Nicol Williamson: cast.
Er zijn 28 films gevonden.

The Wind in the Willows

1997 | Komedie, Fantasy, Musical, Familiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1997. Komedie van Terry Jones. Met o.a. Steve Coogan, Eric Idle, Terry Jones, Anthony Sher en Nicol Williamson.

Live action verfilming van Kenneth Grahame's klassieke jeugdboek uit 1908, bij Nederlandse kinderen bekend als 'De wind in de wilgen'. Het team achter de onovertroffen Monty Python-serie is grotendeels herenigd voor het verhaal over Mol, Pad, Rat en Das. Pad, de rijkste van het stel en dol op auto's, is druk doende z'n land te verkopen aan de Wezels. Maar die deinzen er niet voor terug de grond helemaal overhoop te halen en zodoende Mol en Das van hun huizen te beroven. Visueel ingenieuze film staat bol van rare grappen en wordt uitbundig verbeeld door Jones, die ook Monty Pythons meaning of life en Life of Brian regisseerde. Avontuur voor jong en oud is merkwaardig genoeg stilletjes, in sommige landen slechts uitsluitend op video, uitgebracht. (JvB/VPRO Gids)

Spawn

1997 | Sciencefiction, Horror, Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller

Verenigde Staten 1997. Sciencefiction van Mark A.Z. Dippé. Met o.a. John Leguizamo, Michael Jai White, Martin Sheen, Theresa Randle en Nicol Williamson.

Maniakaal geschater, monsterlijke gedrochten, wijze oude mannen, vechtpartijen in duistere fabrieken, achtergrondmuziek van gregoriaanse koren en/of Marilyn Manson: welkom in de stripwereld van Spawn, de actieheld van Image Comics, een collectief dat begin jaren negentig ontslag nam bij stripgigant Marvel. Spawn (White) is een voormalig overheidsmoordenaar die door zijn slinkse baas (Sheen) wordt gedood en vervolgens door de duivel en diens clowneske hulpje (Leguizamo) op de been wordt geholpen, met de nodige verminkingen en superheldfoefjes. Een wat onevenwichtige filmvertoning, maar desalniettemin verplichte kost voor de stripliefhebber vanwege de rebellenstatus van Image Comics.

The Hour of the Pig

1993 | Komedie, Mysterie, Misdaad, Fantasy, Historische film, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1993. Komedie van Leslie Megahey. Met o.a. Colin Firth, Ian Holm, Donald Pleasence, Nicol Williamson en Lysette Anthony.

In het laatmiddeleeuwse Frankrijk - tussen 1403 en 1506 - werden in Frankrijk negentig dieren in beschuldiging gesteld van misdaden, gaande van bestialiteit tot moord. De dieren kregen een eerlijk proces en moesten bijgestaan worden tijdens de rechtsgang door een advocaat. Zo kon het gebeuren dat een ezelin die met een andere diersoort buiten haar boekje was gegaan, bedreigd werd met de doodstraf. Dankzij een goede raadsman ging zij vrijuit en kwam haar eigenaar te hangen. De uit Parijs afkomstige pleiter Richard Coutrois (Firth) die zich vestigt in het Noord-Franse Abbeville, krijgt te maken met een kosher varken, joodse zigeuners - hij wordt verliefd op de schone Samira (Annabi), en de meedogenloze openbare aanklager Pincheon (Pleasence). Het varken in kwestie wordt beschuldigd van moord op een jongetje. Te gekke, buitenissige film voor liefhebbers van typisch Britse humor vol ethnische grappen, grollen en gein. Het scenario is van regisseur Megahey en het camerawerk is van John Hooper. Hoedt u voor gecensureerde Amerikaanse versies, die bijna een kwartier korter zijn: er is te wellustig geknipt in de aantrekkelijke, maar enigszins vrije romantische scène's met Annabi. Rankcolor, Dolby SR. Ook bekend als THE ADVOCATE.

The Exorcist III

1990 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1990. Horror van William Peter Blatty. Met o.a. George C. Scott, Brad Dourif, Ed Flanders, Jason Miller en Scott Wilson.

