Dirk Roofthooft: cast.
Er zijn 23 films gevonden.

De premier

2016 | Thriller, Actiefilm

België 2016. Thriller van Erik Van Looy. Met o.a. Koen De Bouw, Tine Reymer, Adam Godley, Saskia Reeves en Charlotte Vandermeersch.

Actiethriller naar Amerikaans voorbeeld van De zaak Alzheimer-regisseur Erik Van Looy. Op de dag dat de Amerikaanse president Brussel bezoekt, gijzelen terroristen de vrouw en kinderen van de Belgische premier om hem zo te dwingen zijn hoge bezoek om te leggen. Van Looy zet hoog in en start veelbelovend met een surrealistische koortsdroom. Maar het vervolg bestaat vooral uit groteske genre-clichés — wrede psychopaat-schurken, flauwe oneliners en gratuit ingestoken plotwendingen — die de onwaarschijnlijke opzet reduceren tot een Mega Mindy-avontuur voor volwassenen.

Suske en Wiske: De duistere diamant

2004 | Familiefilm, Avonturenfilm

België​/​​Duitsland 2004. Familiefilm van Rudi Van Den Bossche. Met o.a. Joeri Busschots, Céline Verbeeck, Peter Van den Begin, Dirk Roofthooft en Stany Crets.

Heel vreemd: tante Sidonia die gespeeld wordt door een man. Het is een van de merkwaardige keuzes die Suske en Wiske en de Duistere Diamant minder geschikt maken als jeugdsentiment. Volwassenen kunnen beter de stripboeken op zolder afstoffen. Voor kinderen tot een jaar of tien is hij heel geschikt. Onze helden zijn op vakantie als tante door een magisch medaillon wordt behekst. Gelukkig kunnen ze met de teletijdmachine naar de middeleeuwen om de zaken recht te zetten.

De zaak Alzheimer

2003 | Thriller, Actiefilm, Misdaad

België​/​​Nederland 2003. Thriller van Erik Van Looy. Met o.a. Jan Decleir, Koen De Bouw, Werner De Smedt, Jo De Meyere en Laurien Van den Broeck.

Een spannende policier moest De zaak Alzheimer worden, en dat lukte glansrijk. De Belgische regisseur Van Looy vond het daarnaast van 'slechte smaak' getuigen om aan de actualiteit in België voorbij te gaan, en liet daarom de roman van Jef Geeraerts raken met de moord op politicus André Cools en de pedofilie-affaire Dutroux. De formidabel spelende, hier met strak achterovergekamd haar op Derrick gelijkende Decleir, speelt huurmoordenaar Angelo Ledda. Hij worstelt met geheugenverlies en weigert een tienermeisje om te leggen. Als de opdrachtgevers haar toch laten vermoorden, gaat Ledda op wraaktocht, wat de achteroplopende politie wel uitkomt.

Any Way the Wind Blows

2003 | Drama, Komedie

België 2003. Drama van Tom Barman. Met o.a. Frank Vercruyssen, Diane De Belder, Eric Kloeck, Natali Broods en Matthias Schoenaerts.

Gefragmenteerd speelfilmdebuut van dEUS-voorman Tom Barman, waarin acht mannen en vrouwen op een vrijdag in juni worden gevolgd in de Antwerpse binnenstad. Ze zijn zijdelings met elkaar verbonden, passeren elkaar af en toe in beeld, en bezoeken allemaal hetzelfde feestje. Toch zijn ze op deze warme dag voornamelijk op zichzelf. Barman verbeeldt met korte, snel gemonteerde episodes - als in een van de stedenfilms uit de jaren twintig - de sfeer van de Antwerpse binnenstad. De film ontbeert soms richting, maar in de dialogen, montage en soundtrack heeft Barman zijn ritme direct gevonden.

Olivetti 82

2001 | Drama, Thriller

België 2001. Drama van Rudi Van Den Bossche. Met o.a. Dirk Roofthooft, Hilde Heijnen, Hans De Munter, Peter Gorissen en Ingrid De Vos.

