Jeanne Lapoirie: camera.
Er zijn 26 films gevonden.

L'été dernier

2023 | Drama, Thriller

2023. Drama van Catherine Breillat. Met o.a. Léa Drucker, Samuel Kircher, Olivier Rabourdin, Clotilde Courau en Serena Hu.

Succesvol advocaat Anne leidt een gelukkig leven met haar man Pierre en hun twee jonge dochters. Op een dag trekt de 17-jarige Theo, Pierre’s zoon uit een eerder huwelijk, bij hen in en begint een affaire met zijn stiefmoeder.

Benedetta

2021 | Drama

Frankrijk 2021. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Virginie Efira, Charlotte Rampling, Lambert Wilson, Daphne Patakia en Olivier Rabourdin.

Paul Verhoeven, Jezus en lesbische nonnen. Wat kan er dan nog misgaan? Weinig, en Benedetta is dan ook zeker een fijne film. Over macht, religieuze visioenen en de pest die door 17de-eeuws Europa raast (let wel: de film werd opgenomen vóór de coronacrisis). Maar Benedetta werd niet het schandaal waar wellicht Verhoeven én het festival van Cannes, waar de film afgelopen juli in première ging, op gehoopt hadden. Afgezien van een tot dildo bewerkt Mariabeeldje, blijkt dit namelijk een tamelijk nette film. Eerder spannend dan schokkend. Met vileine dialogen en de grote doorbraak van de Waalse actrice Efira, die fantastisch is als de al dan niet bezeten Benedetta.

Un amour impossible

2018 | Biografie, Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​België 2018. Biografie van Catherine Corsini. Met o.a. Virginie Efira, Niels Schneider, Jehnny Beth, Estelle Lescure en Coralie Russier.

Rachel werkt als typiste wanneer ze Philippe ontmoet, een intellectueel van goede komaf. Ze worden verliefd en krijgen een dochter, maar Philippe weigert beneden zijn stand te trouwen. Jarenlang strijdt Rachel om haar dochter erkend te krijgen.

120 BPM

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Robin Campillo. Met o.a. Nahuel Pérez Biscayart, Adèle Haenel, Arnaud Valois, Antoine Reinartz en Yves Heck.

Eind jaren tachtig zien overheid en farmaceutische industrie aids nog uitsluitend als homoziekte en daarmee niet van nationaal belang. Aids-actiegroep Act Up probeert een einde te maken aan die onverschilligheid en zoekt de confrontatie. Regisseur Campillo (destijds zelf lid van Act Up) verweeft die strijd met een tedere liefdesgeschiedenis tussen Act Up-leden Sean en Nathan in dit niet sentimentele, maar wel aangrijpende drama over angst, liefde en verzet. Won in 2017 handvol prijzen op het filmfestival van Cannes, waaronder de Queer Palm.

Lola Pater

2017 | Drama

Frankrijk​/​​België 2017. Drama van Nadir Moknèche. Met o.a. Fanny Ardant, Tewfik Jallab, Nadia Kaci, Véronique Dumont en Bruno Sanches.

Na de dood van zijn moeder gaat Parijse pianostemmer Zinedine (Jallab) op zoek naar de vader die hij nooit heeft gekend, Farid. Op het gegeven adres treft hij een buikdanseres aan die schrikt van het bezoek. Farid is nu Lola. Een moeizame kennismaking tussen de jongeman en de vader op wie hij totaal niet had gerekend, volgt. Gevoelig drama over een emotioneel complex onderwerp heeft niet alleen een prima rol van de jonge Jallab, maar is bovenal mooi vanwege Fanny Ardant als de transseksuele ouder.

Lui au printemps, elle en hiver

2015 | Drama

Frankrijk 2015. Drama van Catherine Klein. Met o.a. Ludmila Mikaël, Éric Caravaca, Magali Woch en Jean-Yves Chatelais.