Vijftien jaar na het nekdraai-incident uit deel een wordt een aantal moorden gepleegd. Alles wijst erop dat de dader de Gemini-moordenaar is, maar, wat raar, die werd zo'n vijftien jaar eerder ter dood gebracht. Blatty bewerkte zijn eigen roman tot scenario, negeerde het tweede deel uit de trilogie daarbij gelukkig volkomen en regisseerde ook. Het resultaat is niet zo eng als het klassieke eerste deel, maar ook niet zo beroerd als deel twee. Een acceptabele horrorfilm met aardige rollen van George C. Scott en Brad Dourif.

Les cadavres exquis: Un curieux suicide

1989 | Misdaad

Luxemburg​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1989. Misdaad van Bob Bierman en Atkin. Met o.a. Nicol Williamson, Jane Lapotaire, Barry Foster, David Charles en Melanie Walters.

De in Amerika wonende dokter Williamson wil tijdens een bezoek aan Engeland zijn oude vriend Foster nog eens ontmoeten. Niemand weet echter dat Williamson hem grondig haat, omdat deze ooit zijn liefje afpakte en ermee trouwde. Ondertussen is de vrouw dodelijk verongelukt. Terwijl ze mijmeren over de 'goede oude tijd' slaat Williamson hem de schedel in. Aangezien hij ogenschijnlijk geen enkel motief heeft voor de moord is Williamson ervan overtuigd dat hij buiten alle verdenking staat. Verrassend effectieve suspensefilm die bijzonder raadselachtig begint en naar het einde toe onvoorspelbaar wordt. Goed spel van een uiterst zelfverzekerde Williamson. Het verhaal van Patricia Highsmith werd bewerkt door Evan Jones. Ronnie Maasz stond achter de camera.

Black Widow

1987 | Thriller

Verenigde Staten 1987. Thriller van Bob Rafelson. Met o.a. Debra Winger, Theresa Russell, Sami Frey, Dennis Hopper en Nicol Williamson.

Winger is een medewerkster van justitie die een verband vermoedt tussen de dood van enige rijke mannen. Ze gaat zelf op onderzoek en komt op het spoor van Russell die als de gelijknamige spin omgaat met rijke vrijgezellen. Behalve enige plotwendingen aan het eind en het acteerduel van Winger en Russell, is het een weinig opwindende film. Bekende sterren als Hopper en Williamson hebben korte rolletjes als slachtoffer van de zwarte weduwe. Camerawerk van Conrad Hall. Toepasselijke muziek van Michael Small.

Passion Flower

1986 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Avonturenfilm van Joseph Sargent. Met o.a. Bruce Boxleitner, Barbara Hershey, Nicol Williamson, John Waters en Dick O'Neill.

Wat de gegoede burgerij allemaal uithaalt in het exotische Singapore is nogal sinister. Een eerbetoon aan de B-films van eind jaren dertig, behalve dan dat George Brent, Ann Sheridan en Claus Rains het zoveel beter deden.

Return to Oz

1985 | Fantasy, Familiefilm, Drama, Animatie, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Fantasy van Walter Murch. Met o.a. Fairuza Balk, Piper Laurie, Nicol Williamson, Jean Marsh en Mat Clark.

Return to Oz, het regiedebuut van ex-geluidsman Walter Murch, is een vervolg op de klassieker The Wizard of Oz, maar wát een verschil. The Wizard of Oz was een vrolijke musical, in Return to Oz kan er geen liedje vanaf en is de sfeer bijna continu grimmig. Dorothy (Balk) belandt opnieuw in het land Oz. Een wegopbreking op de Yellow Brick Road is het eerste teken dat het in Oz niet pluis is. Mooie special effects, leuke animaties (pratende, rokende rotsen), aardig spel van de destijds 10-jarige Fairuza Balk, maar uiteindelijk slechts een schim van het origineel.

Cristoforo Colombo

1985 | Historische film

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1985. Historische film van Alberto Lattuada en Alberto Luttuada. Met o.a. Gabriel Byrne, Faye Dunaway, Rossano Brazzi, Massimo Girotti en Max von Sydow.

Een luxueuze televisiefilm met een groot budget over het leven van de man die per ongeluk Amerika ontdekte (Columbus dacht dat het India was). Het perfecte camerawerk van Franco di Giacomo en de mooie locaties leiden de aandacht af van het zeer geringe tempo van de film, dat nog lager ligt dan bij een doorsnee-epos. De acteerprestaties zijn gebrekkig onder de leiding van Lattuada's pietluttig trage regie, maar het door Placido Domingo gezongen thema en de door Riz Ortolani gecomponeerde en gedirigeerde muziek zijn goed.