Op kerstavond wordt een man op het politiebureau ondervraagd. We weten niet waarom, we weten niet wie hij is. Aangezien de man zijn lippen stijf opeen houdt, schuiven de agenten hem een Olivetti 82-typemachine voor de neus. Hierop tikt de man, Bernard van de Wiele, een schrijver zo blijkt, zijn tragische lotgevallen. Eriek Verpale schreef Olivetti 82 als monoloog voor toneel. Van Den Bossche, die naar verluidt het stuk vijf maal heeft gezien, neemt zijn kijkers filmisch in flashbacks mee naar het verleden van Bernard. Dat gaat subtiel en navrant.

Magonia

2001 | Komedie, Fantasy, Drama

Nederland 2001. Komedie van Ineke Smits. Met o.a. Dirk Roofthooft, Ramsey Nasr, Nato Murvanidze, Nodar Mgaloblishvili en Théophile Sowié.

Ineke Smits' speelfilmdebuut Magonia is gebaseerd op de Magonische verhalen van Arthur Japin, die ook het scenario van de film voor zijn rekening nam. Magonia is een poëtische speelfilm waarin de verbeeldingskracht een belangrijke rol speelt. De film neemt de kijker mee in de fantasie van een man die zijn zoontje vertelt over het land Magonia, waar zich verschillende verhalen afspelen. Elk weekend bezoekt het jongetje zijn vader op een prachtig oerhollands eiland, waar ze samen een vliegende klipper bouwen en de vader zijn Magonische verhalen vertelt.

Pleure pas, Germaine

2000 | Komedie

België​/​​Frankrijk​/​​Spanje 2000. Komedie van Alain de Halleux. Met o.a. Dirk Roofthooft, Rosa Renom, Cathy Grosjean, Benoît Skalka en Iwana Krzeptowski.

Ineke Smits' speelfilmdebuut Magonia is gebaseerd op de Magonische verhalen van Arthur Japin, die ook het scenario van de film voor zijn rekening nam. Magonia is een poëtische speelfilm waarin de verbeeldingskracht een belangrijke rol speelt. De film neemt de kijker mee in de fantasie van een man die zijn zoontje vertelt over het land Magonia, waar zich verschillende verhalen afspelen. Elk weekend bezoekt het jongetje zijn vader op een prachtig oerhollands eiland, waar ze samen een vliegende klipper bouwen en de vader zijn Magonische verhalen vertelt.

Pleure pas Germaine

2000 | Komedie

Spanje​/​​België​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2000. Komedie van Alain de Halleux. Met o.a. Cathy Grosjean, Rosa Renom, Dirk Roofthooft en Catherine Grosjean.

Na de dood van hun dochter (moord? zelfmoord?) laden de werkloze Gilles (gespeeld door de altijd uitstekende Dirk Roofthooft) en zijn vrouw Germaine hun andere kinderen (plus de dode familiehond) in een krakkemikkig busje en tuffen naar Germaine's geboortegrond in de Spaanse Pyreneeën. In zijn speelfilmdebuut verwerkt Alain de Halleux ernstige thema's in een lichtvoetig familiedrama, waarbij de reis uitloopt op een louterende (rouw)ervaring. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Claude Jasmin.

Somberman's aktie

1999 | Drama

Nederland 1999. Drama van Casper Verbrugge. Met o.a. Dirk Roofthooft, Oda Spelbos, Wolter Muller, Sieto Hoving en Hein van der Heijden.

Ooit was de 35-jarige Herman (Roothooft) kraker en anarchistisch dichter, onder de nom de plume Somberman, maar inmiddels leidt hij een treurig bestaan, hij had een treurig baantje in een warenhuis, is ontslagen en heeft ook nog een weinig spetterende relatie. Toch vlamt in hem nog steeds het revolutionaire vuur, hoopt hij. Gebaseerd op de gelijknamige novelle van Remco Campert - het boekenweekgeschenk van 1985 - waarin een beeld wordt geschetst van de donkergrijze jaren tachtig in de hoofdstad. De film valt een tikje tegen, vooral omdat de humor niet erg uit de verf komt. Een krappe voldoende.

Kaas

1999 | Drama

Nederland​/​​België 1999. Drama van Orlow Seunke. Met o.a. Frieda Pittoors, Dirk Roofthooft, Bert Andre, Robert Borremans en Bert André.

