Crystel Fournier: camera.
Er zijn 14 films gevonden.

Grosse Freiheit

2021 | Drama

Oostenrijk 2021. Drama van Sebastian Meise. Met o.a. Franz Rogowski, Georg Friedrich, Anton von Lucke, Thomas Stecher en Alfred Hartung.

Indringend drama over een slachtoffer van Paragraaf 175, de Duitse wet die seksuele handelingen tussen twee mannen verbood. De wet werd actief gehanteerd tot 1969 en pas in 1994 geschrapt. Hoofdpersoon Hans (Rogowski) is een homoseksueel die in 1945 wordt bevrijd uit een nazikamp en dan direct weer opgesloten om een eerdere straf uit te zitten. In de loop der jaren wordt hij steeds opnieuw berecht. Gaandeweg ontwikkelt hij een complexe vriendschap met verslaafde medegevangene Viktor (Friedrich). Oostenrijkse cineast Meise vertelt sober en onverbloemd, wat de tedere momenten des te krachtiger maakt. De hoofdrolspelers zijn fantastisch.

Nico, 1988

2017 | Biografie, Drama, Muziek

Italië​/​​België 2017. Biografie van Susanna Nicchiarelli. Met o.a. Trine Dyrholm, John Gordon Sinclair, Anamaria Marinca en Thomas Trabacchi.

De combinatie seks, drugs en rock-'n-roll leverde zelden zo'n treurige film op als dit portret van Nico (eigenlijk: Christa Päffgen) tijdens haar laatste levensjaren. De Duitse zangeres, overtuigend intens gespeeld door Deense actrice Dyrholm, is dan een knorrige junkie die met tegenzin optreedt voor halfvolle zaaltjes. Terugblikken op haar Velvet Underground-periode wil ze niet meer, en doet de film ook niet. Een gewaagde maar ook tikje frustrerende keuze. Want hoe authentiek alles ook aanvoelt, en hoezeer de muziek soms ook bruist, je blijft nieuwsgierig naar die glory days.

Paris Can Wait

2016 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Japan 2016. Drama van Eleanor Coppola. Met o.a. Diane Lane, Alec Baldwin, Arnaud Viard, Elise Tielrooy en Élise Tielrooy.

Eleanor Coppola (de vrouw van) maakt op haar tachtigste haar speelfilmdebuut met een door zon en jazz overgoten roadmovie. Over de Amerikaanse vijftigplusser Anne (Lane) die van Cannes naar Parijs wordt gereden door Jacques (Viard), een Franse zakenrelatie van haar filmproducerende man. Het gaat daarbij niet om de bestemming, maar de vele omwegen daarnaartoe. Maar hoeveel eten, wijn, cultuur en Franse charme er ook aan te pas komt: geen vonk te bekennen tussen de immer hoffelijke Lane en de immer glimlachende Viard. Hopeloos vlak en oubollig.

Girlhood

2014 | Drama

Frankrijk 2014. Drama van Céline Sciamma. Met o.a. Karidja Touré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh, Mariétou Touré en Idrissa Diabaté.

Marieme is een mooie maar schuchtere tienermeid die woont in een gure flatwijk in Parijs. Wanneer ze wordt opgenomen in een stoere vriendinnenclub gaat er een wereld voor haar open. Scenarist/regisseur Sciamma (Water Lilies, Tomboy) plukte haar actrices van de straat en filmde ze in hun natuurlijke omgeving, zonder oordeel of overdreven somberheid. Girlhood is stilistisch sterk, vol naturel acteerwerk, poëtische beelden en opzwepende synthmuziek, en vooral goed wanneer er amper iets gebeurt - als de meiden minutenlang meezingen met een nummer van Rihanna bijvoorbeeld.

Une place sur la Terre

2013 | Drama

Frankrijk​/​​België 2013. Drama van Fabienne Godet. Met o.a. Benoît Poelvoorde, Ariane Labed en Max Baissette de Malglaive.