Sakharov

1984 | Documentaire

Verenigde Staten 1984. Documentaire van Jack Gold. Met o.a. Jason Robards, Glenda Jackson, Nicol Williamson, Frank Finlay en Jim Norton.

Een tijdloos document over de mensenrechtensituatie in de Sovjet Unie, weergegeven aan de hand van de ervaringen van Nobelprijs-winnaar Sacharov. De film is eind 1983 in Oostenrijk en Engeland opgenomen en in Amerika uitgezonden via de kabelzender HBO (Home Box Office).

I'm Dancing as Fast as I Can

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Jack Hofsiss. Met o.a. Jill Clayburgh, Nicol Williamson, Dianne Wiest, Daniel Stern en Joe Pesci.

De succesvolle, aan valium verslaafde maakster van tv- documentaires Clayburgh ondergaat een kwellende beproeving wanneer ze abrupt stopt met pillen slikken. Indringend vanwege het onderwerp, maar niet bijzonder goed gemaakt; Clayburgh en haar medespelers zijn echter eersteklas.Een scenario van David Rabe, gebaseerd op Barbara Gordons autobiografie.

Venom

1981 | Horror, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1981. Horror van Piers Haggard. Met o.a. Klaus Kinski, Susan George, Oliver Reed, Nicol Williamson en Sarah Miles.

Internationaal misdadiger Jacques Müller (Kinski) poogt, samen met twee handlangers, een tienjarige jongen te ontvoeren wiens rijke ouders niet thuis zijn. De jongen is echter een liefhebber van exotische dieren, en hij heeft net van zijn opa een Zwarte Mamba gekregen, het dodelijkste reptiel ter wereld. Het beestje dwarsboomt de snode plannen. Aardige pulp vol zelfrelativerende humor. De beste B-acteurs werden ingehuurd, vooral Kinski is op z'n plaats in dit betere genrewerk. Het scenario vol plotgaten heeft zoveel vaart dat het niet moeilijk is om de vele onwaarschijnlijkheden te negeren. Dom, maar leuk.

Excalibur

1981 | Fantasy, Avonturenfilm, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1981. Fantasy van John Boorman. Met o.a. Nigel Terry, Nicol Williamson, Helen Mirren, Nicholas Clay en Cherie Lunghi.

De bekende ingrediënten (zwaard, steen, ronde tafel) zijn natuurlijk aanwezig in regisseur Boormans verfilming van de Arthur-sage, maar de maker van Deliverance maakte er zeker geen kinderachtig sprookjesverhaal van. Belangrijke figuren worden verteerd door onbedwingbare passies, die onontkoombaar leiden tot echtbreuk, incest, verraad en dood. In deze tamelijk getrouwe bewerking van Le Morte D'Arthur van Malory ligt een belangrijke nadruk op de rivaliteit tussen Merlin (Williamson) en de tovenares Morgana (Mirren), acteurs die ook in het echt een hekel aan elkaar hadden, wat uitstekend werkte voor de film. Een Oscar voor het fraaie camerawerk van Alex Thomson.

The Human Factor

1979 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1979. Thriller van Otto Preminger. Met o.a. Nicol Williamson, Richard Attenborough, John Gielgud, Iman en Joop Doderer.

Dat deze verfilming van de gelijknamige spionagethriller van Graham Greene oogt als een knullige televisiefilm heeft misschien vooral budgettaire oorzaken. Toch is het opmerkelijk dat de bekwame acteurs, regisseur en scenarist (Tom Stoppard, van onder andere Brazil en Shakespeare in Love) er niet wat meer van wisten te maken. Wellicht is het Greenes schuld: zijn kritische koudeoorlogsverhaal is met opzet gespeend van ieder spektakel. Als voormalig MI6-spion wilde de schrijver het vak zo realistisch mogelijk voorstellen, zonder James Bond-heroïek. Toch zei hij na het zien van de film blij te zijn dat Preminger zich nooit aan andere boeken van hem had gewaagd.

