Arch Oboler

Regisseur, Scenarist

Arch Oboler is regisseur en scenarist.
Er zijn 9 films gevonden.

Fantastic Invasion of Planet Earth

1966 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1966. Sciencefiction van Arch Oboler. Met o.a. Michael Cole, Deborah Walley, Johnny Desmond en Michael Coles.

Deze in de bioscopen in 3D uitgebrachte film lijkt op een nodeloos opgevulde aflevering uit de tv-serie Twilight Zone; jong stel ziet zichzelf verstrikt geraakt in een schijnbaar verlaten stadje dat omgeven is door een reusachtige plastic zak. Originele titel: THE BUBBLE, was minder misleidend; er zijn feitelijk geen buitenaardse wezens of 'invasie', noch veel opwinding. Oorspronkelijk 112m.

The Twonky

1953 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1953. Sciencefiction van Arch Oboler. Met o.a. Hans Conried, Gloria Blondell, Trilby Conried en Billy Lynn.

Deze satirische SF-film holt zijn doel voorbij wanneer Conrieds tv-toestel feitelijk zijn leven gaat beheersen omdat het apparaat bezeten is van een geest uit de toekomst.

Bwana Devil

1952 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Arch Oboler. Met o.a. Robert Stack, Barbara Britton, Nigel Bruce en Paul McVey.

Mislukte actiefilm. Alleen opmerkelijk vanwege het feit dat het de eerste 3d-film in de bioscopen was.

Five

1951 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1951. Sciencefiction van Arch Oboler. Met o.a. William Phipps, Susan Douglas, James Anderson, Charles Lampkin en Earl Lee.

Intrigerende, originele film van de hand van de beroemde radioschrijver/-regisseur Oboler, over de vijf overlevenden van een nucleaire holocaust. Er wordt nogal wat in gepraat - soms zelfs wordt de aandacht sterk gericht op het verzorgde proza - maar desondanks zeker een interessant produkt. Opgenomen in en om Obolers Frank Lloyd Wright-huis.

The Arnelo Affair

1947 | Misdaad

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Arch Oboler. Met o.a. John Hodiak, George Murphy, Frances Clifford, Dean Stockwell en Eve Arden.

Gifford, die zich verwaarloosd voelt door echtgenoot Murphy, wordt bijna als een magneet aangetrokken tot nachtclub-uitbater Hodiak. Deze liefde betekent bijna haar ondergang als Hodiak verantwoordelijk blijkt voor de moord op een meisje uit de nachtclub. Hij dreigt de moord in haar schoenen te schuiven als ze haar man niet verlaat. Traag, origineel melodrama dat echter niet van de grond komt door de middelmatige vertolking van Gifford. Hartveroverende prestatie van de kleine Stockwell als het zoontje van Gifford en Murphy. Oboler baseerde zijn scenario op een verhaal van Jane Burr. Achter de camera stond Charles Salerno.

Strange Holiday

1946 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1946. Sciencefiction van Arch Oboler. Met o.a. Claude Rains, Bobbie Stebbins, Barbara Bates, Paul Hilton en Tommy Cook.

Rains gaat twee weken vissen. Als hij naar de bewoonde wereld terugkeert is er heel wat veranderd. Niemand lijkt nog openlijk te durven spreken, openstaande deuren zijn ineens gesloten en de politie gedraagt zich uiterst fascistisch. Hij stelt vast dat de grondwet drastisch gewijzigd werd en Amerika is overgeleverd aan een dictatoriaal regime. Vreemd anti-fascistisch pamflet dat een waarschuwing inhield van wat er in Europa gaande was weleens in Amerika kan gebeuren als de bevolking niet op haar hoede is. De film werd in 1942 opgenomen en was oorspronkelijk bedoeld om vertoond te worden aan de werknemers van General Motors. Democratie is een kwetsbaar goed, dat bestaat bij de gratie van de maatschappij. Knappe vertolking van Rains in een verouderde, maar nog steeds pakkende film. Oboler schreef zelf het scenario dat door Robert Surtees in beeld gebracht werd. In Engeland uitgebracht als THE DAY AFTER TOMORROW.

Bewitched

1945 | Drama, Erotiek

Verenigde Staten 1945. Drama van Arch Oboler. Met o.a. Edmund Gwenn, Phyllis Thaxter, Henry Daniels Jr., Addison Richards en Kathleen Lockhart.

Interessant, maar zwaartillend verhaal over de schizofrene Thaxter, wier ene persoonlijkheid een moord pleegt terwijl de ander dat zich niet kan herinneren. Naar het hoorspel Alter Ego van de regisseur. Een iets te ambitieuze B-film.

Gangway for Tomorrow

1943 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Drama van John H. Auer. Met o.a. Margo, John Carradine, Robert Ryan, Amelita Ward en William Terry.

De levens van vijf arbeiders die in de oorlog in een munitiefabriek werkten, verteld in terugblikken. Een slecht gedateerd oorlogsverhaal met hier en daar een helder moment. Geschreven door Arch Oboler.

Strange Holiday

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Arch Oboler. Met o.a. Bobbie Stebbins, Barbara Bates en Claude Rains.

Een zakenman keert na een vakantie terug naar huis en komt tot de conclusie dat de democratie in de USA werd afgeschaft.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Arch Oboler op televisie komt.

Reageer