mee aan de Wederopbouw. Een sympathiek maar simpel debuut van een journaalfilmredacteur (Polygoon-Profilti) die later directeur van de door J.M. Peters opgerichte Nederlandse Filmacademie zou worden en tientallen scenario's schreef, o.a. voor Bert Haanstra.