The Word

1978 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1978. Drama van Richard Lang. Met o.a. David Janssen, James Whitmore, Florinda Bolkan, Eddie Albert en Geraldine Chaplin.

Mini-serie in vier delen. Een absurd verhaaltje naar de roman van Irving Wallace over gevonden stukken uit de oudheid waarin een andere kijk op het leven van Jezus Christus wordt gegeven. Janssen is gehuurd om de uitgave te promoten. Weinig interessant - dat vond het publiek destijds ook.

The Cheap Detective

1978 | Mysterie, Komedie

Verenigde Staten 1978. Mysterie van Robert Moore. Met o.a. Peter Falk, Ann-Margret, Eileen Brennan, Sid Caesar en Stockard Channing.

Voor Neil Simon en Peter Falk is een parodie maken op de Bogart-films zoals THE MALTESE FALCON een makkie en zolang het niet ontaardt in het meest voor de hand liggende, is dat nog wel leuk ook.

Columbo: How To Dial A Murder

1978 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1978. Mysterie van James Frawley. Met o.a. Peter Falk, Nicol Williamson, Kim Cattrall, Joel Fabiani en Frank Aletter.

Psycholoog en filmgek Williamson leert zijn levensgevaarlijke Dobermans dat ze bij het horen van het woord 'Rosebud' tot een dodelijke aanval moeten overgaan. Vervolgens speelt hij het klaar zijn collega Fabiani met de honden alleen te laten en dan gaat de telefoon en een stem vraagt Fabiani wat het laatste woord was van de hoofdrolspeler in CITIZEN KANE, en als hij 'Rosebud' antwoordt, wordt hij door de monsterachtige honden doodgebeten. Falk, als de onnozel lijkende speurder Columbo, ontdekt dat Fabiani een verhouding had met de inmiddels overleden vrouw van Williamson en stukje voor stukje zet hij de legpuzzel in elkaar, want ook een psycholoog is niet opgewassen tegen deze speurneus. Een wat ver gezocht verhaal, maar vakkundig gedaan.

The Goodbye Girl

1977 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1977. Komedie van Herbert Ross. Met o.a. Richard Dreyfuss, Marsha Mason, Quinn Cummings, Paul Benedict en Barbara Rhoades.

Neil Simons gevoeligste komedie tot nu toe. De jonge acteur Dreyfuss en de na haar scheiding aan de kant geschoven Mason worden, zonder dat te willen, met elkaar geconfronteerd als huurders van hetzelfde appartement in New York, en er ontwikkelt zich een relatie tussen hen. Script van grote klasse, even goed acteerwerk, Dreyfuss won een Oscar voor Beste Acteur.

The Seven Percent Solution

1976 | Mysterie, Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1976. Mysterie van Herbert Ross. Met o.a. Nicol Williamson, Alan Arkin, Vanessa Redgrave, Robert Duvall en Laurence Olivier.

Sherlock Holmes bezoekt Sigmund Freud in deze knappe, onderhoudende film naar de roman van Nicholas Meyer. Steeds wisselend van ernstig drama naar avontuur-met-een-knipoog, koerst de film recht op zijn doel af. Aardige muziek van John Addison. Nicholas Meyer bewerkte zijn gelijknamige roman tot scenario. Het camerawerk is van Oswald Morris.

Robin and Marian

1976 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1976. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Sean Connery, Audrey Hepburn, Robert Shaw, Richard Harris en Nicol Williamson.

Op oudere leeftijd keert Robin Hood terug naar Sherwood Forest na jaren van ballingschap, en wakkert de romance weer aan met Maid Marian. Hij moet rekenen op een allerlaatste uitdaging van zijn aartsvijand de Sheriff van Nottingham. Deze droge, ongeïnspireerde film berooft de figuren van al hun magie. De scenario-bewerking is van James Goldman.

The Wilby Conspiracy

1975 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Actiefilm van Ralph Nelson. Met o.a. Sidney Poitier, Michael Caine, Nicol Williamson, Prunella Gee en Persis Khambatta.