Willem Elsschot geeft aan het begin van zijn roman een opsomming van de personages en 'elementen' (rekwisieten), alsof hij van plan is om een toneelstuk te gaan schrijven. Of een filmscenario. Een indruk die wordt versterkt door de beginregel van hoofdstuk 5: 'De kaasfilm begint zich voor mij te ontrollen.' Regisseur Seunke volgt Elsschots Kaas vrijwel op de voet. Hij hanteert dezelfde (beeld)taal, kiest perfecte locaties, bedient zich van fraai bezonken kleuren. Komt nog bij dat Josse De Pauw een overtuigende Laarmans neerzet, een gedroomde vertegenwoordiger in kaas, die er tragisch genoeg niet in slaagt om z'n volvette Edammers te slijten.

Het Paradijs

1999 | Komedie

Nederland 1999. Komedie van Maarten Treurniet. Met o.a. Dirk Roofthooft, Peter Gorissen en Renée Fokker.

Het Paradijs is een inktzwarte komedie die bevolkt wordt door bizarre personages. Neem Adri, een buschauffeur die bij een radiospelletje een verlept fotomodel heeft gewonnen. Een soort meisje voor dag en nacht met wie je mag doen wat je wil, en dat een maand lang. Leuk misschien, al ligt het voor de hand dat zo'n stadse dame de relatie met broerlief onder druk zet. En dat is nog het minste. Het Paradijs viel tijdens het Nederlands Filmfestival van vorig jaar compleet buiten de prijzen. Jammer want de verwikkelingen tillen het verhaal naar een soms surrealistisch niveau en de overtuigende acteerprestaties maken de film het bekijken meer dan waard.

Rosie

1998 | Familiefilm, Drama, Romantiek

België 1998. Familiefilm van Patrice Toye. Met o.a. Aranka Coppens, Sara de Roo, Frank Vercruyssen, Dirk Roofthooft en Joost Wijnant.

De Vlaamse Toye volgt in haar eerste lange speelfilm de dertienjarige Rosie, een dromerig meisje dat in een inrichting voor jeugddelinquenten terecht komt. Terwijl zij vanuit de gesloten instelling haar vriendje Jimi brieven schrijft zien we in flashbacks hoe het zover heeft kunnen komen. Rosie en een jonge vrouw, Irene, wonen in een benauwd appartement in Antwerpen, waar het meisje keer op keer ruimte moet maken voor Irene's minnaars. Wanneer 'oom Michel' het instabiele gezinnetje binnendringt gaat het mis. Toye (1967) laat het verhaal zich in kalme, ingetogen, soms poëtische sequenties ontwikkelen naar de climax, de onthulling van het geheim dat Rosie met zich meedraagt. De debuterende Coppens krijgt ondertussen alle ruimte een beschadigd meisje neer te zetten dat enerzijds schreeuwende behoefte heeft aan een familie en tegelijkertijd zo snel mogelijk lijkt te willen opgroeien om haar jeugd maar achter zich te kunnen laten. De jonge actrice werd voor haar rol tijdens het filmfestival van Gent bekroond met een Joseph Plateau prijs. (RdL/VPRO Gids)

Het paradijs

1998 | Komedie, Drama, Misdaad, Korte film

Nederland​/​​België 1998. Komedie van Rudolf Mestdagh. Met o.a. Dirk Roofthooft, Bert André, Luk D'Heu, Frans Janssens en Dieudonné Kabongo.

In Het paradijs van Rik D'hiet overvalt een dertigjarige man 's nachts een benzinestation in de Belgische hoofdstad. Hij knevelt de pompbediende, sluit hem op en trekt zijn uniform aan. Vervolgens plakt hij een papiertje met kapot op de tankautomaten. Zo moeten de klanten binnen bij de overvaller contant betalen. De klanten komen en gaan, een vluchtpoging van de pompbediende mislukt. Gaandeweg raken de mannen aan de praat en ontdekken dat ze heel wat met elkaar gemeen hebben

Film kort: Het paradijs

1998 | Komedie

België 1998. Komedie van Rudolf Mestdagh. Met o.a. Luc D'Heu, Bert André en Dirk Roofthooft.

In Het paradijs van Rik D'hiet overvalt een dertigjarige man 's nachts een benzinestation in de Belgische hoofdstad. Hij knevelt de pompbediende, sluit hem op en trekt zijn uniform aan. Vervolgens plakt hij een papiertje met kapot op de tankautomaten. Zo moeten de klanten binnen bij de overvaller contant betalen. De klanten komen en gaan, een vluchtpoging van de pompbediende mislukt. Gaandeweg raken de mannen aan de praat en ontdekken dat ze heel wat met elkaar gemeen hebben

Terug naar Oosterdonk

1997 | Historische film

België 1997. Historische film van Frank Van Passel. Met o.a. Rik van Uffelen, Dirk Roofthooft, Peter van den Eede, Katelijne Damen en Fred Van Kuyk.