Eindvijftiger Jeanne (Mikaël) is gescheiden en werkt in een farmaceutisch laboratorium. Dan komt ze onverwacht in haar prepensioen terecht. En ontmoet ze Pascal (Caravaca). Hij is een stuk jonger en leeft van een uitkering, op zijn boot. De ex-man van Jeanne en ook haar kinderen blijken allerlei gedachten te hebben over hoe ze haar leven zou moeten leiden. Aardig drama over een lente-herfst romance heeft een leuke rol van Mikaël als de vrouw die worstelt met haar eigen keuzes maken. Eerste lange speelfilm van actrice-regisseur Klein.

La belle saison

2015 | Drama, Romantisch drama

Frankrijk​/​​België 2015. Drama van Catherine Corsini. Met o.a. Cécile de France, Izïa Higelin en Noémie Lvovsky.

Boerendochter Delphine (Higelin) ontmoet in Parijs een feministe die allerlei acties voert. Het is 1971. Delphine wordt verliefd op deze Carole (De France) en schoorvoetend ontstaat een affaire. Die wordt bemoeilijkt wanneer Delphine besluit haar verweduwde moeder op de boerderij te helpen. Drama met twee aanstekelijke hoofdrolspeelsters die met lekker lang haar, wijde pijpen en leren jackjes een beeld geven van een tijd waarin vrouwen- en homorechten bevochten moesten worden. Noémie Lvovsky is mooi als de boerin die ingrijpt in haar dochters leven.

Gett

2014 | Drama

Israël​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2014. Drama van Ronit Elkabetz en Shlomi Elkabetz. Met o.a. Ronit Elkabetz, Simon Abkarian, Menashe Noy, Sasson Gabai en Ze'ev Revach.

Viviane wil scheiden van haar man, simpelweg omdat ze niet meer van hem houdt. Haar echtgenoot geeft echter geen toestemming, dus kunnen de vrouwonvriendelijke rabbijnen van de religieuze rechtbank de scheiding niet bekrachtigen. Gett, het slotdeel van een trilogie over de huwelijkse perikelen van een Israëlische vrouw van middelbare leeftijd, is een even schrandere als schrijnende combinatie van rechtbankfilm en echtscheidingsdrama. Met messcherpe dialogen én een geweldige hoofdrol van coregisseur Elkabetz, die, als ze tijdens de vele zittingen niet mag spreken, voldoende heeft aan haar blik en lichaamstaal.

Eastern Boys

2013 | Drama, Thriller, Documentaire

Frankrijk 2013. Drama van Robin Campillo. Met o.a. Olivier Rabourdin, Kirill Emelyanov, Daniil Vorobyov en Edéa Darcque.

Oudere Fransman spreekt jonge Oost-Europese illegaal aan voor betaalde seks, en voor hij het weet wordt zijn appartement overspoeld met diens vriendjes, die al feestend de woning leeghalen. Regisseur Campillo wisselt regelmatig van toon in deze film. Zo doet de appartement-scène sterk denken aan Michael Hanekes Funny Games, maar schakelt Campillo in andere delen net zo makkelijk tussen documentaire als relatiedrama en thriller. Wat de film nogal rommelig maakt. Toch verliest Campillo nooit zijn grip op de kijker. Daarvoor zijn de afzonderlijke blokken te spannend en te trefzeker geregisseerd.

Michael Kohlhaas

2013 | Historische film

Frankrijk​/​​Duitsland 2013. Historische film van Arnaud des Pallières. Met o.a. Mads Mikkelsen, Mélusine Mayance, Delphine Chuillot, Bruno Ganz en Denis Lavant.

Nogal zware, en erger nog: zwaarwichtige verfilming van de beroemde novelle van Heinrich von Kleist. Over paardenhandelaar Kohlhaas die in zestiende-eeuws Frankrijk onrecht wordt aangedaan en daarop een opstand ontketent. De Deense acteur Mikkelsen heeft de juiste fysiek (groot, ruig, onverschrokken) voor Kohlhaas, en geeft de man ook een kalme waardigheid, maar slaagt er niet in het trage en veel te serieuze script leven in te blazen. Zodat de kijker het in deze film vooral moet hebben van de fraaie panoramashots van het kale landschap van de Cevennen.