Stevige drinker Antoine, nooit om een cynische pointe verlegen, rommelt in Brussel als opdrachtfotograaf zijn kostje bij elkaar. Ook past hij op Matéo, het zoontje van een veel afwezige buurvrouw. Op een dag hoort hij een jonge vrouw piano spelen en fotografeert haar - tot hij ineens getuige is van haar poging tot zelfmoord. Sombere bijna-romance lijdt onder het slecht geschreven, artificiële personage van tragedienne Elena. Dat de film desondanks niet zinkt, is volledig de verdienste van het Naamse acteerwonder Poelvoorde (Le tout nouveau testament).

Meurtre en trois actes

2013 | Misdaad

Frankrijk 2013. Misdaad van Claude Mouriéras. Met o.a. Michel Aumont, Eric Ruf, Florence Viala, Denis Podalydès en Laurent Stocker.

In 2013 sloot de Salle Richelieu, het Parijse theater waar de Comédie-Française sinds de achttiende eeuw haar voorstellingen geeft, voor renovatiewerkzaamheden. De dode tijd werd benut met de opnamen ter plaatse van dit telemysterie, waarin inspecteurs Domont (Christian Hecq) en Strozzi (Suliane Brahim) een productieve moordenaar moeten ontmaskeren. Nogal een uitdaging wanneer je omringd bent door de crème de la crème van Frankrijks beroepstoneelspelers en hun entourage. Regulier C-F-regisseur Mouriéras ensceneerde de whodunit ongeveer zoals de acteurs de acteurs spelen: met een knipoog.

Aujourd'hui

2012 | Drama

Frankrijk​/​​Senegal 2012. Drama van Alain Gomis. Met o.a. Saul Williams, Djolof Mbengue en Anisia Uzeyman.

Alain Gomis' 'Vandaag' is een geleefd leven in een dag, poëtisch gevisualiseerd in het laatste etmaal van de op het eerste oog kerngezonde Satché (Williams) in Senegal. Waarom hij zal sterven blijft onbelicht. Zoals de traditie voorschrijft ontwaakt hij bij zijn moeder (geboorte), verlaat het ouderlijk huis, ontmoet oude vrienden en voormalige vriendinnen, en komt uiteindelijk uit bij vrouw en kinderen. De kijker die zich kan overgeven aan het onbestemde, zal uit Aujourd'hui talloze levenswijsheden destilleren. De rest moet het doen met de zalvend kalme beelden.

Tomboy

2011 | Drama, Jeugdfilm

Frankrijk 2011. Drama van Céline Sciamma. Met o.a. Zoé Héran, Malonn Lévana en Jeanne Disson.

Vlak nadat ze met haar ouders en zusje is verhuisd, besluit een tienjarig meisje impulsief te doen alsof ze een jongetje is. Ze kan het een tijdje volhouden: ze is nieuw in de buurt, het is zomervakantie, dus de kans dat ze door de mand valt is niet zo groot. Net als in haar debuutfilm (Naissance des pieuvres, 2007) onderzoekt regisseur Sciamma wat er gebeurt als een meisje zich niet neerlegt bij wat de omgeving van haar verwacht. Het resultaat is een charmante speelfilm, zonder wilde avonturen, maar met een klein, goed verteld verhaal, met geloofwaardige personages en een prettige, losse sfeer.

D'amour et d'eau fraîche

2010 | Drama

Frankrijk 2010. Drama van Isabelle Czajka. Met o.a. Anaïs Demoustier, Pio Marmaï, Laurent Poitrenaux, Christine Brucher en Jean-Louis Coulloc'h.

Je kunt niet leven van de liefde alleen, luidt een burgermanswijsheid. Dat ondervindt ook de 23-jarige afgestudeerde Julie Bataille. Die achternaam betekent 'veldslag' en is niet toevallig gekozen: Julie strompelt in ellebogen-Parijs almaar moedelozer van het ene onderbetaalde flutbaantje naar het volgende. Totdat ze met vrijbuiter Ben richting het zuiden verkast. Na L'année suivante stelt Czajka opnieuw de prestatiemaatschappij ter discussie: wie zich er, zoals Julie, van af keert, draagt de consequenties. Niet te verwarren met het liefdesdrama uit 1976 met Miou-Miou en Julien Clerc.

Dans tes bras

2009 | Drama

Frankrijk 2009. Drama van Hubert Gillet. Met o.a. Michèle Laroque, Martin Loizillon, Lola Naymark en Marc Bertolini.