Een vlotte achtervolgingsfilm over de Afrikaanse actievoerder Shack Twala (Poitier) en de onwillige blanke vriend Jim Keough (Caine) die hij op zijn vlucht voor de politie met zich meesleept. Je blijft denken aan Poitiers vroegere THE DEFIANT ONES, maar beide acteurs bezorgen hun spel een lichte toets. De sluwe Williamson steelt echter al hun scènes. Het scenario is van Rod Amateau en Harold Nebenzal naar een roman van Peter Driscoll. Het camerawerk is van John Coquillon en Herbert Smith.

The Jerusalem File

1972 | Drama

Israël​/​​Verenigde Staten 1972. Drama van John Flynn. Met o.a. Bruce Davison, Zeev Revah, Donald Pleasence, Nicol Williamson en Doris Halprin.

Een amerikaanse student die in Isra[KA3]el verblijft om te studeren probeert de vriendschap te handhaven met een Arabische studentenleider (Revah) die hij nog uit de USA kent. Maar gezien het Arabisch-Israëlisch conflict is dat nauwelijks een haalbare kaart. Goed bedoeld, maar voornamelijk interessant vanwege mooi camerawerk van Raoul Coutard en een paar sterke bijrollen.

Le Moine

1972 | Horror

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Roemenië 1972. Horror van Ado Kyrou. Met o.a. Franco Nero, Nathalie Delon, Nicol Williamson, Nadja Tiller en Elizabeth Wiener.

Een idealistische priester tijdens de Inquisitie wordt op gezag van Satan verleid door een vrouw in monnikskleding die hem meesleept in elke denkbare zonde, waardoor hij zijn ziel verliest en stijgt in de kerkelijke hiërarchie. Het scenario van Buñuel naar een 18e-eeuwse roman kon door pre-censuur jarenlang niet verfilmd worden tot hij zelf de interesse verloor. Criticus en Buñuel-kenner Kyrou nam de regie over en haalt het niet alleen niet bij de meester, maar schiet zelfs in de alleen vakmatige vormgeving tekort. Op Williamson na hebben de acteurs ook geen vat op hun rol.

The Reckoning

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Jack Gold. Met o.a. Nicol Williamson, Rachel Roberts, Paul Rogers, Zena Walker en Ann Bell.

Een bedachte, achterhaalde film van het type `angry young man` met de Williamson (uitmuntend als altijd) als tobberige zakenman die niet in harmonie met maatschappij kan leven en erop uit is een lang geleden gebeurde kleinering van zijn vader te wreken.

Laughter in the Dark

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Nicol Williamson, Anna Karina, Jean-Claude Drouot, Peter Bowles en Siân Phillips.

Een vreselijke film naar Nabokovs roman over een rijke getrouwde man (Williamson) die blind is en niet merkt dat zijn vrouw (Karina) hem bedriegt met een andere man (Drouot). Uitermate onplezierig en heel erg lang.

Hamlet

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Tony Richardson. Met o.a. Nicol Williamson, Gordon Jackson, Anthony Hopkins, Judy Parfitt en Mark Dignam.

De verfilming van de onstuimige interpretatie van Richardson en Williamson van het stuk van Shakespeare is slechts gedeeltelijk geslaagd. Misschien dat het irritante, overmatige gebruik van close-ups het beter op tv doet. Interessante rol van Faithfull als Ophelia.

The Bofors Gun

1968 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Drama van Jack Gold. Met o.a. Nicol Williamson, Ian Holm, David Warner, Richard O'Callaghan en Barry Jackson.

Een Britse korporaal die aan de vooravond staat om met verlof te gaan uit Duitsland, waar hij gelegerd is, moet de wacht houden bij een veldgeschut. Hij wil zijn taak goed doen, want in Engeland gaat hij verder op onder-officierscursus. Dan komt hij tegenover een rebellerende Ierse artillerist te staan, die een blinde haat koestert jegens de Engelsen. Aangrijpend drama, goed geacteerd. Gesitueerd omstreeks 1955 naar het toneelstuk van Jack Gold Events While Guarding The Bofors Gun.

Inadmissible Evidence

1968 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1968. Drama van Anthony Page. Met o.a. Nicol Williamson, Eleanor Fazan, Jill Bennett, Peter Sallis en David Valla.

Deze verfilming van John Osbornes toneelstuk over een pleiter die het uiterste met iedereen en alles bereikt heeft, zorgt dat Williamsons mooie toneelrol voor het nageslacht behouden blijft, maar het blijft een gefilmd toneelstuk en geen film.