Un château en Italie

2013 | Drama

Frankrijk 2013. Drama van Valeria Bruni Tedeschi. Met o.a. Louis Garrel, Valeria Bruni Tedeschi, Xavier Beauvois en Filippo Timi.

Frans drama van en met Valeria Bruni Tedeschi, rond een 43-jarige vrouw 'zonder man, zonder kinderen, en zonder een baan waarvoor je 's ochtends uit je bed hoeft te komen'. Deze Louise ontmoet een jongere man, en zint dan toch - tegen zijn zin - op een gezin. Het grotere verhaal is dat van een machtige familie in verval, met een dito kasteel. En dat titelkasteel, Castello di Castagneto Po, was tot 2009 daadwerkelijk van Valeria Bruni Tedeschi's familie, de plek waar de rijkelui zomerden. Een grotendeels autobiografisch werk dus, met helaas iets te veel verhaallijntjes.

My Little Princess

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Eva Ionesco. Met o.a. Isabelle Huppert, Anamaria Vartolomei, Georgetta Leahu, Denis Lavant en Jethro Cave.

Actrice Ionesco baseerde deze film - met de werktitel I'm Not a Fucking Princess - op haar eigen jeugd, waarin ze als pre-puber voor erotisch getinte foto’s moest poseren van haar moeder. Vartolomei is geloofwaardig als gedwongen Lolita, Huppert is indrukwekkend als de egocentrische moeder, die haar dochter behandelt als een pop die ze naar believen kan aan- en uitkleden. Helaas deed Ionesco zo haar best de ranzigheid van het onderwerp uit haar film te houden, dat het eindresultaat nogal vlak is geworden.

Quartier lointain

2010 | Drama, Fantasy

België​/​​Luxemburg​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2010. Drama van Sam Garbarski. Met o.a. Pascal Greggory, Jonathan Zaccaï, Alexandra Maria Lara en Léo Legrand.

Op graphic novel van Jiro Taniguchi gebaseerde fantasy over volwassen man die terugkeert naar zijn jeugd. Regie Sam Garbarski.

Ricky

2009 | Komedie, Drama, Fantasy

Frankrijk​/​​Italië 2009. Komedie van François Ozon. Met o.a. Alexandra Lamy, Sergi López, Mélusine Mayance, André Wilms en Jean-Claude Bolle-Reddat.

Fabrieksarbeidster en alleenstaande moeder Katie (Lamy) ontmoet een vriendelijke Spanjaard (López) met wie ze een baby krijgt. Met de kleine Ricky is iets raars: aan het lijfje van de vrolijke baby beginnen vleugels te groeien. Eigenaardig drama evolueert van grauw-realistisch naar magisch realistisch. Regisseur Ozon (8 Femmes, Swimming Pool) laveert tussen onheilspellend en komisch, tragisch en warm. De toon mag wisselen, de film heeft fraaie, geestige momenten die lang blijven hangen. Mooie rol van Alexandra Lamy, als verwarde, maar nuchtere moeder.

Independencia

2009 | Drama

Filipijnen​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Nederland 2009. Drama van Raya Martin. Met o.a. Sid Lucero, Alessandra de Rossi, Tetchie Agbayani en Mika Aguilos.

De nog maar 25-jarige Filipijnse regisseur Raya Martin reflecteert op de betekenis van onafhankelijkheid na de vrijwel vergeten Filipijns-Amerikaanse oorlog van 1899 door op briljante wijze de visuele taal van de voormalige vijand voor zijn eigen verhaal te gebruiken. Kunstdecors en overacting roepen de weelderige Hollywooddrama’s uit de jaren dertig in herinnering, maar Martin bouwt er een volstrekt eigenzinnig verhaal mee over drie generaties Filipino’s en de ambivalente invloeden van de Amerikanen op hun land.

