Alex Cox (1954): regie, cast, scenario en montage.
Er zijn 21 films gevonden.

Repo Chick

2009 |

2009. Alex Cox. Met o.a. Miguel Sandoval en Del Zamora.

Searchers 2.0

2007 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2007. Komedie van Alex Cox. Met o.a. Del Zamora, Ed Pansullo, Sy Richardson, Leonard Maltin en Roger Corman.

De wat oudere acteurs Fred (Pansullo) en Mel (Zamora) ondernemen een lange reis door de woestijn om wraak te nemen op scriptschrijver Fritz Frobisher (Richardson), die hen decennia eerder de stuipen op het lijf joeg toen ze als figurantjes op de set van Buffalo Bill vs. Doc Hollywood stonden. Puike roadmovie, in vijftien dagen opgenomen met een minimaal budget. Barstensvol filmweetjes en -citaten (maar nauwelijks uit John Fords klassieker The Searchers). De fraaie beelden werden geschoten met zeer bescheiden DV camera's.

Stanley Kubrick - A Life in Pictures

2001 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 2001. Documentaire van Jan Harlan. Met o.a. Christiane Kubrick, Woody Allen, Martin Scorsese, Steven Spielberg en Jack Nicholson.

Een paar jaar na de dood van Kubrick maakte zijn vertrouwde medewerker, uitvoerend producent en zwager Jan Harlan deze documentaire. De film geeft een inkijkje in de werkwijze van deze lastige perfectionist, er worden bewonderaars aan het woord gelaten, maar ook acteurs die vertellen hoe moeizaam het was om met het genie samen te werken. Interessant voor cinefielen.

La ley de Herodes

1999 | Komedie, Misdaad, Mysterie

Mexico 1999. Komedie van Luis Estrada. Met o.a. Damián Alcázar, Pedro Armendáriz Jr., Delia Casanova, Juan Carlos Colombo en Alex Cox.

Nadat de burgemeester van een Mexicaans gehucht door de bevolking wordt gelyncht wegens ongebreidelde corruptie, huurt het lokale partijbestuur simpele ziel Juan in om ‘orde op zaken te stellen’. Maar binnen de ietwat primitieve gemeenschap zit niemand te wachten op nieuw leiderschap, waardoor Juan al snel vervalt in de streken van zijn voorgangers. Geestige en weinig subtiele satire op de diepgewortelde corruptie in de Mexicaanse samenleving. Want hoewel de film zich afspeelt in de jaren veertig, is de boodschap tijdloos: waar macht is, is machtsmisbruik. Mexicaanse politici waren furieus, omdat La ley de Herodes als een van de eerste films openlijk de draak durfde te steken met de machtigste politieke partij. Er werden meerdere pogingen gedaan om de regisseur te intimideren en de film te censureren, maar tevergeefs: de film werd een hit, en geldt in Mexico inmiddels als moderne klassieker.

Kurosawa: The Last Emperor

1999 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1999. Documentaire van Alex Cox. Met o.a. Francis Ford Coppola, John Woo, Bernardo Bertolucci, Andrey Konchalovskiy en Mike Hodges.

Documentaire over de Japanse regisseur Akira Kurosawa. Regisseur Cox vond bekende vakgenoten als Francis Ford Coppola, John Woo, Paul Verhoeven en Bernardo Bertolucci bereid om uit te leggen waarom zij schatplichtig menen te zijn aan de in 1998 overleden meester van de Japanse cinema.

Three Businessmen

1998 |

Japan​/​​Nederland​/​​Verenigde Staten 1998. Alex Cox. Met o.a. Adrian Kai, Andrew Schofield, Isabel Ampudia, Alex Cox en Robert Wisdom.

Documentaire over de Japanse regisseur Akira Kurosawa. Regisseur Cox vond bekende vakgenoten als Francis Ford Coppola, John Woo, Paul Verhoeven en Bernardo Bertolucci bereid om uit te leggen waarom zij schatplichtig menen te zijn aan de in 1998 overleden meester van de Japanse cinema.

Godzilla - King of The Monsters

1998 | Documentaire, Horror

Verenigd Koninkrijk 1998. Documentaire van Alex Cox. Met o.a. Alex Cox, Jun Fukuda, Dean Devlin, Yoshio Tsuchiya en Kimi Honda.