In Het paradijs van Rik D'hiet overvalt een dertigjarige man 's nachts een benzinestation in de Belgische hoofdstad. Hij knevelt de pompbediende, sluit hem op en trekt zijn uniform aan. Vervolgens plakt hij een papiertje met kapot op de tankautomaten. Zo moeten de klanten binnen bij de overvaller contant betalen. De klanten komen en gaan, een vluchtpoging van de pompbediende mislukt. Gaandeweg raken de mannen aan de praat en ontdekken dat ze heel wat met elkaar gemeen hebben

Hombres complicados

1997 | Komedie, Drama

België 1997. Komedie van Dominique Deruddere. Met o.a. Dirk Roofthooft, Josse De Pauw, Hilde Van Mieghem, Lies Pauwels en François Beukelaers.

Samen met Marc Didden schreef Dominique Deruddere (Suite 16) het semi-autobiografische draaiboek over de gecompliceerde verhouding tussen twee broers, Bruno en Roger DeClerq. De oudste van de twee is Bruno (Josse De Pauw), een rechtschapen douanier, gelukkig getrouwd met verpleegster Simone. Roger is de verlepte sjacheraar met dito vrouw en torenhoge schulden. Wanneer hun moeder overlijdt aast Roger op de erfenis maar die blijkt nogal gering. Hij stelt voor het geld te besteden aan een broederlijk samenzijn in de Ardennen. Bruno gaat schoorvoetend akkoord maar voordat hij het weet zit hij tot zijn oren in de illegale zaakjes van zijn verloederde broer. De inktzwarte humor, bonkige personages en simpele techniek vormen samen een perfecte cadans met de fraaie muzikale noot van Arno Hintjens, La Muerte en Raymond van het Groenewoud. 'Nous sommes hombres complicados,' raspt troubadour Hintjens terwijl de aftiteling over het scherm rolt. Een fraaie afsluiting voor een rauwe schelmenfilm die Dominique Deruddere in slechts 18 gure winterdagen inblikte.

De verstekeling

1997 | Komedie, Drama

Rusland​/​​Nederland 1997. Komedie van Ben van Lieshout. Met o.a. Ariane Schluter, Bekzod Mukhamedkarimov, Dirk Roofthooft, Roel van Gastel en Sjamoerat Oetemratov.

Jonge Oezbeekse visser strandt op weg naar Amerika illegaal in Rotterdam en vindt onderdak bij een zeemansvrouw (Schluter). Een schuchtere liefde lijkt te bloeien ondanks de enorme cultuurverschillen en de dreiging van de vreemdelingendienst. Onconventionele romantiek met prachtige cinematografie op locatie in Oezbekistan rond het opgedroogde Aralmeer.

De suikerpot

1997 | Drama

België 1997. Drama van Hilde Van Mieghem. Met o.a. Aline Cornelissen, Dirk Roofthooft, Els Dottermans, Lies Pauwels en Hilde Van Mieghem.

Jonge Oezbeekse visser strandt op weg naar Amerika illegaal in Rotterdam en vindt onderdak bij een zeemansvrouw (Schluter). Een schuchtere liefde lijkt te bloeien ondanks de enorme cultuurverschillen en de dreiging van de vreemdelingendienst. Onconventionele romantiek met prachtige cinematografie op locatie in Oezbekistan rond het opgedroogde Aralmeer.

Elixir d'Anvers

1996 | Korte film

België​/​​Nederland 1996. Korte film van Robbe De Hert, Boris Paval Conen, Nathalie Deklerck, Tom Van Overberghe en Wim Symoens. Met o.a. Dré Steemans, Eugène Bervoets, Paul-Emile Van Royen, Luc D'Heu en Wouter Steenbergen.

Elixir d'Anvers brengt in zes bedrijven de bewogen geschiedenis van een stad aan een rivier in beeld

Moeder, waarom leven wij ?