La possibilité d'une île

2008 | Drama, Sciencefiction

Frankrijk 2008. Drama van Michel Houellebecq. Met o.a. Benoît Magimel, Patrick Bauchau, Andrzej Seweryn, Jean-Pierre Malo en Serge Larivière.

De nog maar 25-jarige Filipijnse regisseur Raya Martin reflecteert op de betekenis van onafhankelijkheid na de vrijwel vergeten Filipijns-Amerikaanse oorlog van 1899 door op briljante wijze de visuele taal van de voormalige vijand voor zijn eigen verhaal te gebruiken. Kunstdecors en overacting roepen de weelderige Hollywooddrama’s uit de jaren dertig in herinnering, maar Martin bouwt er een volstrekt eigenzinnig verhaal mee over drie generaties Filipino’s en de ambivalente invloeden van de Amerikanen op hun land.

Le temps qui reste

2005 | Drama

Frankrijk 2005. Drama van François Ozon. Met o.a. Melvil Poupaud, Jeanne Moreau, Valeria Bruni Tedeschi, Daniel Duval en Marie Rivière.

Hoe ga je om met het naderende einde? Laura (Moreau) wapent zich tegen de dood met potten vol vitaminepillen en een jeugdige levenshouding. Haar kleinzoon Romain heeft geen verdediging. Hij komt haar vertellen dat hij nog maar een paar maanden te leven heeft. Ozon vermijdt grote woorden, maar slaagt er niet in clichés te omzeilen. Losse scènes, waaronder die met Jeanne Moreau, zijn sterk getroffen en ontroerend, maar in grote lijnen doet Le temps qui reste schematisch aan. Ozons kundigheid als regisseur blijkt uit details, maar het eindresultaat valt onherroepelijk tegen.

Les revenants

2004 | Drama

Frankrijk 2004. Drama van Robin Campillo. Met o.a. Frédéric Pierrot, Jonathan Zaccaï, Géraldine Pailhas en Victor Garrivier.

Wat mogen wij ons toch gelukkig prijzen met Franse cinema. In welke andere filmindustrie kunnen doden bedacht worden die uit hun graven rijzen en rustig terugkeren naar hun oude leventjes? Wie anders dan een Fransman zou zich serieus toeleggen op het weergeven van de psychologische impact die een dergelijke zombie-invasie zou hebben op de inwoners van een klein stadje? De zombie die in Amerikaanse films is ontstaan, bleek, bebloed en agressief, krijgt geen kans van scenarist-regisseur Robin Campillo. Zijn teruggekeerden zijn 'haast zondags gekleed', zo noemt hij het in een interview. Ze zien er niet gewond, ziek of bemodderd uit - juist vlekkeloos zoals op een foto of in de herinnering van de achterblijvers. Geïnspireerd door Amerikaanse sf uit de jaren vijftig, toont Campillo een wereldfenomeen in een beperkte omgeving. Isham en Véronique zijn blij met de terugkeer van hun zoontje, de burgemeester verwelkomt zijn vrouw. Rachel kan zich er eerst niet toe zetten haar dode man Mathieu op te zoeken in het opvangcentrum, maar later ontmoeten zij elkaar toch en spreekt Mathieu banale woorden, die in deze omstandigheden verontrustend zijn, zoals: 'Waar gaan we eten?'

Il est plus facile pour un chameau...

2003 | Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 2003. Drama van Valeria Bruni Tedeschi. Met o.a. Chiara Mastroianni, Valeria Bruni Tedeschi, Jean-Hugues Anglade, Jean-Luis Anglade en Denis Podalydès.