Documentaire over de Japanse regisseur Akira Kurosawa. Regisseur Cox vond bekende vakgenoten als Francis Ford Coppola, John Woo, Paul Verhoeven en Bernardo Bertolucci bereid om uit te leggen waarom zij schatplichtig menen te zijn aan de in 1998 overleden meester van de Japanse cinema.

Fear and Loathing in Las Vegas

1998 | Fantasy, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1998. Fantasy van Terry Gilliam. Met o.a. Johnny Depp, Benicio Del Toro, Ellen Barkin, Gary Busey en Cameron Diaz.

Voormalig Monty Python-animator en huidig fantast Terry Gilliam was de aangewezen persoon voor de verfilming van de gelijknamige cultroman van Hunter S. Thompson. Gilliam is er namelijk in geslaagd om te laten zien wat er gebeurt met 'gonzojournalist' Raoul Duke (Depp) en sidekick Dr. Gonzo (Del Toro) na 'twee zakjes wiet, 75 pilletjes mescaline, 5 velletjes high-powered LSD, een halfvol zoutvaatje cocaïne, een scala aan uppers, downers, laughers en screamers, een fles tequila, een fles rum, een krat bier, een flesje pure ether en twee dozijn poppers'. Overdone maar fascinerend luidt het eindoordeel.

Perdita Durango

1997 | Actiefilm, Misdaad, Horror, Romantiek

Spanje​/​​Verenigde Staten​/​​Mexico 1997. Actiefilm van Álex de la Iglesia. Met o.a. Rosie Perez, Javier Bardem, James Gandolfini, Harley Cross en Aimee Graham.

In 2007 won Javier Bardem een Oscar voor zijn rol als ijzige killer in No Country for Old Men. Tien jaar eerder speelde hij een maniakale versie in Perdita Durango, een film die mede dankzij onstuimig tegenspel van Rosie Perez als gangsterliefje en James Gandolfini als rechercheur hoog staat aangeschreven bij de late night pulp-aficionado. Het flinterdunne verhaaltje, over de ontvoering van een stel tieners en de smokkel van een lading foetussen, is slechts een excuus voor uitzinnig zinloos geweld.

The Winner

1996 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1996. Misdaad van Alex Cox. Met o.a. Vincent D'Onofrio, Frank Whaley, Delroy Lindo, Michael Madsen en Billy Bob Thornton.

Elke zondag gaat Philip in Las Vegas naar de Paradise Club om aan de roulettetafel de ene na de andere overwinning te boeken. En dat terwijl de wereldvreemde en melancholieke Philip niets aan geld gelegen is. Zoveel geluk ontgaat de louche types van Las Vegas natuurlijk niet

La Muerte y la Brujula

1996 | Korte film

Verenigde Staten​/​​Japan​/​​Mexico 1996. Korte film van Alex Cox. Met o.a. Christopher Eccleston, Miguel Sandoval en Peter Boyle.

Elke zondag gaat Philip in Las Vegas naar de Paradise Club om aan de roulettetafel de ene na de andere overwinning te boeken. En dat terwijl de wereldvreemde en melancholieke Philip niets aan geld gelegen is. Zoveel geluk ontgaat de louche types van Las Vegas natuurlijk niet

La reina de la noche

1994 | Drama, Romantiek, Biografie

Mexico 1994. Drama van Arturo Ripstein. Met o.a. Patricia Reyes Spindola, Alberto Estrella, Blanca Guerra, Ana Ofelia Murguía en Alex Cox.

Deze film over het leven van een zangeres beslaat de periode van 1930 tot 1948 tot haar dood. Lucha (Reyes Spindola) zingt in cabaretten. Ze ontmoet Pedro (Estrella), met wie ze haar leven wil delen. Op de dag van de bruiloft adopteert ze een klein meisje, zonder toestemming van haar echtgenoot. Daarna valt ze hem lastig met jaloers gedrag. Pedro verlaat haar. Ze heeft talrijke verhoudingen maar blijft steken in de herinnering aan haar grote liefde. Ook lijdt ze onder de afwijzende houding van haar moeder, die zich niets aantrekt van haar zelfmoordpoging. De film is somber, zelfs wanhopig. Ondanks haar moed en haar kwaliteiten op professioneel gebied slaagt deze vrouw er niet in het geluk te vinden. Een verstikkend rood domineert in alle scènes, behalve in de zelfmoordscène aan het slot. Deze overvoerde sfeer doet uiteindelijk afbreuk aan ritme en opbouw van de film. Scenario van Paz Alicia Garcia Diego. Camerawerk van Bruno De Keyser.