1993 | Drama

België 1993. Drama van Guido Henderickx. Met o.a. Els Dottermans, Hilde Van Mieghem, Chris Lomme, Willy Vandermeulen en Luc Perceval.

Prestigieuze Vlaamse miniserie naar de gelijknamige miserabelistische roman van Lode Zielens, die gesitueerd in de wereld van het proletariaat van de havenstad Antwerpen. Het verhaal dat het tijdperk van 1910 tot 1950 beslaat, is gemoderniseerd, maar de meewarigheid van de kinder- en vooral de vrouwenkarakters wordt aangrijpend uitgebeeld. Het melodramatische verhaal wordt verteld rondom de personage van Netje (als kind pakkend gespeeld door een ontwapenend spontane en verfrissende Vinck, het dochtertje van actrice Van Mieghem; en als volwassene een glansrol voor Dottermans). Ze is een ongewenst, maar intelligent kind van een havenarbeidersgezin. Van Mieghem is haar oudere zus die haar later haar man De Bouw wegpikt. Lomme is de hardvochtige, hardwerkende moeder van Dottermans en Van Mieghem. De show wordt echter gestolen door Van der Groen als de straatarme moeder-weduwe van De Bouw die een tijdje bij Dottermans komt inwonen. Alles bij elkaar een tijdloos gevecht tussen passie en relaties, tussen man en vrouw, tussen noodlot en geluk. Peter Vandekerckhove schreef het sobere, haast ingetogen scenario, Henderickx zorgde voor een regie waarbij de camera op het lichaam en de gelaatsuitdrukkingen van de acteurs kleeft; de rollen worden met verve gespeeld door een keur van acteurs en actrices uit de Vlaamse theaterwereld. Geen grensverleggende televisie maar stukken beter dan de klassiek sentimentele soaps die de buis teisteren.

De bossen van Vlaanderen

1991 | Historische film, Misdaad, Drama

België 1991. Historische film van Rudy Geldhof en Marc Lybaert. Met o.a. Frank Aendenboom, Jo De Meyere, Ingrid De Vos, Ugo Prinsen en Veerle Wijffels.

Tussen 1915 en 1944 werden in het landelijke Vlaamse dorpje Beernem een half dozijn geheimzinnige moorden gepleegd, jarenlang de talk-of-the-town in Vlaanderen en in gerechtelijke kringen. Hierover werd deze grootscheepse dramaserie gebouwd. Aendenboom zwaait als kasteelheer-burgemeester-senator de scepter over het dorp en over alles wat er gebeurt. De Meyere-met-plakbaard is de journalist van een lokaal krantje die de onopgeloste misdaden aan het licht brengt. Een verhaal van verraad, rancunes, huwelijksbedrog, naijver, aanslepende feodaliteit, klassenstrijd en de mysterieuze moorden. Gebaseerd op het levenswerk van Alfons Ryserhove die over het 'moordenaarsbos' een aantal boekjes schreef. Boeiend, met een zekere epische grandeur, een wie-is-de- dader in la Flandre profonde met hoofdrollen die goed in hun vel zitten en die warempel op echte mensen lijken.

Gejaagd door het weekend

1989 | Drama

België 1989. Drama van Peter Simons. Met o.a. Dirk Roofthooft, Kristel Domen, Mitta Van Der Maat, Rita Wouters en Ronald Van Rillaer.

Onhandige jongeman in het contact met vrouwen mist na de kantooruren, op weg naar huis voor het weekend, zijn trein. Daardoor beleeft hij een hele reeks onvoorziene avontuurtjes met dames van uiteenlopende leeftijd en origine.

Klein Londen, Klein Berlijn

1988 | Oorlogsfilm

België 1988. Oorlogsfilm van Dré Poppe. Met o.a. Paul Cammermans, Ilse Uitterlinden, Wim Danckaert, Hilde Uitterlinden en Hans Royaards.

Geslaagd Vlaams oorlogsdrama in de vorm van een miniserie, gesitueerd in een dorpje vlak voor, tijdens en na de Duitse inval van 1940 met Cammermans als centrale figuur, baas van een uitgeleefde leerlooierij en vader van twee zonen. De tegenstellingen tussen de pro-Duitse bourgeoisie uit het dorp en de meer volkse bewoners van het gehucht komen goed tot hun recht. Goede familiekroniek maar een Vlaamse 'Heimat'-serie kan men het onmogelijk noemen.