Regiedebuut van actrice Bruni Tedeschi (oa Rien à faire) waarin zij zichzelf neerzet als een 'te rijke' jonge vrouw die worstelt met existentiële problemen als geld, liefde, familie en geloof in een verhaal over de keus tussen een aardige, stabiele verloofde en een oude vlam die niet kan scheiden van zijn vrouw en kind. De bijbelse titel (Het is makkelijker voor een kameel...) refereert aan de moeite die een rijke zich volgens Markus moet getroosten om Gods koninkrijk binnen te gaan. De film werd genomineerd voor een César voor beste debuut.

8 femmes

2002 | Misdaad, Drama, Thriller, Komedie, Muziek

Frankrijk​/​​Italië 2002. Misdaad van François Ozon. Met o.a. Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuelle Béart, Fanny Ardant en Virginie Ledoyen.

Nee maar, wat een groot voorrecht om Franse diva's van drie generaties tezamen aan het werk te zien! En dat is niet het enige magnifieke dat scenarist-regisseur Ozon (Sous le sable) ons biedt. Zijn film is een whodunnit-soap die de jaren vijftig terughaalt met opzettelijke nepsneeuw en oogverblindende neonkleuren. Hoe Ozon het flikt is een raadsel, maar zelfs de liedjes die de personages zingen krijgen een min of meer logische plaats op zijn wonderbaarlijke toneel. Een moord op de enige man in de film moet daar opgelost worden. Is de koele Gaby (Deneuve) de dader, of haar maffe zus (Huppert), of toch de arrogante dienstmeid (Béart)?

Sous le sable

2000 | Drama

Frankrijk​/​​Japan 2000. Drama van François Ozon. Met o.a. Charlotte Rampling, Bruno Cremer, Jacques Nolot, Alexandra Stewart en Pierre Vernier.

Toen François Ozon acht was maakte hij op vakantie mee dat een oudere man de zee in ging en niet meer terugkwam, zijn (Nederlandse) vrouw achterlatend. Wat gebeurde er daarna met die vrouw? Kan men rouwen zonder een lijk? Scenarist/regisseur Ozon vroeg het zich af en maakte er Sous le sable over. Het wonderkind alias enfant terrible van de Franse cinema gooide zijn gebruikelijke spierballenstijl helemaal om en liet gerenommeerd actrice Charlotte Rampling heel gewoon spelen in alledaagse settings, vaak zelfs zonder muziek. Met indrukwekkend resultaat. Na Sous le sable ging Ozon huppelend verder waar hij gebleven was met controversiële en uitzinnige films (8 Femmes, 5 x 2).

Gouttes d'eau sur pierres brûlantes

2000 | Komedie, Drama

Frankrijk 2000. Komedie van François Ozon. Met o.a. Bernard Giraudeau, Ludivine Sagnier, Anna Thompson, Anna Levine en Malik Zidi.

Drama van Ozon is een getrouwe bewerking van het toneelstuk van Rainer Werner Fassbinder, die het op negentien-jarige leeftijd schreef. Over vier mensen die in een ingewikkelde relatie met elkaar belanden.

Emporte-moi

1999 | Drama

Frankrijk​/​​Canada​/​​Zwitserland 1999. Drama van Léa Pool. Met o.a. Karine Vanasse, Pascale Bussières, Miki Manojlovic, Alexandre Mérineau en Charlotte Christeler.

Het is 1963. De dertienjarige Hanna (Vanasse) is 13 en woont in Montréal. Ze heeft een moeilijke leeftijd, ze is geen meisje meer maar ook nog geen vrouw. Hanna heeft veel ruzie met haar ouders. Duidelijk is wel dat ze veel van haar kwakkelende, hardwerkende moeder (Bussières) houdt. Meer moeite heeft ze met haar vader (Manojlovic), overlevende van de holocaust en miskend schrijver. Haar broer Paul (Mérineau) is haar enige houvast. Op een middag ziet Hanna in de bioscoop de Godard-film 'Vivre Sa Vie'. Gefascineerd door het motto van de film; leef je leven zoals het komt, blijft het Hanna bezighouden, echter vergetend dat er ook grenzen zijn. Langzaamaan neemt Hanna het motto over. Samen met haar broer en vriendin Laura, die ze al bij de film zag en later op een feestje ontmoet, ontdekt ze haar ambivalente sexuele gevoelens. Op een bepaald moment wordt haar duidelijk dat het motto van de Godard-film iets anders inhoudt. Namelijk dat je vrij bent om te leven als je wilt, maar dat daarbij de verantwoordelijkheid komt om het goed te doen en dat je die verantwoordelijkheid ook zelf moet dragen. Een bijzondere film met een steengoede rol van Karine Vanasse.