El patrullero

1994 | Drama, Misdaad, Thriller

Mexico​/​​Verenigde Staten 1994. Drama van Alex Cox. Met o.a. Roberto Sosa, Bruno Bichir, Vanessa Bauche, Zaide Silvia Gutiérrez en Pedro Armendáriz jr.

Deze film is het redelijk droefgeestige verhaal van Pedro Rojas (Sosa) een welwillende Mexiaanse jongeman die slaagt op de nationale politieschool. Hij wordt als wetshandhaver gedetacheerd Matimi in Durango, een uitgestrekt, dun bevolkt woestijngebied. Er wordt hevig gedealed en gesmokkeld met drugs. Hij ontmoet een leuke plaatselijk schoonheid, trouwt en ontdekt dat hij als smeris veel te weinig verdient.

Dead Beat

1994 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1994. Drama van Adam Dubov. Met o.a. Bruce Ramsay, Balthazar Getty, Natasha Gregson Wagner, Meredith Salenger en Deborah Harry.

Zoveelste drama over een tiener, die verhuist, in een nieuwe omgeving terechtkomt, waarin hij zich niet goed kan aanpassen en niet opgenomen wordt door de groep, waarbij hij zich wil aansluiten. Hij sluit vriendschap met een jongen die duidelijk zijn superieur is, en uit een ander, welvarender milieu komt. De arme tiener is Rudy (Getty) en zijn dominerende vriend Kit (Ramsay). Als Kit later met de steenrijke Kirsten (Wagner) gaat optrekken valt Rudy uit de boot, maar dan raakt hij betrokken bij allerlei misdadige ideetjes van Kit. Het weinig bijzondere scenario vol vulgair dialoog en wat bloot is van regisseur Dubov en Janice Shapiro. Het camerawerk is van Nancy Schreiber. Er werkten heel wat mensen mee aan deze productie en hun inspanningen zijn maar nauwelijkse te belonen met lof. Color Deluxe. Dolby. Ook bekend als THE PHONY PERFECTOR.

Floundering

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Peter McCarthy. Met o.a. James Le Gros, John Cusack, Ethan Hawke, Lisa Zane en Steve Buscemi.

Le Gros speelt de werkloze John Boyz die hevig gekweld wordt door slapeloosheid. Hij woont in Venice vlakbij L.A. Het lot is hem ongunstig gezind: de belastingen leggen beslag op zijn bankrekening, hij krijgt geen ww-uitkering meer, zijn verslaafde broer smeert hem uit een afkickcentrum, zijn vriendin bedriegt hem en hij kan niet meer rekenen op zijn beste vriend. Door zijn slapeloosheid gaat hij hallicuneren: zijn overleden ouders verschijnen, in visioenen wordt hem soelaas geboden en crack- junkies proberen zijn verstand te benevelen. Hij moet eerst nog verder door de hel om er weer bovenop te komen. Scenarioschrijver/producent/debuterend regisseur McCarthy heeft een interessante allegorie over de Amerikaanse maatschappij gemaakt aan de hand van John Boyz' kruistocht. Hoofdrol Le Gros levert met zijn geslaagde spelprestatie een ware krachttoer. Het camerawerk is van Denis Maloney en de film is voorzien van Ultra Sound.

Death and the Compass

1992 | Misdaad

Mexico​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1992. Misdaad van Alex Cox. Met o.a. Peter Boyle, Chris Ecclestone, Miguel Sandoval, Alonso Echanove en Mario Ivan Martinez.