Onopgesmukt regiedebuut over adoptie, gemaakt door iemand die opgroeide in een pleeggezin. Autobiografische elementen zijn dan ook vervat in het 'kleine' verhaal over de zestienjarige Louis (de eveneens debuterende Loizillon) die als baby door zijn moeder in de steek is gelaten. De speurtocht naar en confrontatie met de schim die hem ter wereld heeft gebracht haalt levens overhoop. Komedievedette Laroque (Nice, 1960) speelt prachtig naturel de bloemiste die aan de Zuid-Franse kust haar moederverleden vakkundig heeft weggestopt. Naymark is de invoelende hotelreceptioniste met wie Louis vriendschap sluit.

Naissance des pieuvres

2007 | Drama

Frankrijk 2007. Drama van Céline Sciamma. Met o.a. Pauline Acquart, Louise Blachère, Adèle Haenel en Warren Jacquin.

Een broeierige zomer in een keurige voorstad van Parijs. Marie, een vijftienjarige grijze muis, raakt geobsedeerd door de elegante meiden in het plaatselijke synchroonzwemteam, en dan met name de mooie aanvoerster Floriane. Even trefzeker, vertederend en pijnlijk als Lukas Moodysson dat deed in zijn Fucking Åmål, maar toch op geheel eigen wijze, wekt Sciamma in haar speelfilmdebuut een complexe en ingrijpende meisjespuberliefde tot leven. Daarbij wordt ze geholpen door getalenteerde acteurs en fraai (onderwater-) camerawerk.

Sauf le respect que je vous dois

2005 | Drama

Frankrijk 2005. Drama van Fabienne Godet. Met o.a. Olivier Gourmet, Dominique Blanc, Julie Depardieu en Marion Cotillard.

Frankrijk, het land waar ooit vijftigers met pensioen gingen. In deze werkwraakthriller haalt een getergde werknemer die leeftijd niet eens, vanwege een zelfverkozen dood. Sein voor collega François (Olivier Gourmet) om zich met geweld tegen de treiterende baas te verzetten. Plotwendingen houden de aandacht vast, maar de kracht van de film van voormalig psycholoog Godet ligt verscholen in de details. Zoals de werknemers tegen elkaar worden uitgespeeld, hoe gezinnen worden opgeofferd. Een bitter relaas over de wurgende greep van een verstikkend systeem. Niet nieuw, wel actueel.

Pourquoi (pas) le Brésil

2004 | Drama, Biografie

Frankrijk 2004. Drama van Laetitia Masson. Met o.a. Elsa Zylberstein, Marc Barbé, Bernard Le Coq en Laetitia Masson.

Filmmaakster Masson (À vendre) zit financieel en psychisch op smalspoor. Met tegenzin laat ze zich overhalen om de autobioroman Pourquoi le Brésil? van bevriende schrijfster Christine Angot te verfilmen. Daar komt ellende van, waarvan akte in deze gedurfde, deels op HD-video opgenomen mengeling van semi-docu en film-in-filmfictie. Budget is er niet, stress des te meer. Zylberstein vertolkt zowel Masson als Angot. Producer 'Maurice Rey' (Le Coq) werd vernoemd naar Massons producenten Maurice Bernart en Jean-Michel Rey. Diverse prominente gastrolletjes en muziek van oa Benjamin Biolay.

Les méduses

2000 |

Frankrijk 2000. Delphine Gleize. Met o.a. Lydia Lanzi, Anaïs Gastout, Bochra El Hammouyi, Melissa Devemy en Alexis Smolen.

Filmmaakster Masson (À vendre) zit financieel en psychisch op smalspoor. Met tegenzin laat ze zich overhalen om de autobioroman Pourquoi le Brésil? van bevriende schrijfster Christine Angot te verfilmen. Daar komt ellende van, waarvan akte in deze gedurfde, deels op HD-video opgenomen mengeling van semi-docu en film-in-filmfictie. Budget is er niet, stress des te meer. Zylberstein vertolkt zowel Masson als Angot. Producer 'Maurice Rey' (Le Coq) werd vernoemd naar Massons producenten Maurice Bernart en Jean-Michel Rey. Diverse prominente gastrolletjes en muziek van oa Benjamin Biolay.