Mariage d'amour

1996 | Romantiek

Frankrijk 1996. Romantiek van Pascale Bailly. Met o.a. Mathilde Seigner, Roschdy Zem, Marianne Groves, Marion Loran en Frédéric Quiring.

Het is 1963. De dertienjarige Hanna (Vanasse) is 13 en woont in Montréal. Ze heeft een moeilijke leeftijd, ze is geen meisje meer maar ook nog geen vrouw. Hanna heeft veel ruzie met haar ouders. Duidelijk is wel dat ze veel van haar kwakkelende, hardwerkende moeder (Bussières) houdt. Meer moeite heeft ze met haar vader (Manojlovic), overlevende van de holocaust en miskend schrijver. Haar broer Paul (Mérineau) is haar enige houvast. Op een middag ziet Hanna in de bioscoop de Godard-film 'Vivre Sa Vie'. Gefascineerd door het motto van de film; leef je leven zoals het komt, blijft het Hanna bezighouden, echter vergetend dat er ook grenzen zijn. Langzaamaan neemt Hanna het motto over. Samen met haar broer en vriendin Laura, die ze al bij de film zag en later op een feestje ontmoet, ontdekt ze haar ambivalente sexuele gevoelens. Op een bepaald moment wordt haar duidelijk dat het motto van de Godard-film iets anders inhoudt. Namelijk dat je vrij bent om te leven als je wilt, maar dat daarbij de verantwoordelijkheid komt om het goed te doen en dat je die verantwoordelijkheid ook zelf moet dragen. Een bijzondere film met een steengoede rol van Karine Vanasse.

Les voleurs

1996 | Drama

Frankrijk 1996. Drama van André Téchiné. Met o.a. Catherine Deneuve, Daniel Auteuil, Laurence Côte, Didier Bezace en Benoît Magimel.

De jonge Juliette (Côte) is zowel de geliefde van de biseksuele filosofie professor Marie (een fascinerende rol van de tijdloos mooie Deneuve) als van politieagent Alex (Auteuil). Alex' broer Ivan wil niet deugen, en laat Juliettes broer klusjes voor hem opknappen. Les voleurs is een vlechtwerk van verhaallijnen waarin stukje bij beetje een broedertwist, een driehoeksrelatie en een misdaadverhaal worden blootgelegd. Regisseur Téchiné creëerde een ambitieuze, intelligente, maar ook pessimistische film, waarin hij spanning combineert met een grondige karakteranalyse en een snufje filosofie.

Les roseaux sauvages

1994 | Drama

Frankrijk 1994. Drama van André Téchiné. Met o.a. Élodie Bouchez, Gaël Morel, Stéphane Rideau, Frédéric Gorny en Michèle Moretti.

Het is 1962 en de Algerijnse oorlog lijkt ver weg op de provincieschool waar vier tieners opgroeien. Maar de oorlog komt dichterbij wanneer de broer van een van hen naar het front moet. Terwijl een communistische onderwijzeres hun politieke bewustzijn voedt hebben de jongeren ook allerlei persoonlijke zaken aan hun hoofd. Zo denkt François dat hij homoseksueel is, en verliefd op Serge. Maar Serge voelt iets voor Maïté (Bouchez), de dochter van de docente. Gevoelig drama van André Téchiné (Ma saison préférée, Les voleurs) werd onderscheiden met vier Césars.