In een Zuidamerikaans stadje zit politie-inspecteur Boyle met de handen in het haar omdat er rituele moorden worden gepleegd en hij niet het minste spoor vindt. Hij roept de hulp in van een jonge theoloog (Ecclestone, die drie verschillende rollen speelt), en samen zoeken en vinden zij een antwoord op een raadsel. Magisch realisme, overgoten met een sausje film noir. Deze eerste tv-film van de excentrieke regisseur Cox is surrealistisch en vaak onverklaarbaar. Beslist beter te begrijpen na lezing van het originele verhaal van Jorge Luis Borges. Leuke, soms spitsvondige visuele details. Opvallend spel van Boyle als een Einzelgänger van een smeris in driedelig maatpak.

Walker

1988 | Biografie, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Biografie van Alex Cox. Met o.a. Ed Harris, Marlee Matlin, Richard Masur, Peter Boyle en Miguel Sandoval.

Na de dood van zijn verloofde trekt de Amerikaanse avonturier William Walker (Harris) aan het hoofd van een groep huurlingen naar Nicaragua, op voorstel van en gefinancierd door de machtige Cornelius Vanderbilt (Coyote), die een kanaal dwars door het land wil laten graven. Na enkele korte gevechten laat Walker zich uitroepen tot president van het land. Groteske persiflage op de Latijnsamerikaanse politiek van Reagan, in de karakteristieke overdreven stijl van Cox. Gelijktijdig is het een parodie op de epische avonturenfilm. Cox vertelt zijn verhaal gewild chaotisch en vol anachronismen, waar niet iedereen van houdt. De titelrol wordt ingevuld door een schitterende Harris, die van zijn historische personage (dat eerder, in QUEIMADA!, werd gespeeld door Marlon Brando) een onvergetelijke creatie maakt. Scenario is van Rudy Wurlitzer. Voor de prachtige fotografie werd een beroep gedaan op David Bridges.

Straight to Hell

1987 | Western

Verenigd Koninkrijk 1987. Western van Alex Cox. Met o.a. Dennis Hopper, Grace Jones, Sy Richardson, Joe Strummer en Dick Rude.

`Kritiekloos` is nog te vriendelijk om deze persiflage op een spaghetti-western te karakteriseren. Geschreven door cult- regisseur Cox en acteur Rude. Een afschuwelijk onderonsje van de heren. Let op de aanwezigheid van popsterren (The Clash) en Costello, en regisseur Jarmusch.

Sid and Nancy

1986 | Muziek, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1986. Muziek van Alex Cox. Met o.a. Gary Oldman, Chloe Webb, David Hayman, Perry Benson en Tony London.

Een verrassend tamme, zelfs vervelende biografische film over het beruchte punk-koppel Sid Vicious (bassist van de controversiële Sex Pistols) en zijn liefje Nancy Spungen. De snelle opgang van Vicious en zijn langzame aftakeling door drugs en alcoholverslaving wordt door Cox afstandelijk en teleurstellend emotieloos in beeld gebracht, het fraaie camerawerk intense vertolkingen ten spijt.

Repo Man

1984 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van Alex Cox. Met o.a. Emilio Estevez, Harry Dean Stanton, Vonetta McGee, Olivia Barash en Sy Richardson.

Een jonge punker gaat werken als repo-man, iemand die auto's bij de 'eigenaar' weghaalt waarvan de afbetaling stagneert. Een mengeling van sociale satire en SF met boeiende resultaten. Stanton speelt perfect de rol van een professionele repo-man, die Estevez de kneepjes van het vak bijbrengt. Michael Nesmith produceerde de film, die vrijwel meteen na het uitkomen een cult- movie werd.

Scarred

1983 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1983. Drama van Rose-Marie Turko. Met o.a. Jennifer Mayo, Jackie Berryman, David Dean, Rico L. Richardson en Debbie Dion.

Een rauw drama over een 16-jarige ongehuwde moeder die haar baby moet afstaan aan pleegouders, en om aan geld te komen, naar Hollywood vertrekt om daar in de prositutie terecht te komen. Duidelijk met beperkte middelen gemaakt valt de film op door een energieke, brutale stijl en een harde rock-score. Hoewel onevenwichtig en technisch al te grauw, blijven bepaalde scènes toch bij. Alex Cox, regisseur van de cult-hit REPO MAN heeft een kort gastrolletje als porno-ster!